U ontdekt een knobbeltje onder de huid, wat nu! U doet er altijd goed aan om medisch advies te vragen, omdat het kanker kan zijn. Dit hoeft echter niet persé zo te zijn. Het kan immers ook een talg knobbeltje of cyste zijn. Toch dient u uit te sluiten dat het geen gezwel is. Een gezwel kan daarbij goedaardig en kwaadaardig zijn, echter beide dienen te worden verwijderd. Afhankelijk van het feit of het knobbeltje goedaardig of kwaadaardig is wordt de verdere behandeling door de arts bepaald. 

Knobbeltje onder de huid

Een knobbeltje onder de huid kan heel wat kopzorgen geven. Zodra een knobbeltje onder de huid wordt ontdekt dan wordt direct gedacht dat het kanker is, en dat we mogelijk kunnen overlijden. Toch is het zo dat een knobbeltje onder de huid geen kanker hoeft te betekenen, danwel dat het de goedaardige vorm is. Om zekerheid te hebben omtrent een geconstateerd knobbeltje onder de huid dient u het knobbeltje te laten onderzoeken door een medisch specialist. Dit artikel gaat in op knobbeltjes en in hoeverre knobbeltjes goed- danwel kwaadaardig is. 

Talg knobbeltje of kanker

Om de huid te beschermen tegen water maakt de huid talg aan. Talg zorgt ervoor dat de huid water afstotend is. Het kan echter voorkomen dat de talg in de huid ophoopt – in een porie of een haarzakje – waarbij een kleine infectie kan ontstaan. Dit kan een knobbeltje onder de huid vormen welke hard en apart aanvoelt. Deze talg knobbeltjes zijn onschadelijk, echter kunnen des gewenst bij pijn wel worden verwijderd. Daartoe volstaat een klein medische ingreep met een kleine incisie. Omdat het echter kan zijn dat een knobbeltje geen talg knobbeltje is, dient u altijd de ongeregeldheden of het knobbeltje door een arts te laten onderzoeken. 

Goedaardig of kwaadaardig

Kanker kan voorkomen in twee vormen. 

  • benigne: de kanker of het knobbeltje onder de huid heeft niet de neiging om uit te zaaien naar omringend weefsel. Het is echter wel zo dat het gezwel plaatselijk blijft doorgroeien. Ondanks dat het een goedaardige kanker vorm is, kan het wel levens bedreigend zijn omdat door de continue groei van het gezwel mogelijk andere lichaams functies worden aangetast door mogelijk het verdrukken van organen. Het is dan ook zaak om bij een benigne kanker eveneens snel in te grijpen om schade door het groeiende gezwel te beperken. Na de medische ingreep herstelt de patient snel;
  • maligne: de kanker heeft de neiging om omringend weefsel aan te tasten. Dit betekent dat de kanker de kwaadaardige vorm heeft. Het is dan ook van belang om bij maligne het kanker gezwel en het aangetaste weefsel compleet te verwijderen. Daarbij is het uiteraard de vraag of complete verwijdering van het weefsel mogelijk is. Daarna dient een intensieve behandeling ervoor te zorgen dat geen verkeerde cellen achter blijven.

Behandeling van maligne kanker

Daarnaast dient de patient rekening te houden met:

  • indien mogelijk dient de maligne kanker fysiek geheel worden verwijderd inclusief omringend weefsel. Dit wordt gedaan middels een operatie; 
  • chemokuren: u krijgt medicijnen toegediend die eventuele actieve kanker cellen aanvallen en de chemische reacties van die verkeerde cellen stopzetten;
  • bestraling: het weefsel omringend aan het verwijderde weefsel wordt bestraald waardoor aanwezige cellen worden vernietigd. De bestraling zorgt ervoor dat het genetische materiaal van de kanker cellen beschadigd raakt . Door de hoge vermenigvuldigings snelheid van de kankercellen kunnen de cellen die schade niet meer herstellen waardoor de kankercellen geleidelijk aan verdwijnen;
  • en de Moerman therapie: de Moerman therapie is ervoor bedoeld om middels een strak dieet en aanvullende supplementen het lichaam voldoende weerstand te bieden om zo de behandeling goed door te komen.  

De arts kan snel met het wegnemen van een klein stukje weefsel (ook wel ´biopt´ genoemd) vaststellen of het gezwel goed- of kwaadaardig is. Heeft u een knobbeltje vastgesteld onder de huid? Er is helaas geen manier om zelf vast te stellen of het goed- of kwaadaardig is. Laat u dan ook altijd onderzoeken door een medisch specialist. 

Geregelde check van uw huid

Vooral voor vrouwen is een geregelde check van de borsten noodzaak omdat de borsten te bevoelen. Ook andere plekken nabij lymfeklieren dienen regelmatig nagekeken te worden op ongeregeldheden. De lymfeklieren zijn een belangrijke aanwijzing dat er iets aan de hand is. Een opgezette lymfeklier betekent dat het lichaam ziek is, danwel dat het lichaam iets heeft opgelopen. De lymfeklier vormt daarbij de dicht gezette poort zodat de ziekte zich niet verder kan verspreiden. Een opgezette lymfeklier wil niet zeggen dat u kanker heeft. Het is echter een duidelijke indicator dat er iets aan de hand is en dat mogelijk medische assistentie van belang is.  

Indicatie voor kanker

Veelal is het zo dat als een knobbeltje onder de huid pijn doet, dan is er geen sprake van een kanker. Ontdekt u echter een knobbeltje waarbij geen pijn optreedt, dan is het noodzaak om direct de huisarts in te schakelen voor verder onderzoek. Kanker heeft namelijk de neiging om in alle stilte te werk te gaan en dus dient u uitermate waakzaam te zijn. Heeft u ook een knobbeltje onder de huid dan, doet u er altijd goed aan om de huisarts of een medisch specialist te benaderen. Des te eerder wordt ingegrepen bij kanker, des te beter het is voor de overlevings kansen indien het werkelijk kanker is.  

Lees verder:

 

Hoe stop je het gepieker?

http://www.huidconsult.nl/portal/index.php/Glad-bultje-zonder-schilfer-romp/
http://www.bestraling.com/bestrbeh.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in