Het grootste risico dat rokers voor niet-rokers vormen is dat ze hen blootstellen aan tweedehands rook. Het onvrijwillig inademen van tabaksrook door niet-rokers staat ook bekend als passief roken, want je ademt een mengsel in van door de roker uitgeblazen rook en de rook van de brandende sigaret, sigaar of pijp. Uit onderzoek is gebleken dat tabaksrook nog uren nadat een sigaret is uitgemaakt blijft hangen, wat de blootstelling aan de effecten ervan alleen maar verlengt.

De twee soorten tweedehands rook staan bekend als zijstroom- en hoofdstroomrook. Zijstroom is de rook die vanuit de longen wordt uitgeblazen en de hoofdstroom komt van het brandende uiteinde van het tabaksproduct. Deze rook is voor de niet-roker even gevaarlijk als voor de roker, want hij bevat een aantal chemicaliën die giftig zijn en waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn.

Enkele van de 4000 chemicaliën die in tweedehands rook worden aangetroffen zijn formaldehyde, arseen, cadmium, benzeen en ethyleenoxide, en allemaal verhogen ze de kans op longkanker. In feite zitten er 60 kankerverwekkende chemicaliën in sigarettenrook. Passieve rokers worden ook blootgesteld aan ammoniak, koolmonoxide, methanol en waterstofcyanide.

Zwangere vrouwen zijn uiterst vatbaar voor de effecten van tweedehands rook. Hun baby’s lopen een verhoogd risico om te vroeg en met een lager dan normaal geboortegewicht te worden geboren. Na de geboorte lopen deze kinderen ook een hoger risico op het ontwikkelen van allergieën, astma, astmatische bronchitis en andere ademhalingsproblemen. Uit de buurt blijven van rokers en rokerige omgevingen is een belangrijk onderdeel van een gezonde zwangerschap.  

Kinderen lopen bij blootstelling aan tweedehands rook het grootste gevaar. De American Lung Association heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat tweedehands rook verantwoordelijk is voor tussen de 150.000 en 300.000 gevallen van bronchitis en longontsteking bij kinderen van 18 maanden en jonger. Ongeveer 15.000 van deze kinderen moeten hiervoor naar het ziekenhuis.

Tweedehands rook moet je niet negeren; blootstelling eraan kan de gezondheid op vele manieren schaden. Er uit de buurt blijven is de beste manier om deze problemen te vermijden, maar als iemand in je omgeving rookt, is het niet alleen voor de gezondheid van de roker zelf, maar ook voor die van de mensen om hem heen veel beter als je hem helpt ermee te stoppen of in elk geval te minderen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in