Op zoek naar informatie over lipeczeem? Lees dit artikel om meer te weten te komen over de symptomen, oorzaken en natuurlijke en medische behandelingen van lipeczeem.

Eczeem in het algemeen

Eczeem is een van de meest voorkomende huidstoornissen. Het kan in elke fase van je leven beginnen, zelfs als baby al. In het algemeen is het zo dat als eczeem eenmaal opkomt, het niet eenvoudig te behandelen is. In de geneeskunde wordt eczeem beschreven als een soort ontstekingsreactie van de huid waarbij zich kleine blaartjes vormen die iets uitsteken boven de huid eromheen. Eczeem vormt zich in fasen. Die zijn achtereenvolgens: de huid wordt rood, zwelt, er vormen zich pukkeltjes, de aangetaste huid krijgt korsten, de huid wordt dik en gaat schilferen. Er zijn verschillende soorten eczeem. Enkele voorbeelden zijn atopische dermatitis, contact-dermatitis, seborrhoisch eczeem, stasis dermatitis, enz. Eczeem kan zich op letterlijk elk deel van het lichaam voordoen. In dit artikel wordt alleen lipeczeem besproken. De meest voorkomende symptomen van lipeczeem zijn jeuk en ontsteking van de huid. In het kort wat meer over lipeczeem.

Waardoor wordt lipeczeem veroorzaakt?

De belangrijkste reden is een droge huid. Veel mensen hebben van nature een droge huid. Met de jaren wordt hun huid droger. Dit gebeurt vooral in de winter, als de vochtigheidsgraad laag is. Regelmatige verwarming, föhns, en langdurige warme baden leiden tot verlies van vocht in de lippen. Dit verergert de conditie van de droge huid nog meer. Vochtverlies in de lippen kan nog veel andere oorzaken hebben, zoals de gewoonte je lippen te likken, allergieën voor cosmetica of huidverzorgingsproducten, dehydratie, blootstelling aan de zon, roken, bepaalde medicijnen zoals degene die tegen acne worden gebruikt, enz.

Hoe lipeczeem moet worden behandeld

Vermijd alle stoffen die je lippen irriteren. Dat is de meest effectieve behandeling voor lipeczeem. Enkele voorbeelden van zulke stoffen zijn zuurrijk eten en drinken, bepaalde merken cosmetica, handwasmiddelen en voorwerpen die Natriumlaurylethersulfaat bevatten. Daarnaast zijn er verschillende huismiddeltjes tegen lipeczeem. Ze worden hieronder genoemd.

  • Smeer 3-4 keer per dag vaseline of een andere lippencrème op je lippen. Dit maakt je lippen vochtiger en beschermt ze ook tegen infectie en andere schade.
  • Van essentiële oliën als lavendel en kamille is bekend dat ze het behandelingsproces van lipeczeem versnellen. Raadpleeg een aromatherapeut voor de juiste dosering.
  • Gebruik een crème zonder recept met hydrocortisone om lipeczeem te behandelen. Dat zal de rode kleur, de jeuk en de ontsteking sterk terugdringen.
  • Neem driemaal per week een havervlokkenbad. Meng voor een havervlokkenbad  2-3 kopjes havervlokken in een badkuip met water. Laat je hierin tien minuten weken.
  • Eczeem met open blaren is kwetsbaar voor bacteriële infecties. Koop antibiotica bij de drogist om te voorkomen dat het erger wordt.
  • Haal bij de drogist een antihistamine om symptomen van lipeczeem als ontsteking, jeuk en krabben te verminderen.

Genoemde manieren om lipeczeem te genezen zijn zeer effectief en hebben zeker resultaat. Probeer ze 7 tot 10 dagen uit. Als je dan voldoende verbetering constateert, ga er dan mee door tot het volledig is verdwenen. Treedt er geen verbetering op, ga dan naar de dermatoloog. Er zijn voor lipeczeem effectieve medicijnen verkrijgbaar. Maak er gebruik van om weer gezonde lippen te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in