Nu het net lijkt dat we door de economische crisis heen zijn, horen we toch al weer verontrustende woorden uit de bancaire sector. Want ja hoor mensen, de bonussen zijn er weer.

Bestrijding van de economische crisis

De economische crisis staat nog in ons geheugen gegrift. De banken vielen om en er zijn veel massaontslagen gevallen. Toch hadden wij Wouter Bos die, ondanks de vele kritieken, mijns inziens toch goed gehandeld heeft en de gehele bancaire sector van de ondergang heeft gered. Maar zo, concludeerde Bos, kon het niet langer doorgaan. Er moesten drastische maatregelen getroffen worden om hoge bonussen en het risicovol bankieren tegen te gaan. Dit alles is vast gelegd in het stuk: ‘Code banken’, het blijft echter de vraag of deze regels wel worden nageleefd.

De bonussen in de Verenigde Staten zijn terug!

Een tijdje geleden kwamen de geruchten via de media al weer ons land binnen. De Verenigde Staten hadden weer buiten proportionele bonussen verstrekt aan mensen die naar mijn mening niets anders dan hun werk doen. In geen andere sector is dit in die mate van toepassing. Tevens is dit niet enkel het geval bij de normale medewerker van die banken, het gaat om de topmannen die elke maand al een ongelooflijk bedrag overgemaakt krijgen door de instantie. Het is een raar fenomeen dat je meer betaald krijgt voor vergaderen, koffie drinken, golfen, etc. (hiermee bagatelliseer ik overigens de topfuncties wel, maar sleutelpunt van de top in het bedrijfsleven is het netwerken en het behouden van zakelijke relaties). 

Ook Nederland is weer verreikt met wanbeleid

Het schrijnende feit van deze zaak is dat dit ook weer vrolijk in Nederland aan de gang is. Zo zegt ING-‘topman’ Hommen: “dat bonussen nodig zijn om de werknemers te motiveren, en dat het bankbestel waar hij leider van is, niet zonder bonussen kan bestaan”. Wat bij mij dan direct opkomt is de vraag: waarom de bank dan nog bestaat? Als zelfs de absolute topman van het bedrijf, zo kortzichtig, zo dom en zo onverantwoordelijk is, dan vind ik het erg knap dat de bank steun heeft gekregen van de staat, en dat dit vervolgens ook nog getolereerd wordt. Hoezo moet je mensen met een zeer hoog inkomen stimuleren om voor dat hoge loon te werken? Wat is dat voor rare denkwijze? Ze verdienen toch al enorm goed? Mijn natuurlijke reactie zou eerder zijn: indien er niet goed genoeg gepresteerd wordt, dan ga je een salarisschaal omlaag. Dat is toch veel logischer?

Financiële crisis, deel 2?

Wanneer krijgen die ongelooflijk egoïstische, uit ideologie (marktwerking) besturende ‘flopmannen’, eens het besef van wat zij hebben aangericht? Zij zijn door de belastingbetaler op de been gehouden, en waarom? Om weer vrolijk verder te gaan met het wanbeleid wat zij destijds ook al uitvoerden. Het is toch werkelijk onmogelijk om dit aan het grote Nederlandse publiek uit te leggen! Deze flopmannen zijn zo ver van de normale man vergroeid, dat ze totaal geen gevoel voor moraliteit, of integriteit meer kennen. Mede door het niveau van deze instanties, verwacht ik dat een tweede crisis niet lang meer zal uitblijven.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in