Om hun overbodige kilo's definitief overboord te kunnen gooien of om hun bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk op peil te houden, kiezen steeds meer landgenoten voor allerlei lightproducten en speciale voedingsmiddelen voor diabetici. Allemaal zijn ze kunstmatig gezoet, waarbij aspartaam ongetwijfeld het meest gebruikt. Welk effect hebben al deze kunstmatige zoetmakers en dus ook deze lightproducten, op onze gezondheid? Veroorzaakt hun gebruik gezondheidsrisico's? Doen lightproducten wat ze de consument nu al jaren beloven, namelijk vermageren?

Zoetstoffen uit suiker

Deze suikervervangers worden nu al bijna veertig jaar in vele voedingsproducten gebruikt. Steeds meer landgenoten worden met overgewicht en alle nadelige gevolgen voor hun gezondheid geconfronteerd. Daardoor zit uiteraard het gebruik van al deze suikervervangers en lightproducten sterk in de lift. In de voedingsindustrie gebruikt men twee soorten kunstmatige zoetstoffen. Een aantal ervan, waarvan Xylitol en Sorbitol de voornaamsten, worden gemaakt van suiker. Wat hun smaak betreft, zijn ze er nauwelijks van te onderscheiden. Ze bevatten ook bijna evenveel calorieën. Zowel Xylitol en Sorbitol worden vooral in vele snoepjes als kauwgom gebruikt, omdat ze tandbederf tegengaan. Beide zoetstoffen vindt men veel in voedingsmiddelen voor diabetici. Ze beïnvloeden nauwelijks onze bloedsuikerspiegel. Xylitol en Sorbital veroorzaken weinig nadelen. In grote hoeveelheden genomen, veroorzaken ze diarree en maagklachten.

Vierhonderd keer zoeter

Anders is het gesteld met kunstmatige zoetstoffen als aspartaam, sacharine en cyclamaat. Dit drietal is maar liefst vierhonderd keer zoeter dan suiker en wordt hoofdzakelijk gebruikt in lightproducten.  De voorbije jaren werd heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de gevolgen van het gebruik van deze kunstmatige zoetstoffen voor onze gezondheid. De resultaten van al deze studie's waren ronduit alarmerend. Bij opwarming van deze stoffen door onze lichaamstemperatuur, wordt in ons lichaam het giftige formoline gevormd, verantwoordelijk voor het ontstaan van migraine. Zowel aan deze kunstmatige zoetstoffen als aan formoline, zijn veel meer gezondheidsrisico's verbonden. Zo is geweten dat aspartaam, sacharine en cyclamaten het giftige methylalcohol bevatten. Een enzym in onze hersenen zet deze methylalcohol om in het reeds vermelde formoline. Deze stof veroorzaakt niet alleen migraine. Het is nog veel erger. Formoline doet de kans op borstkanker sterk toenemen en kan ook multiple sclerose veroorzaken, dat ons zenuwstelsel aantast en ernstige hersenletsels veroorzaakt.

Verzwakt ons geheugen

Tijdens een recent en grootschalig wetenschappelijk onderzoek in China kwam aan het licht dat formoline, zelfs in erg kleine hoeveelheden, onze hersenen aantast en ons geheugen verzwakt. Formoline kan onze hersenstructuur wijzigen en ernstige hersenmisvormingen veroorzaken, dezelfde als die men bij de Ziekte van Alzheimer vaststelde. Kunstmatige zoetstoffen kunnen zelfs kanker, allerlei erfelijke aandoeningen en aangeboren afwijkingen veroorzaken. En van aspartaam is wetenschappelijk aangetoond dat het voor levensbedreigende schildklieraandoeningen verantwoordelijk is.

Doen lightproducten vermageren?

Hoe is het dan gesteld met onze lightproducten die massaal in onze winkelrekken aanwezig zijn? Doen ze wat ze de consument nu al jaren beloven, namelijk vermageren? Ze bevatten wél dertig procent minder suiker en vet, maar ook grote hoeveelheden kunstmatige zoetmakers. Eén zaak staat vast: van light wordt men zeker niet magerder, integendeel. Diëtisten kwamen zopas dat de onthutsende vaststelling dat, wanneer we een jaar lang uitsluitend light producten zouden gebruiken, we maar liefst twaalf kilo zouden aankomen, in plaats van afvallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in