Anti-depressief eten kan depressies helpen overwinnen. Een depressie is een toestand waarin je het gevoel hebt geen energie te hebben en je op geen enkele taak te kunnen concentreren. De depressie laat zich soms omschrijven als een gevoel van wanhoop. De meeste mensen maken in hun leven periodes van depressie door.

Reden voor depressies

Een verbroken relatie, de dood van een dierbare en verlies van een baan kunnen tot een depressie leiden. Zoals de meeste gezondheidsproblemen heeft een depressie verscheidene symptomen die gemakkelijk te herkennen zijn. Als iemand zich triest voelt, nergens zin in heeft, geen eetlust heeft of te veel eet, zich de hele tijd moe voelt of slecht slaapt, dan zit zo iemand wellicht in een depressie.

Invloed van het gebrek aan voedingsstoffen op depressies

Een depressie kan worden veroorzaakt door elke situatie waar je triest van wordt. Er zijn echter bepaalde elementen in je lichaam die je kwetsbaarder kunnen maken voor een depressie. Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen in je dieet kan invloed hebben op je stemming, waardoor je je gedeprimeerd voelt. Er is bewijs dat het consumeren van grote hoeveelheden omega 3 een sterk antidepressief effect heeft. Dit effect is te verklaren uit het feit dat de vetzuren in omega 3 de aanmaak van neuronenverbindingen en neurotransmitters bevorderen. Omega 3-vetzuren zitten in visolie en vlaszaad-complementen.

Het verhogen van je serotonineniveau

Om je serotonineniveau te verhogen moet je diverse aminozuren consumeren. Tryptofaan en 5 hydroxy-tryptofaan zijn complexen die in voedsel met een hoog proteïnegehalte zitten. Vis, vlees en bonen bevatten een hoge concentratie van deze stoffen. Wie niet genoeg van deze aminozuren binnenkrijgt, loopt meer kans op een depressie. Antidepressiva kunnen soms te veel serotonine produceren en bijeffecten hebben als verhoogde bloeddruk, duizeligheid en soms desoriëntatie.

Vitaminen als antidepressiva

Meer vitaminen innemen, zoals vitamine b, kan de kans op een depressie verminderen. Het niveau van homocysteïne, een proteïne dat in de bloedbaan te vinden is, mag niet te hoog zijn, anders verdubbelt je kans op een depressie. Om de hoeveelheid homocysteïne in je bloed te verlagen moet je een flinke hoeveelheid zink, magnesium en vitamines van het complex B, zoals B6, B12 en B3  consumeren. Deze voedingsstoffen kunnen in de juiste hoeveelheid echt een depressie helpen voorkomen. Zoals je misschien al had geraden is het consumeren van veel fruit en groente niet alleen goed voor het lichaam, maar profiteert ook de geest van goede voeding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in