Elke jonge ouder kent het probleem van een huilende baby. Elke baby heeft wel eens een moment dat hij onophoudelijk blijft huilen, en de ouders hiermee tot de wanhoop drijft. Wat is er aan de hand? Hoe doe je de baby stoppen met huilen? Twijfel niet aan je capaciteiten als ouder, en laat je via onderstaande tips bijstaan om zo rustig mogelijk tot een oplossing te komen.
Bewaar je rust en kalmte
Eerst en vooral is het belangrijk om als jonge mama of papa altijd heel rustig en kalm te blijven. Als je als ouder zenuwachtig bent, of de controle verliest, maak je de situatie alleen maar erger. Je baby voelt deze nervositeit namelijk zeer goed aan, en zal hierop reageren door…te huilen. Als je het gevoel hebt dat je de controle dreigt te verliezen, leg je baby dan op een veilige plek (bedje, box, enzovoorts) en verlaat even de ruimte. Als je een partner hebt, en die is thuis en rustiger dan jijzelf, dan kan deze het eventjes van je overnemen. Eens je de ruimte verlaten hebt, kun je voor jezelf proberen om de rust terug te vinden, en de controle over de situatie te nemen.
Heeft baby honger?
Jonge baby’s hebben normaal op regelmatige tijdstippen, zo’n zes keer per dag, een flesje voeding nodig. Het kan zijn dat je baby hier niet genoeg aan heeft, en dus sneller een hongergevoel krijgt. Probeer daarom even voeding bij te geven. Komt je baby hiermee tot bedaren, dan kan het tijd zijn om de flesjes voortaan wat groter te maken, zodat je baby minder snel honger heeft.
Heeft baby koorts?
Als je baby koorts heeft, volg dit dan zeer goed op. Een baby kan snel, zonder ernstige reden, hoge koorts krijgen. De oorzaak is soms wel banaal, de gevolgen van langdurige hoge koorts zijn dit zeker niet. Eerst kun je proberen om je baby een koortswerend middel toe te dienen (suppo of siroop, overschrijdt nooit de toegestane dosissen op de bijsluiter). Als je kind zichtbaar ziek is, ga je meteen naar de dokter voor verdere informatie. Is je kind op het eerste zicht niet ziek, en zakt de koorts met het koortswerend middel, dan kun je even afwachten een dokter te bezoeken. Als de koorts blijft aanhouden, ga dan zeker op controle bij de dokter, want dan is de oorzaak niet zo banaal.
Heeft je baby krampen?
Baby’s hebben vaak last van krampjes. Dit kun je zien aan een huilende baby die zich samentrekt in een bolletje als die huilt. De oorzaak hiervan is dat baby’s darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn, en dus nog niet alle voedsel even goed kunnen verteren. Onderschat dit probleem niet, want een kind kan hier echt veel pijn van ondervinden. Je kan een warm kersenpittekussen of warme kruik (opgepast dat je dit niet te warm maakt) op baby’s buik leggen. Die warmte verzacht de pijn. De buik zachtjes masseren helpt hier ook. Blijft je baby darmkrampen hebben, ga dan naar de dokter. De krampen kunnen vaak verholpen worden met een licht medicijn.
Strekt je baby zich hysterisch uit?
Als je baby zich onophoudelijk uitstrekt tijdens het huilen, kan het zijn dat hij last heeft van maagkrampen (al dan niet gepaard gaan met reflux). Dit komt omdat een baby enkel vloeibaar voedsel tot zich neemt. Daarbij komt nog eens dat ze constant liggen. Daardoor komen telkens kleine hoeveelheden voedsel, en ook maagsappen, terug in de slokdarm. Deze geven een branderig gevoel, waardoor je baby huilt. Hier kan je het hoofdeinde van het babybedje wat verhogen (daar bestaan houten blokken voor, maar een stevig dik boek kan hier ook van dienst zijn). Zorg ervoor dat het bed wel stevig blijft, en stabiel staat. Als je baby gewoon wat rust, kun je hem gerust wat half rechtop plaatsen in een babystoeltje of domo-seat kussen. Zorg dat ze hierin goed vastgemaakt zijn, zodat ze er niet kunnen uitvallen. Als deze kleine aanpassingen de pijn van je baby niet verzachten, ga je best te rade bij de dokter. Met een siroopje of een pilletje kan je baby’s pijn zo de wereld uit zijn.
Wil je baby aandacht?
Het kan ook gewoon zijn dat je baby wat aandacht en liefde wil voelen. Een baby kan soms in een spiraal van gehuil vastzitten, omdat hij steeds kwader wordt. Als hij dan niet even rustig wordt, zal het huilen ook niet meteen stoppen. Dan kunnen mama of papa wonderen doen door de baby vast te houden en zachtjes heen en weer te wiegen. Een rustige stem die ze zachtjes sust, of een liedje voor hen zingt, kan het huilprobleem soms snel oplossen. In ieder geval mag je een baby nooit door elkaar schudden, want dit kan ernstige schade aan de hersenen veroorzaken. En een baby wordt daar heus niet rustig van. Een baby kan ook rustig worden van een muziekje.
Geen van bovenstaande zaken helpt
Helpt geen van bovenstaande zaken om je baby minder of minder vaak te doen huilen, dan is er waarschijnlijk meer dan iets onschuldigs aan de hand. In dit geval kun je een dokter raadplegen. Deze kan dan verder uitzoeken wat er met je baby aan de hand is, en of er geen sprake is van een gezondheidsprobleem. Onthoud wel dat iedere baby anders is en dat je baby niet per se ongezond is, omdat hij eens meer huilt dan de baby van bijvoorbeeld je zus of vriendin. Een kind wordt ook niet geboren met een handleiding. Uitzoeken hoe je je eigen baby rustig krijgt, is een onderdeel van het groeien in het mama- of papa-zijn. De eerste weken en maanden blijft het voor iedere ouder in mindere of meerdere mate moeilijk. Laat je niet ontmoedigen door wat anderen zeggen: iedereen kan de perfecte mama of papa zijn. Het is in het begin enkel een beetje zoeken om je baby te begrijpen en de situaties aan te voelen, maar is dat niet bij iedere relatie zo?