De menopauze of overgang is een natuurlijk verschijnsel bij vrouwen, iets waar elke vrouw in haar leven mee te maken krijgt. Gelukkig zijn er studies gedaan om vrouwen die door deze fase heen gaan met kruidenbehandelingen en andere remedies te helpen. Hoe controversieel kruidenbehandelingen ook zijn, ze kunnen positieve effecten hebben voor vrouwen die last hebben van symptomen van de menopauze.

Daling van het oestrogeennivaeu

Vanaf de eerste keer dat je ongesteld bent tot je in de veertig bent, produceren je eierstokken oestrogeen als reactie op de maandelijkse rijping van de follikels. Zowel oestrogeen als progesteron zijn verantwoordelijk voor de maandelijkse menstruatiecyclus en beide worden geproduceerd met behulp van mannelijke hormonen. Tijdens haar vruchtbare jaren produceren de eierstokken van een vrouw meer oestrogeen dan testosteron. Als de menopauze nadert, zakt het oestrogeenniveau terwijl het niveau van de mannelijke hormonen ongeveer gelijk blijft.

Overgangssymptomen:

  • Gevoelige borsten 
  • Koude of tintelende handen of voeten
  • Duizeligheid, licht in het hoofd
  • Endometriose
  • Groei van gezichtshaar
  • Hoofdpijn, migraine 
  • Zware of lichte ongesteldheid
  • Slechte stofwisseling
  • Nachtelijk transpireren
  • Osteoporose

Na de overgang lopen vrouwen vanwege de inwendige hormoonveranderingen een hoger risico op osteoporose en hart- en vaatziekten. Vrouwen hebben vaak last van opvliegers met plotselinge zweetuitbraken. Andere symptomen zijn minder goed zien, haaruitval, zwakke botten, droge huid en een onregelmatig slaappatroon. De sleutel tot jong en actief blijven zijn regelmatige lichaamsbeweging en een voedzaam dieet.

Regelmatige lichaamsbeweging

Een lichaamsbewegingsprogramma volgen voor het hele lichaam werkt altijd goed. Zelfs beweging als wandelen, zwemmen, joggen of dansen is nuttig. Voor een complete cardio-training moet je wat aerobic-oefeningen doen. Je kunt ook naar een fitnesscentrum gaan voor wat gewichtentraining, waar je sterker van wordt. Thuis met handhalters trainen – maar onder begeleiding – kan ook goed zijn. Het is ook belangrijk om rekoefeningen te doen en te ontspannen. Met ontspanning kun je aan de menopauze gerelateerde depressie overwinnen.

Een uitgebalanceerd dieet

Een ander belangrijk punt voor vrouwen in deze moeilijke fase is een uitgebalanceerd dieet met weinig extra’s. Het dieet moet vooral veel calcium en fytoestrogenen bevatten. Fytoestrogenen zijn van nature voorkomende verbindingen die op oestrogenen lijken en in planten voorkomen. Fytoestrogenen zitten in soja en tofu. Een dieet met veel fytoestrogenen vermindert opvliegers met 40%. Daarom hebben Japanse vrouwen ook minder last van overgangssymptomen dan westerse.  

Met veel beweging kan het lichaam ook rustiger slapen.  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet raadzaam is om voor het slapengaan vetrijk voedsel te eten. Een regelmatig en gezond dieet is dus een pluspunt. Slapeloosheid is te behandelen door voedsel te eten dat het serotonineniveau in je hersenen verhoogt waardoor het lichaam zich ontspant. Serotonine bevordert een goede nachtrust door de hersenen te kalmeren. Een glas warme melk voor het slapengaan helpt je zenuwen te kalmeren.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in