Fruit is gezond voor ons lichaam, dat heeft iedereen vast al veel te vaak gehoord. Waarschijnlijk weet ondertussen iedereen wel dat fruit eten goed voor ons is. Maar hoe komt dat nou precies? En er zijn zoveel verschillende soorten fruit, welke is nou het aller gezondst? Overal krijg je mee dat je voldoende fruit moet eten op een dag, dan zal er ook wel een hele goede reden voor moeten zijn.

Belangrijke stoffen in fruit

Om een antwoord te krijgen op de vraag waarom fruit nou zo gezond blijkt te zijn, moeten we ten eerste weten dat fruit een zeer belangrijke leverancier is van vezels, vitaminen en mineralen. Deze stoffen zijn onmisbaar voor ons lichaam. Vitamines zijn chemische verbindingen die noodzakelijk zijn. Zo spelen ze een rol bij bijvoorbeeld: groei, herstel en het goed functioneren van het lichaam. En natuurlijk zijn ze daarom belangrijk voor het in stand houden van een goede gezondheid. Ons lichaam zelf kan ze niet voldoende zelf aanmaken. Dus als we met 2 stuks fruit per dag ervoor kunnen zorgen deze stoffen binnen te krijgen, moeten we dat ook zeker doen. Ook mineralen kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Mineralen moeten dan via voedsel het lichaam inkomen, omdat het lichaam voortdurend bouwstoffen verliest, via de ontlasting en zweet. Dit moet dan weer worden bijgevuld. Een belangrijke eigenschap van mineralen is dat ze zorgen voor een beter prestatiemogelijkheid in het alledaagse leven en in de sport. Dit is echter niet de enige reden dat fruit gezond is voor ons lichaam.

Zo zijn er nog allerlei andere leuke feitjes: in fruit zijn bijvoorbeeld ook antioxidanten aanwezig. Antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren. Deze vrije radicalen zijn kwaadaardige stoffen, die membranen en de werking van enzymen aantasten en eiwitten en het DNA verstoren. Deze stoffen brengen dan ook schadelijke effecten met zich mee, zoals het veroorzaken van chronische ziektes, kanker en hart- en vaatziekten. De antioxidanten in onder andere fruit zorgen er dus voor dat deze stoffen onschadelijk kunnen worden gemaakt, zodat wij niet met de schadelijke effecten te maken krijgen. Zo luidt er ook een spreekwoord: “An apple a day keeps the cancer away”. Natuurlijk betekent dit nu niet dat mensen die enorm veel appels eten nooit kanker kunnen krijgen, maar wel is het zo dat het preventief kan werken. Appels hebben nog meer voordelen. Ze schijnen goed te zijn tegen Alzheimer, omdat ze een antioxidant bevatten dat de hersencellen beschermt tegen oxidatiestress. En dit is een oorzaak van Alzheimer.

Met andere woorden, fruit heeft zoveel positieve eigenschappen op allerlei gebieden, waar je zelf nog niet eens bij stilstaat. Het begint allemaal met ons eigen lichaam. Natuurlijk wil dan ook iedereen wel een gezond lichaam. Dus wordt het aanbevolen om 2 stuks fruit per dag te eten. Zo komen we wel aan de goede stoffen die ons lichaam nodig heeft en het is nog lekker ook.

Verschillende soorten fruit

Niet zomaar al het fruit is hetzelfde. Welke soorten zijn er te onderscheiden? En is het nou ook zo dat een bepaalde fruitsoort gezonder zou zijn dan een andere?

Allereerst zijn er 5 grote fruittypes te onderscheiden:
– Boomvruchten (appels, peren)
– Zacht fruit (aardbeien, braambessen, frambozen)
– Steenvruchten (perziken, kersen, pruimen)
– Pitfruit (druiven, stekelbezen)
– Citrusvruchten (sinaasappels, citroenen, mandarijnen)

In deze verschillende fruittypes zijn ook nog onderfamilies te onderscheiden, bijvoorbeeld: tropische vruchten (ananas, banaan), bolfruiten of meloentypes (watermeloen), Mediterrane vruchten (vijgen), Stengelfruit (rabarber) en schaalvruchten (beukennoten).

Maar welke zou nou dan toch het gezondst van allemaal zijn? Zeker is dat al het vers fruit antioxidanten bevat. Deze stoffen voorkomen dat je lichaam aangetast wordt en beschermen je dus bijvoorbeeld tegen ziektes. De vraag is dan nu, welk fruit is het rijkst aan antioxidanten? Vooral sinaasappels, kiwi’s, pruimen, druiven en blauwe bessen scoren hoog. Het is wel zo dat het aantal antioxidanten kan verschillen per vrucht van dezelfde soort, dit komt omdat het ook afhangt van de rijpheid van de vrucht. Fruitsoorten die in het algemeen lagere waardes hebben, zijn: appels, peren, bananen en meloenen.

Maar wat houdt gezond nou eigenlijk precies in? Het gaat niet alleen om het aantal antioxidanten, want we moeten ook rekening houden met andere gezondheidsaspecten. Zoals bijvoorbeeld fruit dat bespoten is of bepaalde vitamines. Ook is het algemeen bekend dat kiwi’s zeer rijk zijn aan vitamine C, in verhouding een stuk meer dan een sinaasappel. Een kiwi bevat namelijk 85 mg vitamine C per 100 gram en een sinaasappel maar 53,2. Dat betekent dat een kiwi per dag al gemiddeld meer dan voldoende is voor onze dagelijkse behoefte aan vitamine C. Een kiwi van 100 gram bevat namelijk minstens 166% van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is een zeer belangrijke voedingsstof voor het lichaam. Zo is het onder andere nodig bij de synthese van collageen, dit is de bouwstof van het menselijk lichaam die het vaakst voorkomt, spiermetabolisme, synthese van hormonen, versterking van de natuurlijke weerstand, invloed bij de genezing van wondjes en het versterkt de absorptie van ijzer in de darm. Dus dat blijkt dat deze stof nogal onmisbaar is.

Het gezondste fruit

Om een antwoord te geven op de vraag welke fruitsoort nou het aller gezondst is, moeten we eigenlijk kijken naar de verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn het aantal antioxidanten en de hoeveelheid van bepaalde vitamines. De fruitsoorten die de meeste antioxidanten bevatten zijn: sinaasappels, kiwi’s, pruimen, druiven en blauwe bessen. Hiervan bevatten kiwi’s ook nog eens een hele grote dosis vitamine C, zodat we er die dag weer tegenaan kunnen. Dus al we echt maar één superfruit moeten noemen op basis hiervan, is het de kiwi!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in