Afvallen moet een leefstijl zijn, dat zeggen ze tenminste. ‘Ze’ zijn de mensen in de media en in het plaatselijke fitnesscentrum. Het moet gewoon een leefstijl zijn, want gewichtstoename is vaker toe te schrijven aan het leven dat je leidt dan aan het leven zelf; niet iedereen kan zich de luxe van overgewicht veroorloven.  Maar veel mensen vinden de ‘actieve’ leefstijl vervelend en belastend. Dat hoopt dit artikel te ontzenuwen door de criteria van een nonchalante leefstijl op te sommen en ze wat te temperen zodat ze bij een gezonde leefstijl passen.

Gezond leven

Gezondheid is het resultaat van gezonde dingen doen, zoals een goed dieet gecombineerd met voldoende rust. Voordat je een onconventionele afvalstrategie in de praktijk kan brengen, moeten de basiselementen kloppen. Een uitgebalanceerd dieet bestaat uit voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, en wat het nodig heeft hangt van de betreffende persoon af. En slaap. Het lichaam heeft altijd uitgebalanceerde slaap nodig, want slaap op zich is niet genoeg. Een uitgebalanceerd dieet is evenveel waard als uitgebalanceerde nachtrust, en vice versa.   

Vet afbreken

Cardio. Cardiovasculaire training moet apart worden beschouwd van alle andere anaerobe activiteiten, zoals gewichtheffen en bodybuilding. Een cardio-training behelst de traditionele aerobe oefeningen, zoals rennen en jumping jacks doen. Dit soort activiteit verhoogt de hartslag, en die zal op zijn beurt ‘het vet verbranden’, zoals dat heet. Het is niet per se de bedoeling van dit artikel om de aerobe methode aan te prijzen, maar wel om het scherpe onderscheid tussen anaeroob en aeroob aan de orde te stellen: met de eerste bouw je lichaamsmassa op, met de tweede wordt vet afgebroken. Onnodig te zeggen dat de ene beter is om af te vallen dan de andere.

Drink koffie

En koffie kan het afvallen belemmeren. Niet direct, maar wel indirect. Voor mensen van een bepaald type kunnen de eigenschappen van koffie een dusdanig effect hebben op hun lichaam dat ze een soort bierbuik krijgen. Vooral het vetzuur LDL is in bepaalde koffiesoorten hoog en wordt als een van de meest beruchte vetzuren beschouwd die het menselijk lichaam op regelmatige basis kan binnenkrijgen. Een hoge koffieconsumptie van meer dan een kop per dag kan tot onverwachte gewichtstoename leiden.  Ook kan worden gesteld dat cafeïne de stofwisseling beïnvloedt; deze wordt versneld, wat de eetlust verhoogt. En dan hebben we het nog niet gehad over mensen die veel room en suiker in hun koffie willen.

Eet overdag

De kwestie van ‘‘s nachts eten’ heeft te maken met koffie, dieet en goede nachtrust. Uit onderzoek is niet gebleken dat ‘s avonds laat eten tot substantiële gewichtstoename leidt, want die heeft meer te maken met de hoeveelheid eten dan met het tijdstip waarop wordt gegeten. Maar de gewoonte om ‘s nachts te eten is niet echt bevorderlijk voor een gezonde leefstijl. Kleine snacks zijn prima en misschien slaap je er zelfs beter op, maar in combinatie met overmatig veel koffie, een slecht dieet en slapeloosheid kan ’s nachts eten buitengewoon kwalijke effecten hebben. Het lichaam verbrandt ’s nachts minder calorieën dan overdag, als mensen gewoonlijk actiever zijn. Een zware maaltijd gevolgd door weinig activiteit en uiteindelijk slaap doet alle eventuele voordelen teniet.

Aandacht voor cardio-training, een uitgebalanceerd dieet , een matiger koffieconsumptie en een consequent slaapritme vormen misschien niet de kern van de strijd tegen het vet, maar voor iemand die niet de fut heeft om meer te zijn dan hij wil zijn, zijn deze dingen misschien wel haalbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in