Koolhydraten leveren ons lichaam de energie die we nodig hebben om onze hersenen, organen en spieren goed te laten functioneren. Je kiest het beste voor volkoren producten omdat die complexe koolhydraten bevatten.

Energie

Koolhydraten of suikers leveren ons lichaam een groot deel van de energie die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Deze energie draagt bij tot de goede werking van de hersenen, spieren en organen.

Minstens 55% van de totale dagenergie zou uit koolhydraten moeten komen. Koolhydraten worden in twee groepen onderverdeeld. Je hebt enerzijds de enkelvoudige koolhydraten en anderzijds de complexe of meervoudige koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten

Suikerklontjes, koekjes, gebak, suikerhoudende dranken zoals cola en snoep zijn producten die enkelvoudige koolhydraten bevatten. Bepaalde enkelvoudige suikers zoals glucose en fructose komt van nature voor in voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in groenten en fruit. Deze zijn dan ook niet schadelijk voor de gezondheid. Hoewel men toch aanraadt om er ook niet mee te overdrijven.

Enkelvoudige suikers of koolhydraten zorgen snel voor energie. Deze energie wordt snel verbrandt en daardoor zorgt deze voor een hongergevoel. Doordat veel mensen meer enkelvoudige suikers eten, gaan ze ook sneller opnieuw eten. Door deze overconsumptie van suikers wordt overgewicht in de hand gewerkt. Mensen die evenwichtig willen eten, beperken het verbruik van toegevoegde suikers.

Cola

Een glas cola of limonade stemt overeen met vier klontjes suiker. Als we een fles van 1,5 liter per dag drinken, hebben we bijna tweeëndertig klontjes suiker op. Dit is in calorieën gelijk aan een extra maaltijd.

Lege calorieën

Industriële geraffineerde suikers worden ook wel lege suikers genoemd. Dit komt omdat ze slechts op korte termijn energie leveren, maar verder niks van vitamines of mineralen aanbrengen. Cola, snoep en koekjes zijn bijvoorbeeld goede voorbeelden van voedingsmiddelen met lege suikers.

Complexe koolhydraten

Complexe of meervoudige koolhydraten zitten in brood, granen, aardappelen en deegwaren. Een andere naam voor deze soort koolhydraten is zetmelen. De complexe koolhydraten smaken niet zoet, in tegenstelling tot de enkelvoudige koolhydraten.

We doen er goed aan om meer complex koolhydraten op te nemen. Het lichaam neemt deze energie heel anders op en daardoor komt het hongergevoel veel minder. Complexe koolhydraten zitten in volkoren of bruin brood, aardappelen, deegwaren, peulvruchten (bonen), granen en volle rijst.

Zoetstoffen

Kunstmatige suikers zoals aspartaam en sacharine zijn een volwaardig alternatief voor suiker. Het gebruik hiervan wordt echter wel afgeraden voor kinderen jonger dan twaalf jaar. De dosis die mensen dagelijks mogen gebruiken hangt af van het lichaamsgewicht. Hoe hoger het lichaamsgewicht, hoe meer zoetstoffen het lichaam kan verwerken. Kinderen moeten ook nog volop groeien. De groei en de ontwikkeling van de hersenen vergt glucose. Deze glucose haalt ons lichaam uit de enkelvoudige suikers.

Het zoetvermogen van zoetstoffen is groter dan dat van gewone suiker. Daarom is het verstandig om er zuinig mee om te springen. Zoetstoffen zijn goed voor mensen die moeten afvallen. Dit komt omdat ze geen energie leveren en dus geen calorieën. Hun enige functie is een voedingsmiddel zoeten.

Gezonde voeding – Vlaamse liga tegen Kanker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in