Het hele gebied met aambeien kan met laser worden verwijderd. Precisie is de voornaamste reden om bij een operatie laser te gebruiken. De reden dat de meeste mensen voor deze procedure kiezen is dat het minder pijnlijk is en je er sneller van herstelt met minder medicijnen. Met een laseroperatie hoeft iemand meestal niet in het ziekenhuis te overnachten. Een groot voordeel van laser is dat de bloedvaten worden afgesloten of dichtgeschroeid als de incisie wordt gemaakt. De laser sluit ook de zenuwen af, dus je voelt veel minder pijn. 

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksgegevens worden voortdurend verzameld. Voor alle medische zaken, operaties, medicijnen enzovoort, moet gereguleerd therapeutisch onderzoek gedaan worden om zeker te weten dat ze veilig zijn voor de mensen. Aambeien en een laseroperatie vormen daarop geen uitzondering. Het eindresultaat van het onderzoek was als volgt: de analyse betrof een operatie zonder bloed. Er waren 750 patiënten met aambeien bij betrokken. Ze ondergingen allemaal een laseroperatie (hemorrhoidectomie) aan hun aambeien. Bij deze operatie was het succespercentage 98%. Wat je kunt zeggen is dat bij slechts 2% enige complicaties optraden. Dat zijn voor een therapeutische procedure fantastische cijfers. De analyse bewees dat de laser veel preciezer is dan de scalpel die de medici altijd gebruikten. En zoals we al vermeldden was er veel minder bloedverlies en een sneller herstel. Dit soort operaties (hemorrhoidectomie) is alleen voor aambeien in het derde een vierde groeiniveau. De laser is ook alleen bedoeld voor inwendige aambeien.

Keuze voor anesthesie tijdens de operatie

Algehele anesthesie is gebruikelijk een laser-hermorrhoidectomie (de patiënt wordt volledig onder narcose gebracht) met verdoving in het ruggenmerg; de patiënt heeft onder deze verdoving geen gevoel. Als je alleen plaatselijke verdoving krijgt is dat te vergelijken met de verdoving die je bij de tandarts krijgt. De complexiteit van de operatie bepaalt welke methode van pijnbeheersing wordt gebruikt, de dokter kiest voor de een of het ander en met de capaciteit van het ziekenhuis wordt ook rekening gehouden. Misschien dat je dit soort vragen had. De operatie wordt meestal poliklinisch uitgevoerd (de patiënt hoeft niet in het ziekenhuis te overnachten).

Andere behandelwijzen

Er zijn ook nieuwe behandelwijzen voor aambeien om te overwegen: er zijn veel meer moderne medische behandelingen. Eén medisch procedure heet de ultrasone scalpel. De ultrasone scalpel doet zijn werk heel snel en vereist geen hechtingen of afsluiting. Een andere moderne procedure is de hemorrhoidectomie met krammetjes: de wond wordt gesloten door huid verderop in de anus naar voren te trekken. Hechtingkrammetjes worden gebruikt om de wond te sluiten of verzegelen. Patiënten kunnen sneller herstellen en hebben veel minder postoperatieve pijn. Uit geen enkel onderzoeksprogramma blijkt dat deze methode minder complicaties heeft.

Preoperatieve zorg

Het belangrijkste wat je kan doen als voorbereiding op een operatie is stoppen met alle medicijnen, met name degene die je bloed verdunnen. Met medicijnen als aspirine tot coumadine (vaak bekend onder de naam jantoven of marevan) moet je minstens 4 dagen voor de operatie stoppen of je kunt dodelijk bloedverlies oplopen. Ook moet je stoppen met het gebruik van oxandrolone (oxandrine), ibuprofen (motrine), antibiotica, bepaalde vitaminen en imetidine. Om te voorkomen dat je gaat overgeven en misselijk wordt, moet je ook na middernacht voorafgaand aan de operatie niets meer eten. Dat geldt ook voor eetwaren als water, kauwgum en snoep.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in