Wanneer je pijn hebt bij het plassen en voortdurend het gevoel hebt om te moeten plassen, kan dit wijzen op een blaasontsteking. Een blaasontsteking (cystitis) is heel vervelend maar ongevaarlijk. De pijn houdt meestal op na enkele dagen. Heb je dit vaker, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Wat?

Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. Er ontwikkelen zich bacteriën in de blaas, die ook het slijmvlies van de blaas aanvallen.

Oorzaken

Een blaasontsteking ontstaat wanneer bacteriën uit de darmen in de plasbuis terecht komen. Deze bacteriën klimmen van daaruit verder naar de blaas. De meest voorkomende bacterie die wordt teruggevonden in de darmen is de Escherichia-co bacterie. Beter gekend als E-coli.

Het is niet zo dat je meteen een blaasontsteking krijgt wanneer er bacteriën in je blaas terecht komen. Als je gaat plassen, verwijder je die bacteriën ook. Wanneer de bacteriën zich echter aan de blaaswand hechten, beginnen ze zich ook te vermenigvuldigen. Zo ontstaat een blaasontsteking.

Meestal is de oorzaak van een blaasontsteking een vernauwing in de plasbuis. De bacteriën blijven daardoor bij de vernauwing zitten of worden verder in de blaas geduwd.

Symptomen

  • Pijn in de onderbuik.
  • Vaker dan anders moeten plassen.
  • Een brandende pijn bij het plassen.
  • Voortdurend het gevoel hebben dat je moet plassen terwijl de blaas eigenlijk niet vol is.
  • Troebele urine.
  • Bloed in de urine.
  • Niet aangename geur van de urine.

Voorkomen

Kinderen

Kinderen jonger dan twee jaar lopen meer risico om te kampen met een blaasontsteking. Dit komt simpelweg door het feit dat de afstand tussen hun blaas en de buitenwereld veel kleiner is. De bacterie moet hierdoor een veel kleinere afstand afleggen. Op deze leeftijd komt het even vaak voor bij jongens als meisjes.

Vrouwen

Een blaasontsteking is een echte vrouwenziekte. Dit komt omdat de plasbuis bij vrouwen maar enkele centimeters lang is. Bacteriën moeten dus maar een korte weg afleggen. Seksuele activiteit vergroot de kans op een blaasontsteking. Tijdens het vrijen komen bacteriën in de plasbuis terecht en zo ontstaat een blaasontsteking. Tijdens de menopauze neemt ook de kans op een blaasontsteking toe. Dit heeft te maken met het feit dat de werking van de slijmvliezen afneemt. Deze slijmvliezen beschermen vrouwen tegen bacteriën. Ook hierdoor duurt de genezing langer. Mensen die kampen met incontinentie, lopen ook meer risico op een blaasontsteking.

Mannen

Een blaasontsteking komt weinig bij mannen voor. Heeft een man klachten van een blaasontsteking, dan gaat het meestal om een prostaatontsteking. Deze heeft zich dan uitgebreid naar de blaas.

Behandeling

De beste behandeling voor een blaasontsteking is veel drinken en veel plassen. Zo spoel je de bacteriën weg. Wanneer je naar de dokter gaat, zal deze je medicatie voorschrijven. Deze ontsmetten de urinewegen en doden de bacteriën. Wanneer je voor de eerste keer een blaasontsteking hebt, ga je best naar de dokter. Heb je dit regelmatig, dan laat je best je urinewegen eens controleren.

Tips

  • Veel water drinken.
  • Regelmatig plassen.
  • Je plas niet te lang ophouden.
  • Plas nadat je gevrijd hebt.
  • Veeg het wc-papier altijd van voor naar achter.
  • Wees niet overdreven hygiënisch.  
  • Cranberrysap (veenbessensap) helpt een blaasontsteking voorkomen.

http://www.gezondweb.be/GezondWeb/Rubrieken/ziekteaandoeningen/Nieren/Blaasontsteking/0menu.htm
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in