Veel mensen hebben chronische darmklachten. Hier is vaak geen concrete oorzaak voor te vinden door de huisarts. De diagnose luidt dan vaak een spastische darm, een luie darm of irritable bowel syndrome (IBS). Irritable bowel syndrome is de verzamelnaam voor meerdere aandoeningen, zoals net vermeld. Maar wat houdt het precies in?

Symptomen van deze aandoeningen zijn: een slechte stoelgang, verstopping of diarree, krampen en een opgeblazen gevoel. Ook kun je last hebben van brandend maagzuur of rommelingen in de buik. Voordat je zelf aan de slag gaat met oplossingen, is het belangrijk om eerst langs de huisarts te gaan. Deze kan je vervolgens weer doorsturen naar een internist voor verder onderzoek. De internist zal onderzoeken uitvoeren om uit te sluiten dat je afwijkingen hebt, zoals de ziekte van Crohn, diverticulitis, colitis ulcerosa of darmkanker.

Irritable bowel syndrome (IBS)

Irritable bowel syndrome is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen, zoals een spastische of luie darm, die als overeenkomst het abnormale samentrekken van de darm hebben. Als je deze aandoening hebt, heb je last van buikpijn, een slechte stoelgang (soms is de ontlasting dun en heb je de volgende dag verstopping) en een opgeblazen gevoel.

Achtergrond

De darmflora, in de darmen, bestaat uit ongeveer 100.000 miljard goede en slechte bacteriën. De darmbacteriën vormen samen met de darmwand een verdediging tegen de buitenwereld en zijn van belang voor het immuunsysteem, de spijsvertering en de stoelgang. Bij een goede darmflora zijn de goede en slechte bacteriën met elkaar in balans. Als de darmflora is verstoord, zijn de goede en slechte bacteriën niet meer met elkaar in balans en kunnen er ontstekingen en allergieën ontstaan.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van IBS. Stress en depressie, voedselallergie, onregelmatig eten, ontsteking van de maag en dunne darm kunnen allemaal leiden tot de aandoening.
In principe is IBS geen gevaar voor de gezondheid. Het is hooguit lastig. Sommige mensen zullen slechts af en toe last hebben van de symptomen; misschien zelfs alleen maar tijdens een bepaalde periode in hun leven. Anderen kunnen er echter hun leven lang last van blijven houden. Indien je last hebt van buikpijn, bloed of slijm in je ontlasting, wordt het raadplegen van een huisarts aangeraden.

Oplossingen

Mocht je zelf wat willen doen, dan is een gezond en evenwichtig voedingspatroon nodig. Belangrijk hierbij is:
• Genoeg drinken,
• Regelmatig eten,
• Vezelrijk voedsel, zoals volkorenbrood, fruit, groente en peulvruchten, eten. De meeste vezels, ook wel prebiotica genoemd, zijn namelijk voedsel voor de darmbacteriën. Daarnaast kan probiotica ook een gunstig effect hebben op de darmen.
• Niet te veel eten. Het vorige eten moet eerst nog verteerd worden. Aangeraden wordt om 2 à 3 uur na de laatste maaltijd niks te eten.
• Goed kauwen en niet te snel eten. Als je te snel eet, voel je minder snel of je vol zit. Hierdoor eet je dus te veel en kan de darm niet alles verteren.
• Bepaalde voedingsmiddelen waar de darmen heftig op reageren (tijdelijk) vermijden.
 

http://www.kennisring.nl
http://www.inforfyt.com 
http://www.eetzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in