Positieve en optimistische mensen kunnen beter omgaan met het verlies van een baan en de overstap naar een nieuwe carrière maken. Maar niet iedereen ziet het glas vanzelfsprekend als halfvol. Hoe kunnen mensen met een minder zonnige kijk de klap van een ontslag, moeilijke financiële omstandigheden en het verlies van andere voordelen die een baan bood te boven komen?

Het hebben van contacten

Uit onderzoek komt naar voren dat contacten hebben met anderen een hele reële manier is om een carrièrewending zo goed mogelijk te laten verlopen. Mensen met contacten zullen eerder horen over eventuele andere banen. En veel sociale contacten – met familie, vrienden en gemeenschapsgroepen bieden de sociale steun die we allemaal nodig hebben. Paradoxaal genoeg hebben meestal juist de positieve en optimistische mensen veel sociale contacten. We noemen hen extraverte mensen.

Extraverter overkomen

Extraversie is deels iets wat je hebt of niet hebt, maar we kunnen ons vermogen tot extraversie best een beetje trainen om wat makkelijker om te gaan met een carrièrewending. Vijf tips om wat extraverter over te komen:

  1. Uiteraard kan de technologie je een handje helpen. Je kunt ook je vrienden- en contactenkring uitbreiden via Facebook en Linkedln.
  2. Je kunt vrijwilligerswerk gaan doen – bij een liefdadige instelling of als onbetaalde stagiaire bij een bedrijf.
  3. Je vindt het misschien moeilijk om je buren voor een barbecue uit te nodigen (wat ga je zeggen als de vraag ‘en, wat doe je voor de kost’ komt). Maar sociale gelegenheden geven je de kans om ze te vertellen wat ze misschien al geraden hadden, en de kans om hen te vertellen wat je voor baan zou willen.
  4. Je kunt meer met je familie doen – bijvoorbeeld iemand helpen bij achterstallige klusjes of onderhoud en meer algemeen, je sociaal opstellen.
  5. Hoe lang is het geleden dat je iemand hebt gesproken met wie je op school of in een sportclub hebt gezeten?

Strategisch contact maken

Met dat contacten maken moet je een beetje strategisch te werk gaan. Als je naar een netwerktraining bent geweest en je je afvraagt of je naar een ontwikkelingstraining moet gaan, waar je weer dezelfde mensen tegenkomt, of contact moet zoeken met oude collega’s – kies dan voor de optie die je in contact brengt met nieuwe netwerken, voor het geval je het niet allebei kunt doen!

Ophalen van oude contacten

Veel van deze sociale contacten zullen de vorm hebben van het ophalen van oude contacten. Als je niet zo extravert bent, ben je wellicht geneigd meer in de diepte te gaan: minder maar diepere contacten in plaats van in de breedte, met meer contacten. Natuurlijk wil je in deze moeilijke tijd close blijven met je vrienden, je gevoelens delen, en naar hun ideeën luisteren. Naar een nieuwe baan zoeken zal soms moeilijk zijn. Contact houden met de gemeenschap, familie, vrienden en anderen die je nog zult ontdekken geeft enerzijds steun en helpt je anderzijds deze uitdaging met succes aan te gaan.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in