Wilt u een mooie tuin vol bloemen? Een bloementuin kan een hele zomer bloemen leveren en is bovendien eenvoudig te realiseren. De grond moet eerst goed worden voorbereid. Dan kunnen de zadenmengsels worden uitgezocht. Er zijn verschillende zadenmengels verkrijgbaar. Sommige mengsels trekken insecten aan en andere soorten lokken vlinders naar de tuin. De bloemenmengsels kunnen ook op kleur worden gekozen.

De voorbereiding 

Voor het aanleggen van een pluktuin is o.a. de grondsoort, het zaadmengsel en de ligging van belang. De meeste bloemen doen het goed op een plek in de zon met goed doorlatende, enigzins kalkrijke, grond. Een pluktuin is al te realiseren op een paar vierkante meter. bij een grotere pluktuin kan de beschikbare ruimte worden opgedeeld in rijen of vakken met looppaden ertussen zodat de bloemen aan alle kanten bereikbaar zijn.

De ligging

De meeste bloemen doen het goed op een plek in de zon en uit de wind. Lange bloemstengels waaien bij een beetje wind gemakkelijk om. Een heg van bijv. beuk of buxus om de pluktuin kan uitkomst bieden.

Grond voor bloementuin

Eenjarige bloemen bloeien beter op goed waterdoorlatende grond die ook kalk bevat. De bemesting is afhankelijk van het gekozen bloemenmengsel. Een wilde bloemenwei heeft bijv. arme grond nodig. Om de grond te verbeteren kan compost worden toegevoegd. Zandgrond neemt snel water op, maar houdt het niet vast waardoor de grond al gauw te droog wordt. Het bevat ook weinig voedingsstoffen. Door compost te vermengen met zandgrond verbetert de structuur, het water wordt beter vastgehouden en er worden voedingsstoffen toegevoegd. Kleigrond is voedzamer maar wordt hard en barst bij droogte. Het water trekt minder snel in de grond zodat er plassen kunnen ontstaan. door kleigrond met zand te mengen wordt de grond beter waterdoorlatend.

Bloemen zaaien

Voordat er gezaaid kan worden moet de grond worden voorbereid. Zoek eerst een geschikt stukje grond uit, verwijder onkruid, takken en stenen en spit de grond daarna om. Bemest de grond. Hark de grond glad en maak grote kluiten aarde fijn. Bij een groter stuk grond is het gemakkelijker om tussendoor looppaden aan te leggen van ongeveer een meter breed. Bij deze breedte kan er gemakkelijk met een kruiwagen doorheen worden gelopen. Bloemen hangen namelijk vaak over de paden heen. Als u houdt van een strakke tuin, verdeelt u de grond in perken waar een haag van bijv.  buxus omheen kan worden geplant. De looppaden kunnen evt. worden bestraat om modderpaden te voorkomen. Zaai de bloemen in rijen van ongeveer een halve meter breed. Houd rekening met de ruimte die de bloemen nodig hebben om te groeien. Er is ongeveer 1 tot 2 gram zaad per vierkante meter nodig. Plukbloemen zijn arbeidsintensiever dan vaste planten. Een combinatie van deze twee kan dan een oplossing zijn.

Vanaf april kan het zaad in de volle grond worden gezaaid. In mei kunnen de opgekomen bloemen worden uitgedund.

De bloemen kunnen binnen of in de kas worden voorgezaaid. Zodra de zaadjes zijn gekiemd mogen ze op een koele, lichte plek worden gezet. Bij wat hogere temperaturen kunnen de kiemlingen overdag even naar buiten. Door dit steeds wat langer te doen harden ze af, zodat het sterke planten worden. Daarna kunnen ze ook 's nachts naar buiten. Na half mei kunnen ze buiten worden uitgeplant.

Let bij het kiezen van bloemenmengsels op de bloeitijd zodat er de hele zomer wat bloeit. Voor een mooi gelijkmatig zaairesultaat kan het zaad worden gemengd met wat zand. Hark de zaadjes na het zaaien licht in de grond Geef geregeld water en verwijder het opgekomen onkruid. Verzamel na de bloei het zaad of laat de bloemen zichzelf uitzaaien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in