Kantoorstoelen moeten ergonomisch correct zijn om een juiste lichaamshouding te bevorderen en de kans op rugklachten te verkleinen.

Nieuwe manier van werken

De afgelopen eeuw is kantoorwerk op een nieuwe manier gedefinieerd. In het huidige scenario zit men dagenlang in een stoel aan een bureau, in een hokje naar een computerscherm te staren. Dat is een nogal deprimerende omgeving, en klachten ten gevolge van steeds herhaalde spierbewegingen komen steeds meer voor.  Verkopers van kantoormeubilair kunnen deze situatie helpen verbeteren, zodat werknemers harder kunnen werken.

Ergonomie

Ergonomie is de laatste tien jaar een modewoord geworden, maar valt terug te voeren tot aan de oude Griekse beschaving. De gezondheid van een werknemer in harmonie met zijn werkomgeving is in wezen de definitie van ergonomie en is nodig om de klachten te voorkomen die je op den duur ziet optreden bij mensen die aan de computer werken, en die tot blijvende handicaps kunnen leiden.

Ergonomie toepassen

Als je de behoeften van een werknemer ergonomisch wilt vaststellen moet je naar zijn werkomgeving kijken, om precies te zijn de afmetingen, positie etc., in relatie met de werknemer. Werkstress en gezondheid zijn serieuze kwesties en de overheid is met vier suggesties gekomen om klachten aan spieren en gewrichten te voorkomen.

Rugklachten

Veel mensen klagen over rugklachten en hoewel staand werken de druk op de rug vermindert, is dat voor veel mensen geen haalbare optie, en meestal wordt het grootste deel van het lichaamsgewicht dus overgebracht op de zitting, de rugleuning, de armleuningen en de vloer. Een ideale stoel is een stoel die het lichaamsgewicht herverdeelt en de rugpijn vermindert door de druk weg te nemen van de ruggenwervelschijven.

Oplossingen

Een achterover hellende rugleuning in combinatie met steun voor de lendenen kan sommige rugklachten verminderen, evenals knielstoelen. Bij deze stoelen lijkt het alsof de druk uitsluitend op iemands knieën wordt gelegd, maar dat is niet zo. De hoek van het lichaam wordt verlaagd, maar de druk wordt gelijkmatig verdeeld en door de stoel overgenomen. Deze stoelen zijn in elke zaak voor kantoormeubelen te koop, via het internet of gewoon in de winkel.

Toetsenborden zijn te krijgen met uiteenlopende afstanden tussen de toetsen, wat de druk op de pols vermindert. Ook in dit geval geldt dat deze toetsenborden te krijgen zijn in zaken waar computeraccessoires worden verkocht. Computermonitoren moeten zodanig zijn dat ze geknikt en verplaatst kunnen worden, zodat de hoek waaronder je ernaar kijkt zo min mogelijk spanning oplevert, vooral in combinatie met een scherm dat minder schittert.

Een bureau van verstelbare hoogte is ook gunstig voor je houding en helpt rugklachten verminderen. Als je een bureau hoger kunt stellen en zo een paar uur per dag kunt laten staan, verdubbelt dat het profijt voor de gezondheid. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in