Santorini is een Grieks eiland van oneindige schoonheid. Een rotsachtige fantasie in mysterie gehuld. Een perfect melange van bodem en hemel met aroma’s en smaken die werden verfijnd door zon, wind, lava en tijd. Wat maakt de producten van Santorini zo bijzonder? Santorini beschikt over een bijzonder ecosysteem dat gecreëerd werd door vulkaanuitbarstingen. Het vulkaanas dat de bodem poreus heeft gemaakt, in combinatie met het droge klimaat, de vochtigheid van de bodem en de zachte zeebries in de ochtenduren, geven een unieke smaak aan de producten die ontspruiten aan de bodem van Santorini.
Kerstomaten van Santorini
De overheerlijke kerstomaat is vermoedelijk het populairste product van Santorini. Sappig, met een pel die net iets dikker is dan een normale tomaat, maar met een fabelachtige smaak en uniek aroma, maakt deze tomaat enig in zijn soort. De eerder waterarme bodem verhindert dat de tomaat waterachtig wordt en verhoogt het suikergehalte, wat bijdraagt tot deze heerlijke smaak.
Kappertjes van Santorini
De kappertjes groeien aan struiken op de steile hellingen van de caldera, de traditionele terrassen van Santorini. Een gastronomisch ingrediënt dat een specifieke smaak geeft aan salades en sausen. Kappertjes worden gebruikt in frisse salades en pikante sausen, zowel vers als in gedroogde vorm. Een traditioneel gerecht van Santorini is kapperofylla, gemaakt met de bladeren van de kappertjesstruik.
Favabonen van Santorini
Favabonen zijn enorm populair op Santorini. Ondanks de naam anders laat vermoeden, behoort de favaboon tot de familie van de erwten. Vergelijk je de favaboon van Santorini met een andere boon, dan is er een opmerkelijk verschil in smaak. De eerste heeft een vollere en zoetere smaak en een interessante textuur. De reden hiervoor ligt niet enkel bij de specifieke vulkaangrond van Santorini. De fava van Santorini is uniek omdat ze afstamt van een erwt, de Lathyrus Clymenum, die volgens de opgravingen in Arkrotiri al meer dan 3500 jaar bestaat op Santorini. De favabonen van Santorini zijn klein en hebben een gele kleur. Fava wordt geserveerd met ajuin, octopus, gekarameliseerde uien, stukjes varkensvlees en zelfs met inktvis.
Witte aubergines van Santorini
Nog een typische lekkernij van Santorini is de witte aubergine. De witte aubergines zijn net iets kleiner en hebben weinig zaadjes. Wanneer ze worden gebakken nemen ze weinig vet op en ze hebben een bijzondere zoete smaak. Er is niets bitters aan. Overheerlijk gewoon. Op Santorini worden verscheidene auberginegerechten aangeboden en de melitzanosalate is beslist een aanrader.
Hloro Tyri van Santorini
Hlora Tyri, een lokale geitenkaas van Santorini wordt slechts op kleine schaal geproduceerd en de waarschijnlijkheid dat deze in een restaurant wordt geserveerd is eerder klein. Het is een verse geitenkaas met een romige structuur, gemaakt door de lokale bevolking, meestal voor huishoudelijk gebruik.