Velen hebben last van een hongergevoel tussen twee maaltijden in. Een tussendoortje kan de honger tot de volgende maaltijd stillen. Gezonde tussendoortjes dragen bij tot een evenwichtige voeding. Je hoeft niet altijd naar koekjes en chocolade te grijpen. Er zijn voldoende lekkere alternatieven! Ik zet ze even voor jullie op een rijtje.
Geen tijd?
Voor wie het heel eenvoudig wil houden en niet te veel tijd erin wil steken, heb ik enkele alternatieven voor een gezond tussendoortje.
- Een stuk fruit.
- Rauwe groenten zoals komkommer, wortel, tomaat en bloemkoolroosjes.
- Een sneetje bruin brood met mager beleg zoals kalkoenfilet.
- Een sneetje peperkoek.
- Droog koekje.
- Enkele speculaasjes.
- Een plak ontbijtkoek.
- Een rijstwafel.
- Een handje noten.
- Een glas magere of halfvolle (chocolade) melk.
- Een kom zelfgemaakte soep.
- Een kopje koffie of thee (zonder suiker uiteraard).
Wanneer je wel wat meer tijd hebt om iets klaar te maken, heb ik enkele lekkere receptjes.
Aardbeienmilkshake
Ingrediënten
- 250 gram aardbeien
- 400 milliliter halfvolle melk
Bereiding
- Spoel de aardbeien en verwijder de kroontjes.
- Snij de aardbeien in stukjes.
- Voeg ze toe aan de melk.
- Mix het geheel tot een mooi rozig drankje.
- Dien koel op.
Tip
- Om het geheel wat romiger te maken, kun je er twee eetlepels magere plattekaas aan toevoegen voor je het geheel mixt.
- Je kan de aardbeien ook vervangen door banaan, perzik enzovoort.
- Kiwi vermijd je best in een milkshake want in combinatie met melk, wordt het geheel gauw erg bitter.
Pannenkoeken met plattekaas en aardbeien
Ingrediënten
- 200 milliliter halfvolle melk
- 5 eetlepel zoetstof
- 1 ei
- 80 gram volkorenbloem
- 1 eetlepel olie
- 4 eetlepels plattekaas
- 10 aardbeien
Bereiding
- Meng de melk met de zoetstof, het ei, de bloem en de olie tot een pannenkoekenbeslag.
- Bak er pannenkoeken van. Met deze ingrediënten zal je ongeveer 8 pannenkoeken kunnen bakken.
- Maak de aardbeien schoon en snijd deze in stukjes.
- Meng de plattekaas met de aardbeien en de zoetstof.
- Verdeel dit mengsel over de pannenkoeken en rol ze op.
Warme peer in de magnetron
Ingrediënten
- 1/2 glas water
- 3 zwarte peperkorrels
- 1 kruidnagel
- 1 peer
Bereiding
- Zet de peer in een schaal die bestand is tegen de magnetron.
- Prik hier en daar een aantaal gaatjes in de peer.
- Voeg het water, de kruidnagel en de peperkorrels toe.
- Dek de schaal af.
- Laat de peer gedurende 6 minuten garen in de magnetron bij vol vermogen.
Tip
- Je kunt de peer ook vervangen door een appel. Hier moet je wel eerst het klokhuis verwijderen.
- Je kunt de peer ook opwarmen in de oven of in een pan met een deksel.
- Voor wat extra smaak, kun je vanille en kaneel toevoegen.
- Rozijnen en druiven zijn ook heel lekker om erbij te serveren.
Plattekaasmousse met banaan
Ingrediënten
- 500 gram plattekaas
- 2 bananen
- 2 eiwitten
- 4 eetlepels suiker of zoetstof
Bereiding
- Verwijder de pel van de bananen en snijd deze in kleine stukjes.
- Meng de stukjes banaan met de plattekaas. Hou nog enkele stukjes banaan over.
- Voeg de suiker of de zoetstof naar eigen smaak toe.
- Klop het eiwit stijf en schep het onder de plattekaas.
- Versier de plattekaas met de overgehouden stukjes banaan.
Tip
- Je kan ook appelen, peren, aardbeien, perziken, kiwi en druiven gebruiken.
- Laat de plattekaasmousse enkele uurtjes opstijven in de koelkast en dien deze ijskoud op.