Zodra bloedvaten beschadigd raken door een stoot, zal er bloed uit de bloedvaten in het weefsel gaan lekken. Het lekken van bloed heet een bloeduitstorting of hematoom. Door het lekken van bloed, ontstaan er in de huid plekken die in het begin rood of blauw van kleur zijn. Het kan er ook uitzien als rode puntjes in de huid. Het ontstaan van een blauwe plek na een zachte stoot is onschuldig. Daarentegen zijn er ook blauwe plekken die minder onschuldig zijn.

Oudere mensen zijn gevoeliger voor blauwe plekken dan jonge mensen. Dit heeft te maken met het feit dat ouderen niet zoveel vet onder hun huid hebben dat bescherming biedt tegen stoten. Een andere benaming voor een blauwe plek is ecchymose. De rode puntjes die kunnen ontstaan heet petechiën. Blauwe plekken kunnen pijnlijk zijn en een zwelling veroorzaken. Bij een zwelling is het zo dat niet alleen de bloedvaten beschadigd zijn maar ook het omliggende weefsel. Het weefsel scheidt hierdoor vocht af dat zich ophoopt en een zwelling tot stand brengt.

Het genezingsproces van een blauwe plek

De duur van het genezingsproces van een blauwe plek is afhankelijk van het afweersysteem per individu. In het begin is de plek rood of blauw. Het gelekte bloed wordt door het lichaam aangepakt, hier is enige tijd voor nodig. Gedurende dit proces wordt de hemoglobine (rode kleurstof van rode bloedcellen) in het bloed omgezet in gele pigmenten. De combinatie van rood bloed en gele pigmenten maakt de plek na enkele dagen groen. Vervolgens wordt de plek geel naarmate er nog weinig gelekt bloed aanwezig is. Zodra de hemoglobine volledig is omgezet verdwijnt de blauwe plek.

De behandeling van een blauwe plek

In principe hoeft een onschuldig blauwe plek niet behandeld te worden, het gaat vanzelf over. Wat eventueel helpt om de pijn te drukken en een zwelling tegen te gaan, zijn koude kompressen. Een andere optie is het masseren van de plek met boter. De massage met boter zorgt ervoor dat de doorbloeding in het gebied beter wordt en dat het gelekte bloed en weefselvocht sneller wordt afgevoerd.

Blauwe plekken die ernstig kunnen zijn

Een blauwe plek is niet altijd onschuldig. Het kan namelijk ook te maken hebben met een breuk of bloedstollingproblemen. Mensen met vaatziekten die medicijnen hiervoor slikken kunnen ook spontaan blauwe plekken krijgen. Raadpleeg in deze gevallen de huisarts.

www.huidarts.com
www.wikipedia.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in