Even gezellig uit eten is voor de meeste mensen met een glutenintolerantie bijna onmogelijk. Bij diegenen met glutenintolerantie keren de antistoffen die zijn aangemaakt, zich tegen het eigen weefsel. Hierdoor raakt de spijsvertering verstoord. Deze erfelijke auto-immuunziekte heet coeliakie, dit spreekt men uit als seuliaki. Bij coeliakiepatiënten ontstaan er door het eten van gluten ontstekingsreacties in het dunne darmslijmvlies. De gluten die de ontstekingsreacties veroorzaken zijn eiwitten die onder andere in graansoorten voorkomen.

Door de ontstekingsreacties in het darmslijmvlies gaan de darmvlokken kapot. De darmvlokken vergroten normaliter het voedselopnameoppervlak in het slijmvlies. Omdat deze stuk gaan wordt de opname van essentiële voedingsstoffen steeds moeilijker, met alle gevolgen van dien.

Voeding met gluten        

Tarwe, spelt, rogge, tarwe, kamut, haver en producten die van deze granen zijn gemaakt kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken. In heel veel producten zitten deze granen verwerkt zoals, brood, pizza, crackers, koek, taart, cake, pasta en paneermeel. Granen worden ook gebruikt in soepen, snoepjes, chips, bier, sauzen, ijssoorten en nog veel meer. 

In Nederland zijn er circa 160.000 mensen die een glutenintolerantie hebben. Hiervan zijn er maar 25.000 die ervan op de hoogte zijn. De rest loopt rond met klachten zonder te weten wat de oorzaak is. Een glutenvrij dieet zou deze mensen kunnen verlossen van de ontstekingsreacties en de schades die erdoor worden veroorzaakt in het dunne darmslijmvlies.

Klachten die veroorzaakt worden door een glutenintolerantie

Wegens beschadigingen in de dunne darmvlies, worden belangrijke bouwstoffen niet meer opgenomen, dit kan erstige gevolgen hebben. Het eten van een korreltje brood kan al een hoop klachten veroorzaken. Klacten die zich (op termijn) kunnen voordijn, zijn: 

  • Buikpijn
  • Braken
  • Bloedarmoede
  • Botontkalking
  • Diarree
  • Obstipatie
  • Winderigheid
  • Vermoeidheid
  • Een beperking in het groeien
  • Depressie

Online zelftest voor glutenintolerantie

Coeliakie is een onbekende ziekte in Nederland. Veel mensen leiden aan deze aandoening zonder dat ze het weten. Vaak zijn mensen met een glutenintolerantie door de hele medische molen geweest en is daar niks uit naar voren gekomen of is er een verkeerde diagnose gesteld. Sommigen denken dat de klachten komen door de ziekte van Crohn, een prikkelbare darmsyndroom, lactose-intolerantie of door stress.

Een vroege diagnose is noodzakelijk om de beschadiging van het dunne darmslijmvlies te beperken, want als deze te veel beschadigd is dan is er een verhoogde kans op darmkanker.

De Maag Lever Darm Stichting is met het initiatief gekomen om een zelftest online te plaatsen. De test is te vinden op de site Deglutentest.nl. De uitslag van de test geeft geen diagnose, maar geeft een indicatie of de klachten dusdanig zijn dat je een huisarts moet raadplegen voor onderzoek. De huisarts zal je dan doorverwijzen voor een bloedonderzoek en/of een bioptie-onderzoek.

Behandeling coeliakie

Op iedere leeftijd is het mogelijk om coeliakie te krijgen. Deze ziekte is voor levenslang. Helaas is er geen medicatie tegen coeliakie, het enige wat men er tegen kan doen is al het voedsel mijden met gluten erin. In supermarkten en reformwinkels zijn er veel (vervangende) producten te koop zonder gluten.

Tegemoetkoming in dieetkosten

Voor een tegemoetkoming in de kosten van een glutenvrij dieet op medisch voorschrift, kunt u terecht bij de belastingdienst of bij de sociale dienst in uw gemeente.

www.deglutentest.nl
www.glutenvrij.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in