Zware gevoelens en stress afschrijven is gezond. Wanneer mensen hun hart uitstorten op papier verminderen de ziektesymptomen die iemand ervaart op dat moment.
Experiment
In de Verenigde Staten heeft gezondheidspsycholoog Joshua Smyth (North-Dakota State University) een psychologisch experiment uitgevoerd met 112 patiënten met astma of reumatoïde artritis. Aan ongeveer de helft van deze mensen vroeg hij om de meest traumatische gebeurtenissen uit hun leven neer te schrijven. Aan de overige patiënten, de controlegroep vroeg hij om over heel gewone dingen te schrijven. Hun medicatie of lopende behandeling bleef ongewijzigd.
Resultaten
Vier maanden later constateerde men bij de astmapatiënten een vermindering van negentien procent van hun symptomen. Bij de patiënten met reumatoïde artritis zag men een vermindering van achtentwintig procent van hun symptomen. Bij de controlegroep zag men geen veranderingen in hun gezondheid. Uit dit experiment blijkt dat wanneer mensen hun hart kunnen luchten, hun fysieke toestand positief evolueert. Professor Joshua Smyth geeft wel duidelijk aan dat dit experiment enkel is uitgevoerd met mensen die lijden aan astma of reumatoïde artritis. Of de schrijfmethode ook heilzaam is bij andere chronische aandoeningen moet nog onderzocht worden.
Het is zo dat deze resultaten overeen komen met andere studies die aangaven dat wanneer mensen uiting geven aan hun diepste emotionele gevoelens, hun gezondheidstoestand gunstig evolueert.
Niet enkel schrijven werkt
Net als schrijven zorgen ook ontspanningstechnieken zoals meditatie en humor voor een verbetering van de gezondheidstoestand van chronisch zieke patiënten. Dit komt door de toename van de witte bloedcellen in het lichaam. Voor de medische wereld blijft het nog een raadsel waarom het afweersysteem zo gunstig reageert op psychologische invloeden.
Publiceren
Vandaag de dag komen er steeds meer boeken op de markt van mensen die hun eigen levensverhaal of een traumatische ervaring hebben neergeschreven. Voor dit genre is er wel degelijk interesse. Lezers identificeren zich met het verhaal van de normale man uit de straat. De levensverhalen wijken meestal af van het gewone leven en intrigeren mensen. Mensen schrijven over bijvoorbeeld de ontvoering van hun kind, het overwinnen van een ziekte of leren leven met een handicap. Allemaal aangrijpende ervaringen waar ieder mens mee geconfronteerd kan worden. Het zijn persoonlijke getuigenissen en in het boek staan alle gevoelens, gedachten en angsten van de schrijver.
Sommige mensen schrijven hun verhaal van zich af om er persoonlijk mee af te rekenen. Ze zien het als een persoonlijke therapie. Veel mensen hebben niet als doel om het boek te publiceren. Er zijn mensen die hun ervaring graag willen delen met het grote publiek. Ze willen mensen helpen die dergelijke ervaring hebben meegemaakt. Ze hopen dat door hun leed te delen, anderen ervan bespaard blijven of er makkelijker mee kunnen omgaan wanneer ze het zelf ook meemaken.
Verwerkingsproces
Ieder mens maakt in zijn leven traumatische gebeurtenissen mee. De ene persoon meer dan de andere. Situaties als een dierbare verliezen, een zwaar ongeluk, een chronische ziekte of een scheiding veranderen mensen hun hele leven. Het zijn situaties die mensen doen nadenken over het leven. Ofwel laat men de moed hangen, ofwel probeert men nog het beste te maken van het leven. Mensen bevatten meer veerkracht dan ze zelf denken. Daardoor slagen ze erin om zeer moeilijke situaties te overwinnen en weer hun leven in handen te nemen. Wanneer mensen hun emoties gaan delen, wordt het makkelijker om verder te gaan met hun leven. Gevoelens delen, werkt helend. Dit verklaart waarom mensen zoveel hulp hebben aan lotgenoten of aan hun ervaring neerschrijven. Lotgenoten zoeken naar een inspirerend verhaal om zich aan op te trekken. Zo zien ze dat hun situatie niet hopeloos is en dat er altijd wel een uitweg is.
Wanneer mensen hun ervaringen van zich gaan afschrijven, gaan ze de gebeurtenissen eerst chronologisch ordenen. Hierdoor beleeft men alles opnieuw en krijgt men een beter inzicht in de oorzaken en gevolgen die de gebeurtenissen hebben veroorzaakt. Een verhaal neerschrijven is een psychologisch proces. Men gaat zaken schrappen, uitzuiveren en herformuleren. Door dit proces komt men tot de kern van het verhaal, veelal de traumatische ervaring.
Voor professionelen zijn deze boeken met persoonlijke ervaringen erg waardevol. Zo kunnen ze lezen wat mensen die bijvoorbeeld een trauma maken precies voelen. Het helpt hen stil te staan bij de belevingswereld van de cliënt. Ook voor de naaste omgeving zijn deze boeken erg nuttig. Zo kunnen ze meer hulp, begrip en steun bieden aan de betrokkene.
Waakzaamheid geboden
Hoewel gevoelens afschrijven erg goed voor de verwerking van traumatische ervaringen is, moet men waakzaam blijven. Het kan zijn dat men door intens bezig te zijn met het verhaal en het telkens opnieuw te lezen, de sombere gevoelens weer opspelen. Het is belangrijk dat wanneer de negatieve gevoelens de bovenhand nemen, men professionele hulp inschakelt.
http://www.schrijvenonline.org/nieuws/onderzoek-kunstfactor-schrijven-is-gezond-en-belangrijk