Hoofdschimmel is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door dermatofyten. Voor wie aan hoofdschimmel lijdt zijn hier wat tips. Hieronder kun je meer lezen over de behandeling van hoofdschimmel.

Hoofdschimmel of tinea capitis is een schimmelinfectie op de hoofdhuid en wordt vaak gekenmerkt door orde, jeukende en kale plekken op het hoofd. De schimmel die de hoofdschimmel veroorzaakt, staat bekend als dermatofyten. Soms komt de schimmelinfectie ook voor op de wenkbrauwen en de wimpers. Is hoofdschimmel besmettelijk? Een gezond persoon loopt deze schimmelinfectie op als hij in direct contact komt met iemand die geïnfecteerd is. De hoofdschimmel kan zich ook verspreiden via besmette voorwerpen als kammen, handdoeken en kussens. In sommige gevallen kunnen ook besmette dieren als katten en honden de schimmel verspreiden.

Hoofdschimmel komt het meest voor bij kinderen, maar mensen van alle leeftijden kunnen het krijgen. Hoofdschimmel komt het meest voor bij kinderen van 3 tot 14 jaar. Kinderen met een zwak immuunsysteem en kinderen met diabetes, kanker of HIV/Aids lopen het meeste kans op besmetting. In de Verenigde Staten wordt ca. 4 tot 10 procent van de bevolking per jaar door hoofdschimmel besmet.

Symptomen van hoofdschimmel

Hoofdschimmel gaat altijd gepaard aan ernstige haaruitval. De meest gebruikelijke symptomen zijn pijn, jeuk, rood wordende en schilferende huid en vergrote lymfklieren in de hals en achter de oren. Soms verschijnen ook met pus gevulde puistjes. Een ander symptoom van hoofdschimmel is de vorming van kerion. Dat is een grote, met pus gevulde knobbel bedekt met puistjes waar vloeistof uit loopt. Deze infectie kan tot permanent haarverlies en littekens leiden als ze niet onmiddellijk wordt behandeld. Er bestaan echter effectieve behandelingen voor hoofdschimmel, die de infectie helpen genezen.

Huismiddeltjes tegen hoofdschimmel

Met behulp van een paar simpele huismiddeltjes kun je de verspreiding van hoofdschimmel voorkomen. Breng elke dag warme kokosolie aan op de hoofdhuid. Dat vermindert de jeuk. Een mengsel van amandelolie en Castor-olie is ook effectief als behandeling van hoofdschimmel. Ook rauw groentesap op de hoofdhuid kan jeuk tegengaan. Ook kun je een pasta van kassie en basilicumblaadjes op de hoofdhuid aanbrengen. Dat is een goed middel tegen hoofdschimmel.

Behandeling van hoofdschimmel

De meeste dokters schrijven tegen hoofdschimmelinfectie orale antischimmelmedicijnen voor. Een vierweekse kuur van het antischimmelmedicijn Terbinafine helpt goed tegen hoofdschimmel. Je moet de kuur wel afmaken, zodat de schimmelinfectie volledig geneest. Sommige andere antischimmelmedicijnen zijn itraconazole en fluconazole. Ook een kuur van 8 tot 12 weken met het antischimmelmedicijn Griseofulvin is effectief.

Antischimmelmedicijnen hebben nauwelijks bijwerkingen. Bekende bijwerkingen als huidreacties, diarree, indigestie en misselijkheid worden bij sommige mensen waargenomen. Neem een antischimmelmedicijn dus alleen in na raadpleging van een arts of dermatoloog.

Ook antischimmelcrèmes en –shampoos zijn te gebruiken om hoofdschimmel te behandelen. Deze crèmes en shampoos voorkomen echter alleen dat de schimmel zich verspreidt, voor echte genezing zijn ze niet erg effectief.

Voorkomen van hoofdschimmel

Hoofdschimmel kan zich verspreiden via voorwerpen die de besmette persoon gebruikt. Gebruik nooit kammen, handdoeken, kussens en haaraccessoires samen met familieleden en vrienden. Als je huisdier tekenen van schimmelinfectie vertoont, zoals kale plekken in de vacht, neem het dan mee naar de dierenarts. Nauw contact met een besmette persoon of met huisdieren moet worden vermeden. Was je handen met een antischimmelzeep die theeboomolie bevat. Was de kleren van de besmette persoon in heet water met schimmeldodende zeep. Iemand die met hoofdschimmel is besmet, moet niet krabben op zijn hoofdhuid of de aangetaste plek. Krabben vergroot alleen maar het risico dat de schimmelinfectie zich verspreidt.

Trek jezelf niet de haren uit het hoofd over die hoofdschimmel, maar volg de behandeling die de dokter ervoor voorschrijft. Ook een gezonde leefstijl en een uitgebalanceerd dieet zijn bevorderlijk voor het uitbannen van hoofdschimmel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in