De osteopaat is voor volwassenen al lang geen onbekende meer. Steeds meer landgenoten doen een beroep op hem om vooral pijn in hun bewegingsapparaat te behandelen. Osteopaten zijn immers in staat om lichaamsweefsels, waar een verminderde beweeglijkheid werd vastgesteld, met hun handen op te sporen en via speciale technieken weer beweeglijker te maken. Maar is deze alternatieve geneeswijze ook zinvol voor baby's en kinderen, en voor welke kinderziekten kunnen we dan op de osteopaat beroep doen?

Wat is osteopathie?

Osteopathie is dus een alternatieve geneeswijze, die ervan uit gaat dat een verminderde beweeglijkheid van bepaalde lichaamsgewrichten, met nek en rug op kop, een nadelige invloed hebben op onze gezondheid. Wie denkt aan een osteopaat, denkt in de eerste plaats aan "kraken" en "manipuleren", maar beiden zijn slechts één van de vele technieken die deze alternatieve genezer toepast. Osteopathie biedt de patiënt immers heel wat speciale technieken en behandelingsmethoden om hem van zijn klachten te verlossen.

Aanvullend met klassieke geneeskunde

De behandelingsmethoden die de osteopaat toepast, zijn hoofdzakelijk afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten, van  de oorzaak ervan, en van  de leeftijd en de lichaamsbouw van de patiënt. Deze raadpleegt de osteopaat vooral met nek- en rugklachten. Osteopathie is eerder een aanvullende geneeswijze op de klassieke geneeskunde. Osteopaten willen dus zéker niet de klassieke arts vervangen, maar ermee samenwerken. Ze willen met alle mogelijke middelen hun patiënten met raad en daad bijstaan, om hen beter te laten functioneren. Dat doen ze in de eerste plaats door te zoeken naar de oorzaak van de klachten, en niét uitsluitend naar de aard ervan zoals bij de klassiek geschoolde arts wél het geval is.

Osteopathie ook zinvol voor baby's en kinderen?

Sinds een aantal jaar worden de patiënten van de osteopaat steeds jonger. Hij krijgt nu zelfs meer en meer ouders met baby's over de vloer die kampen met reflux, krampen en slaapproblemen, én met kinderen met leerstoornissen. Ook hier weet de osteopaat raad mee. Zoals we bij de geringste gezondsheidsklacht met onze kinderen de klassieke arts raadplegen, zo is het ook nooit te vroeg om de osteopaat in te schakelen. Het is zelfs zinvol om onze baby's, tijdens hun eerste levensweken, door de osteopaat preventief te laten onderzoeken, zelfs al lijkt er niets aan de hand. Deze alternatieve genezer is immers in staat om eventuele gezondheidsproblemen te herkennen, nog voor ze zich manifesteren. 

Kinderziekten voor de osteopaat

Naast de reeds vernoemde babyproblemen als reflux, krampen en slaapstoornissen, kan de osteopaat ook meer ernstige kinderziekten als ADHD, dyslexie en allerlei leerproblemen, suksesvol behandelen. Vele gedrags-, concentratie- en leerproblemen zijn volgens hem het gevolg van de verstoorde werking van zowel de linker- als de rechter hersenhelft.  De osteopaat kan deze reeds op erg jonge leeftijd herkennen én succesvol behandelen.

Osteopathie geschikt voor ieder kind?

In principe kunnen osteopaten alle baby's en kinderen, met om het even welke gezondheidsklacht, behandelen. Voor iedere behandeling zal hij echter steeds nagaan of het patiëntje wel fit genoeg is om de vooropgestelde behandeling te ondergaan. Zo zal, bij bijvoorbeeld hoge koorts, de sessie onmiddellijk uitgesteld worden. De duur van zo een sessie, varieert van gemiddeld één tot drie kwartier, en het aantal behandelingen is uiteraard afhankelijk van  de aard en de ernst van de aandoening. Als ouders houden we er best rekening mee dat, hoe sneller een behandeling bij de osteopaat start, hoe succesvoller deze uiteindelijk zal verlopen. 

Osteopathie voor kinderen geen wondermiddel

Voor de behandeling van dyslexie werken osteopaten nauw samen met logopedisten, en dat leverde al heel wat resultaat op. Zo loont het zeker ook de moeite om de osteopaat te raadplegen bij een motorische achterstand en evenwichtsproblemen. Ouders van kinderen met een vertraagde spraakontwikkeling en ademhalingsproblemen als astma en allergieën kunnen eveneens bij de osteopaat terecht. Hij weet ook raad met huidproblemen als eczeem, met hoofdpijn, spijsverteringsklachten en zindelijkheidsproblemen, met functiestoornissen in de wervelkolom en zelfs met scheelzien en een lui oogje.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in