HIV staat voor het humane immunodeficiency virus In tegenstelling tot een mens met ruim 20 000 genen, heeft dit virus slechts 9 genen nodig. Ondanks dat het virus niet heel complex is, is het wel de meest gevreesde SOA. Wat doet het virus met u en heeft u nog een toekomst? Informatie in deze tekst is op geen manier een vervanging van adviezen en informatie van de arts, deze tekst is slechts als aanvulling of verduidelijking bedoelt.
Het menselijk immuun systeem
In het bloed zitten verschillende soorten witte bloedcellen. Afhankelijk van waar ze vandaan komen (matureren), worden het B-cellen (beenmerg) of T-cellen (thymus) genoemd. B- lymfocyten produceren antistoffen om micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) specifiek aan te vallen.
T-cellen ruimen ook micro-organismen op, maar doen dit niet specifiek. B- en T-cellen samen zorgen ervoor dat ons lichaam zichzelf kan verdedigen.
Om te weten welke cellen er geactiveerd moeten worden, is de dendritische cel er. Dit zijn cellen die de micro-organismen zoals bacteriën opnemen en presenteren. Door deze micro-organismen te presenteren, worden de T-helpercellen geactiveerd. T-helpercellen zijn cellen die vervolgens T- en B-cellen weer kunnen aansturen die specifiek op de indringer gericht zijn.
Wat doet HIV?
Wanneer het virus het lichaam binnendringt, valt het de eerder genoemde dendritische cellen aan of wordt het hierdoor aangevallen. Doordat de dendritische cel wordt geactiveerd gaat het naar de lymfeknopen waar de cel het virus presenteert aan de T-helpercellen. Hoewel deze weer andere cellen wil activeren, geeft het de infectie alleen maar door. Zo kunnen bepaalde T-cellen (monocyten) ook worden geïnfecteerd, maar heeft dit een groot nadeel waar ik later op terug kom.
Het virus doorgaat 6 fases die het in staat stelt om zichzelf te vermenigvuldigen.
- de eerste stap is het binnendringen. Doordat er enzymen in de cellen zitten, komt het erfelijk materiaal van het virus vrij. Bij dit virus is dit RNA, bij mensen is het DNA.
- Een kenmerk van een virus is dat het zichzelf in het DNA van de gastheer inbouwt om zich zo te vermenigvuldigen. Voordat het zichzelf kan inbouwen, moet het eerst worden omgezet van RNA naar DNA.
- De volgende stap is het inbouwen in het menselijk DNA.
- Doordat het is ingebouwd, gaat de cel m-RNA aanmaken. Dit m-RNA is een eiwit dat wordt gebruikt als een signaal om processen in gang te zetten (messenger RNA).
- Nu het RNA is gemaakt, kunnen de benodigde stoffen zich verzamelen bij de celwand. Hier vindt budding plaats. Dit houdt in dat er blaasjes ontstaan met het RNA en de benodigde stoffen en vervolgens de cel uit gaan.
- De laatste stap is het volwassen worden van het virus. Door het RNA in stukken te knippen, worden de kleinere functionele eiwitten gevormd en kan de cyclus weer opnieuw beginnen.
Geïnfecteerde cellen
Alle met HIV geïnfecteerde cellen gaan op een gegeven moment dood. Er is 1 uitzondering hierop, namelijk de eerder genoemde monocyten.
Monocyten
Deze cellen overleven de aanval en hebben dus altijd het virus ingebouwd. Deze monocyten dienen als een reserve. Mochten andere virussen op wat voor manier dan ook worden opgeruimd, dan zijn er nog altijd de monocyten die de virussen kunnen doorgeven.
T-helpercellen
De T-helpercellen vormen een schakel tussen de verschillende cellen. Zonder deze T-helpercellen kan het lichaam zich niet verdedigen tegen indringers. HIV vernietigt deze cellen en geeft andere indringers de kans om zich te vermenigvuldigen.
AIDS
Infectie met HIV betekent nog niet dat u aids hebt. Er zijn namelijk verschillende stadia bij een HIV infectie.
– Categorie A. Dit is wanneer u het virus net hebt opgepikt. Vaak zien we de symptomen van algemene ziekte. (koorts, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, braken, diarree.) Na deze eerste periode hoeven er heel lang geen symptomen te zijn. (het virus blijft echter vermenigvuldigen)
– Categorie B. Na langere tijd geen symptomen, krijgt u weer symptomen.
– Categorie C. Vanaf deze categorie spreken we van aids. Infecties die het gevolg zijn van een verminderd immuunsysteem, maken u ziek.
Er zijn verschillende vormen van het virus, de een is agressiever dan de ander waardoor u sneller naar een andere categorie kan gaan.
Levensverwachting van iemand met een HIV infectie
Als u er op tijd bij bent, dan is de levensverwachting bijna hetzelfde als die van een gezond iemand. Er zal veel op de patiënt afkomen, maar in principe kun deze een normaal leven leiden.
Bent u er te laat bij, dan is het een ander verhaal. Hoe lang u dan nog hebt, is afhankelijk van veel verschillende factoren. (medicijnen, leefstijl, aantal T-helpercellen, hoelang u al geïnfecteerd bent etc.) Bent u zo iemand, vraag het dan aan uw arts als u het wil weten.
Wil je meer weten over een andere SOA
Lees dan ook mijn andere artikelen over soa's:
NTVG (nederlands tijdschrift voor geneeskunde)
Diagnostisch handbook
Aids fonds