Ook zo aan het twijfelen, als er weer  eens een beroep gedaan wordt om donor te worden? Na het lezen van dit artikel is het makkelijker om 'ja' of 'nee' te zeggen.

Waarom men zo veel  mensen oproept donor te worden

Door de ontwikkelingen op technisch en chirurgisch gebied is het steeds meer mogelijk om door middel van een donororgaan, zoals een donorhuid,of andere lichaamsdelen, mensen een langer en gezonder leven te bieden.Maar deze donororganen zijn niet zomaar beschikbaar. En daarnaast moet er een goede match zijn tussen de gever en ontvanger. Om toch zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen wordt er een beroep gedaan op de bevolking. U bent nu bij machte om zelf een bewuste keuze te maken om na uw overlijden uw lichaam beschikbaar te stellen voor donatie. De voordelen zijn dat er sneller gehandeld kan worden na overlijden en dat de naasten niet voor een dilemma staan als u zelf uw keuze heeft aangegeven.

algemene procedure na overlijden

Voor donatie zijn er bepaalde critiria die gehanteerd moet worden. Wordt hieraan voldaan, dan wordt het donorregister geraadpleegd. Daarnaast vind er een beslissing plaats door de nabestaanden. De nabestaanden worden tijdens de gehele procedure begeleid door een arts. Er volgt een donorevaluatie procedure en er worden maatregelen getroffen voor optimale kwaliteit en grootste kans van slagen. Dan volgt de operatie en de nazorg voor de nabestaanden.

Type's donatie na overlijden

Er zijn twee soorten donatie na overlijden namelijk weefseldonatie en orgaandonatie.

Weefseldonatie betreft de huid en het hoornvlies.

Huiddonatie: de huid kan erg goed worden ingezet bij mensen met ernstige brandwonden, waardoor deze grotendeels weer kan genezen. Deze mensen zijn vaak zo erg verbrandt dat hun eigen huid geen nieuwe cellen meer kan aanmaken. Men heeft reeds veel succes geboekt met  huiddonaties.

Hoornvliesdonatie :het woord zegt het al ,dit betreft de hoornvlies.Mensen die blind of slechtziend zijn door beschadiging van het hoornvlies kunnen het gezichtsvermogen voor een groot deel terug krijgen met donor hoornvlies.

Orgaandonatie: het hart,de longen,nieren,dunne darm en pancreas zijn zeer geschikt voor donatie. Maar voor een kans van slagen zijn hier allerlei regels aan verbonden. Een van deze regels is de immuumsysteem-match. Deze moet overeenkomen anders is een operatie zinloos. Daarnaast speelt leeftijd, manier van overlijden en ziektes een rol voor men tot transplantatie kan overgaan. Vandaar de wachtlijsten.

Donaties bij leven

Naast donatie na overlijden kan men bij leven ook verschillende donaties doen. Sommige donaties zijn zeer ingrijpend, maar er zijn ook simpele donaties mogelijk die het overwegen waard zijn. We zullen er een paar op een rijtje zetten:

Bloeddonatie

Men kan zich simpel inschrijven om bloeddonor te worden.Bij de eerste afspraak krijgt men een medische keuring om te zien of men geschikt is voor donatie. Voor mannen en vrouwen is er wel verschil in het aantal keren dat men per jaar mag doneren. De procedure is als volgt. Voor de donatier vult men een vragenlijst in. Deze wordt nagelopen met de donor en men kijkt naar de bloeddruk ,zuurstofgehalte in het bloed. Daarna wordt er een halve liter bloed afgenomen+twee buisjes voor onderzoek naar afwijkingen. Dit is meestal in 10 minuten klaar. Na donatie is het het beste om aan de koffietafel plaats te nemen om even wat te drinken en te eten voor dat men weer naar huis gaat.

Urinedonatie van zwangere vrouwen

In het begin van de zwangerschap kan men de urine opvangen om het vervolgens op te laten halen. Uit deze urine wordt het zwangerschapshormoon gehaald om andere vrouwen vruchtbaarder te maken.Leuk idee toch: Jij zwanger en een ander de mogelijkheid zwanger te worden!

Spermadonatie voor mannen

Voor mannen is het mogelijk om hun sperma te doneren bij de spermabank. Deze wordt gebruikt om eicellen te bevruchten van vrouwen die niet op een andere manier zwanger kunnen worden: dit heet de invitrobevruchting.

Moedermelk van jonge moeders

jonge moeders kunnen melk afkolven voor  moeders die zelf geen borstvoeding kunnen geven. p.s. Ik weet niet of dit nog veel word gedaan

Nierdonatie bij leven

Een nier afstaan is natuurlijk wel ingrijpend en dit doe je meestal niet zomaar. Vaak overweegt men dit bij naasten en vorral familie. Mits je gezonde nieren hebt, zijn er na afstaan ook geen ingrijpende gevolgen. Een wens kan heel goed met 1 nier leven.

Weefseldonatie bij leven

bij deze donatie gaat het om stamcel of beenmerg en moet men dus wel geopereerd worden. Daarnaast is er ook nog botdonatie, dit word meestal gedaan door iemand die een kunstheup krijgt.

Gewetenskwestie

Voor donorschap gelden allerlei regels en wetten om de veiligheid van de donor en ontvanger te waarborgen. Bij donorschap na overlijden is er ook aan de zorg en nazorg van de naasten gedachten. Hiervoor ook van alles geregeld. Dit is vaak een overweging voor mensen om geen donor te worden, omdat men bang is voor het verwerkingsproces van de nabestaanden. Als dit het geval is, helpt het vaak om met deze te praten hoe zij er tegenover staan. Naar aanleiding van deze gesprekken is het vaak makkelijker om een beslissing te nemen.

Conclusie

Donor zijn hoeft niet altijd ingrijpend te zijn. Vooral als je bij leven donor bent. Donor worden voor na overlijden is een stap die je beter kunt maken na gesprekken met naasten.

Donor worden of niet? De keuze is aan u!

donorregistratieregister,site bloeddonor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in