Als ouder wil je als geen ander je kind verdriet besparen van verdriet. Wanneer je te horen krijgt dat je ziek bent, is het belangrijk van je kind hierover in te lichten. Praat erover, ga het vooral niet uit de weg. Kinderen voelen aan wanneer er wat aan de hand is. Ziekte treft een heel gezin, je staat niet alleen in je strijd.
Hoe reageren kinderen?
Een ouder die te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is, denkt meteen: "Hoe moet het nu verder met mijn kinderen?" "Hoe ga ik het hen vertellen?" en vooral "Hoe gaan ze op het slechte nieuws reageren?" Dit zijn allemaal zaken die ouders bezig houden wanneer ze ziek worden.
Beschermen
Liefst van al wil je als ouder je kind voor alle leed in de wereld beschermen. Helaas kan dit niet. Ook kinderen worden vaak geconfronteerd met vreselijke ziektes, ongelukken en het overlijden van een dierbare. Misschien wil je het slechte nieuws niet aan je kinderen vertellen. Je wil hen uiteraard geen verdriet aandoen. Toch is het belangrijk dat je dit wel doet. Kinderen voelen toch dat er wat aan de hand is.
Durf erover te praten
Kanker of een andere ziekte heb je niet alleen. Het raakt je hele gezin. Daarom is het van groot belang dat er zo eerlijk en open mogelijk over de ziekte wordt gesproken. Er moet ruimte zijn voor de kinderen om vragen te stellen. Probeer deze dan ook zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Wanneer je dingen verzwijgt, gaan kinderen zich er zelf voorstellingen van maken. Deze zijn vaak erger dan de werkelijkheid.
Doseer de informatie die je aan je kinderen meegeeft. Gebruik ook woorden die kinderen begrijpen. Het makkelijkste om zo'n gesprek aan te gaan, is gewoon beginnen vertellen met wat je hebt. Maak ook duidelijk dat er iets aan moet gedaan worden en welke behandeling zal volgen. Zo weten ze dat je bijvoorbeeld een tijd in het ziekenhuis zal doorbrengen en even niet voor hen zal kunnen zorgen.
Het is niet erg als kinderen zien dat ook jij als ouder het er moeilijk mee hebt. Je kan dit gerust met hen bepreken. Probeer wel te voorkomen dat je zelf overstuur geraakt. Als je in paniek bent, nemen kinderen dit snel over.
Reacties van kinderen
Lichamelijk
Veel kinderen krijgen lichamelijke klachten. Moeilijkheden met slapen, buikpijn en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten. De oorzaak kan liggen bij het feit dat de kinderen uit hun normale ritme zijn en daardoor later naar bed gaan of misschien eten ze onregelmatiger of slechter.
Het kan ook zijn dat kinderen hun verdriet opkroppen. Dit uit zich dan in lichamelijke klachten. Het is belangrijk deze klachten serieus te nemen en er met je kind over te praten. Je kan ook de klachten wat proberen te verminderen met bijvoorbeeld een warm bad, een glas melk of een extra knuffel.
Sommige kinderen kunnen ontzettend angstig zijn om zelf ook ziek te worden, net als hun mama of papa. Hier kan je proberen uitleggen aan het kind dat ze niet ziek zijn en dit ook niet zullen worden.
Emotioneel
Wanneer kinderen te horen krijgen dat hun mama of papa erg ziek is, kunnen ze emotioneel met zichzelf in de knoop liggen. Ze begrijpen het allemaal niet goed en zijn erg bang voor wat er komen zal. Ze huilen veel of worden net ontzettend agressief. Wanneer praten niet helpt of de situatie uit de hand loopt, schakel je best professionele hulp in. Dit kan een tijdelijke reactie zijn, toch is het belangrijk van hierop te anticiperen. Je huisarts kan je doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.
Eigenlijk reageren kinderen net als volwassenen bij moeilijke situaties. Alleen kunnen ze de gevoelens die ze ervaren niet altijd goed plaatsen. Emoties die bij deze situaties vaak voorkomen zijn: verdriet, angst, schuldgevoelens, woede en onverschilligheid.
Gedrag
Kinderen kunnen verschillende gedragingen vertonen. Enkele voorbeelden zijn:
- Ze trekken zich terug.
- Ze gedragen zich hulpeloos.
- Ze zijn extreem hulpvaardig en wijs.
- Ze vragen extra aandacht.
- Ze doen een stap terug in hun ontwikkeling en gaan bijvoorbeeld weer bedplassen of duimzuigen.
- Ze zijn hyperactief.
- Ze reageren agressief.
- Ze hebben problemen om zich te concentreren op schoolwerk of doen juist heel erg hun best.
- Ze kunnen moeilijker slapen of hebben nachtmerries.
- Ze willen niet meer spelen of met andere kinderen in contact komen.
Negatief gedrag
Wanneer kinderen negatief gedragen blijven vertonen, is dit duidelijk een noodkreet om hulp. Kinderen kunnen hun gevoelens niet onder woorden brengen en proberen het daarom via hun gedrag duidelijk te maken. Dit kan zijn door zichzelf of anderen te verwonden, schelden, dingen vernielen of stelen. Wanneer dit gedrag blijft aanhouden, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.
http://www.kankerspoken.nl/ouders/