De meeste mensen weten wel ongeveer hoe een kind ontstaat, maar hoe ontstaat een tweeling? Wat is het verschil tussen eeneiig en twee-eiig? Is het onnatuurlijk?

Hoe ontstaat een kindje?

Een keer per maand maakt de follikel van een vrouw een eicel in het ovarium, dat zit aan het eind van de eileiders. Na de eisprong ofwel ovulatie wordt de rijpe eicel naar de baarmoeder vervoerd. Dat duurt 3 tot 4 dagen, in die dagen ben je vruchtbaar. Als de spermacellen van de man in die dagen de eicel bevruchten ontstaat er een bevruchte eicel. De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoederwand, die dan dik en slijmerig is. Er zitten bloedvaten in die wand, die de eicel voeden totdat het embryo een klein buisje aangemaakt heeft, de placenta, waardoor het gevoed kan worden. De eerste acht weken heet het minimensje een embryo, daarna een foetus.

Hoe ontstaat een twee-eiige tweeling?

 Mensen hebben van veel dingen twee, bijvoorbeeld twee longen, twee ogen, twee nieren en twee ogen. Vrouwen hebben ook twee eierstokken. Normaalgesproken maakt maar een eierstok een follikel met een eicel erin, maar soms treden ze allebei in werking. Bij de eisprong komen er dus twee rijpe eicellen vrij, en als ze beide bevrucht worden ontstaat er een twee-eiige tweeling. Ze kunnen van het zelfde geslacht zijn, maar ook jongen en meisje, want de spermacel van de man bepaald het geslacht. Genetisch gezien zijn het dus gewoon broer en zus, of 2 broers, of 2 zussen van elkaar, maar geboren op dezelfde dag.

Hoe ontstaat een eeneiige tweeling?

Een eeneiige tweeling ontstaat uit één bevruchte eicel die zich, om tot nu toe onbekende reden, opsplitst in twee embryo' die zich ontwikkelen tot twee baby's. De deling kan op verschillende momenten ontstaan. Bij het grootste deel van de eeneiige tweelingen splitsen ze zich voor de tiende dag na de bevruchting. Bij ongeveer 4% splitst de cel zich na de tiende dag, waarbij de embryo’s de vruchtvliezen delen. Hierbij kan een Siamese tweeling ontstaan omdat de deling onvolledig verloopt of het ene embryo vergroeit met het andere. Het DNA van alle eeneiige tweelingen is gelijk, ze zien er dus ook hetzelfde uit.

En die achtling die laatst op tv was dan?

Op deze manier zou er dus maximaal een vierling kunnen ontstaan, namelijk twee eeneiige tweelingen, van beide eierstokken een. Sommige vrouwen hebben echter moeite met het krijgen van kinderen, en krijgen dan het hormoon HCG, ofwel het zwangerschapshormoon. Enkele vrouwen reageren echter heel heftig op HCG, waardoor het follikel enorm geprikkeld wordt en meer dan een eitje produceert. Als beide ovariums meerdere rijpe eicellen produceren, en al die eitjes bevrucht worden door spermacellen, kan er in theorie een achtling ontstaan. In praktijk gebeurt dit zelden, omdat de baarmoeder niet oneindig rekbaar is. Het ene embryo verdrukt vaak een ander, waardoor een achtling dus heel zeldzaam is.

Biologie voor jou, 3 vwo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in