Fibromyalgie betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Het is een chronisch pijnsyndroom en veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid. De pijn komt vooral voor in spieren, bindweefsel en rondom de gewrichten.
Klachten
Fibromyalgie is een chronische ziekte die verschillende klachten veroorzaakt. De meest voorkomende klachten zijn:
Pijn: Vrijwel iedereen met fibromyalgie heeft last van pijn. Spierpijn, pijn rondom de gewrichten en/of pijn op de aanhechtingspunten van de pezen aan de gewrichten. De pijn komt bijzonder vaak voor in rug, nek, schouders, heupen en knieën. Maar hij kan ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam.
Chronische vermoeidheid: Naast de pijn is vermoeidheid de meest voorkomende klacht.
Stijfheid: De meeste mensen met fibromyalgie hebben ook last van ochtendstijfheid in het hele lichaam. Stijfheid ontstaat ook als iemand lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan. Regelmatig bewegen is heel belangrijk.
Bijna iedereen met fibromyalgie heeft last van pijn, vermoeidheid en stijfheid. Er zijn nog veel meer klachten bekend, die niet bij iedereen voorkomen, zoals:
- slaapproblemen
- stemmingswisselingen
- tintelingen in armen/benen
- hoofdpijn
- concentratiestoornissen
- darmklachten
- opgezette vingers
Diagnose
Het stellen van de juiste diagnose is een ingewikkeld proces. De klachten vermoeidheid, pijn en stijfheid komen ook bij veel andere aandoeningen voor. Fibromyalgie is niet door een test of bloedonderzoek vast te stellen en ook op röntgenfoto’s zijn geen afwijkingen te zien. Het komt voor bij twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. De aandoening openbaart zich meestal bij mensen tussen de 25 en 40 jaar.
Om de diagnose fibromyalgie te stellen wordt naar verschillende criteria gekeken:
- Chronische pijn en/of stijfheid, op drie of meer plekken in het lichaam, zowel boven als onder de taille, zowel links als rechts in het lichaam.
- Langer dan drie maanden aanwezig.
- Het hebben van pijnpunten, zogenaamde tender points, op internationaal afgesproken plaatsen. Voor de diagnose pleit het bestaan van meer dan elf van de achttien tender points.
Behandeling
Omdat de oorzaak nog niet bekend is, is er ook geen behandeling die deze oorzaak kan aanpakken. Het belangrijkste in de behandeling is dan ook het beter leren omgaan met de klachten. Het is heel moeilijk om de pijn bij fibromyalgie te stillen met medicatie. Omdat er geen sprake is van ontstekingen, kunnen de pijnstillers hooguit de scherpe puntjes van de pijn halen. Bij sommige mensen helpt een lage dosis van bepaalde antidepressiva. Doordat deze medicijnen de werking van de zenuwen beïnvloeden kunnen zij ook tegen bepaalde vormen van pijn helpen.
Heel belangrijk is het accepteren van de ziekte en het leren ermee om te gaan. Het verdelen van energie, anderen om hulp durven vragen, leuke dingen blijven doen en vooral op een verantwoorde manier in beweging blijven.
Veel fibromyalgiepatiënten zijn gebaat bij een multidisciplinaire behandeling door verschillende behandelaars tegelijk (bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en/of maatschappelijk werkers).
Fibromyalgie Patiënten Vereniging (http://www.fesinfo.nl)
Reumafonds (http://www.reumafonds.nl)