Door jarenlang de anticonceptiepil te gebruiken, kan de menstruatiecyclus ontregeld zijn na het stoppen met de pil. De cyclus normaliseert zich vaak weer na enkele weken, maar het kan ook langer dan een jaar duren. Naast een onregelmatige cyclus kunnen ook andere verschijnselen zich voordoen.

""Het lichaam krijgt na het stoppen met de pil de hormonen niet meer binnen, die het gewend was. Hierdoor moet het lichaam de hormoonproductie zelf weer op gang brengen.

Vrouwen hebben vaak verschillende redenen om met de pil te stoppen. Redenen om met de pil te stoppen kunnen zijn: een zwangerschapswens, wisselwerking met andere medicijnen of door een bijwerking van de anticonceptiepil (depressie, hoge bloeddruk, migraine of trombose).

Klachten na het stoppen met de anticonceptiepil

Naast een onregelmatige menstruatie kunnen vrouwen de volgende klachten krijgen na het stoppen met de pil:

  • Buikkrampen
  • Hoofdpijn
  • Pijnlijke borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Puistjes
  • Haaruitval

Er zijn vrouwen die helemaal geen klachten krijgen, maar bij vrouwen waar zich wel klachten voordoen, verdwijnen de klachten vanzelf weer zodra de hormoonhuishouding zich heeft genormaliseerd.

Haaruitval na het stoppen met de pil

Bij de klassieke mannelijke kaalheid, die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt wordt er testosteron omgezet in DHT. Als een vrouw gevoelig is voor deze vorm van kaalheid, dan is het mogelijk om je haardos te bewaren middels het gebruik van de anticonceptiepil. Een anticonceptiepil met de antiandrogene stof cyproteronacetaat remt juist de omzetting van testosteron naar DHT.

Vrouwen die gestopt zijn met de pil weten vaak niet of ze aanleg hebben voor de mannelijke vorm van kaalheid. Na het stoppen met de pil kan het haar flink gaan uitvallen en er is kans dat het haar dan niet meer terugkomt. Gelukkig komt deze vorm van haaruitval niet vaak voor na het stoppen met de pil. Mocht je weten dat je deze vorm van kaalheid hebt dan is het aan te raden om niet met de pil te stoppen. Een dermatoloog die gespecialiseerd is in haar, kan onderzoeken of je deze vorm van haaruitval hebt. Een grote kans op deze vorm van kaalheid heb je als er veel familieleden (gedeeltelijk) kaal zijn.

De meest voorkomende vorm van haaruitval na het stoppen met de pil is van tijdelijke aard en gaat vanzelf wel weer over. Je kunt de haargroei ook een handje helpen door natuurlijke vitamine B te slikken. Zwavelhoudende aminozuren, ijzer en zink schijnen ook goed te werken.

Mocht de haaruitval ernstige vormen aannemen, dan kun je ervoor kiezen om een 5% oplossing Minoxidil lotion te gebruiken, die je tweemaal daags op de hoofdhuid moet aanbrengen. Het medicament schijnt na vier maanden te werken, maar zodra ermee gestopt wordt, verdwijnen ook de nieuwe haren weer. Een op de drie vrouwen heeft baat bij Minoxidil. Voor dit middel kun je bij je huisarts terecht. Ook kun je het online kopen. Een bijwerking van Minoxidil, die bij vijf procent van de vrouwelijke gebruikers voorkomt, is het krijgen van haar in het gelaat.

Een ander middel dat door de huisarts kan worden voorgeschreven tegen dunner wordend haar is Finasteride, dit middel is vooral effectief bij mannen. Bij een derde van de vrouwen schijnt het ook goed te helpen. Finasteride gaat de mannelijke hormonen tegen. Tijdens het gebruik van dit middel mag een vrouw absoluut niet zwanger worden, omdat het ongeboren kind hierdoor afwijkingen kan krijgen.

www.dokter.nl
www.haarcentrum.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in