Een bipolaire stoornis kenmerkt zich door stemmingswisselingen. Een depressie is alom bekend, maar veel minder bekend is een manie. Hoe een manie echt voelt wordt hierbij beschreven door ervaringsdeskundigen.

Een bipolaire stoornis kenmerkt zich door stemmingswisselingen. Naast een stabiele periode kan iemand die deze stoornis heeft lijden aan een depressie of manisch zijn. Over depressies is al veel bekend. Velen hebben hier zelf al eens mee te kampen gehad of kennen iemand in de directe omgeving die hieraan lijdt of eraan geleden heeft. Over de manie is echter veel minder bekend, er zijn immers veel minder mensen die met een manie te maken hebben gehad.

De definitie van een manie luidt als volgt: “Een manie is een ernstige stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door heftige gemoedsbewegingen. Ze gaat gepaard met overmatige vreugde, boosheid, hyperactiviteit en een sterke ongeremdheid in tal van psychische functies.”

De verhalen van mensen die manisch zijn en die ineens erg koopziek worden zijn bekend. Sommigen veranderen in nymfomanen en zijn constant op zoek naar een nieuwe geliefde en weer anderen hebben een immens kort lontje. Vraag iemand die nog nooit een manie gehad heeft hoe het voelt en hij zal je het antwoord schuldig blijven. De enige personen die weten hoe een manie voelt, zijn degenen die er ook daadwerkelijk een doorgemaakt hebben.

Bij navraag bij de ervaringsdeskundigen over hoe het daadwerkelijk voelt, waren de overeenkomsten opvallend. Over het algemeen kan gesteld worden dat het voelt als een soort dronkenschap zonder ook maar een druppel alcohol genuttigd te hebben. Het ongeremde gevoel dat ervoor zorgt dat je een stuk losser wordt en de wereld door een roze bril wordt bezien. Alles lijkt leuker en alles kan. Zoals bij een dronkenschap denk je niet na over de gevolgen. Alleen het nu telt, je denkt niet aan de kater die onherroepelijk op je staat te wachten. Ook maakt het niet uit of anderen last hebben van jouw gedrag. Nee, alleen jouw eigen plezier telt waardoor je nogal egocentrisch wordt. Maar ook dat maakt niet uit. Genot boven alles, als een soort hedonisme in het kwadraat.

Onderstaand is een beschrijving van het gevoel van een manie:

Dat onoverwinnelijke gevoel. Dat je alles aankan, dat niets teveel voor je is, niets te gek, niets te moeilijk. Omdat je onaantastbaar bent. Je bent en kan het allemaal, want je staat on top of the world en je weet het allemaal. Heel scherp zie je hoe de zaken in elkaar steken en hoe je moet handelen. En je wil zoveel, het liefst alles tegelijk, want het leven is een grote party en dat moet volop gevierd worden. Alles eruit halen. Dansen, praten, drinken, mannen. het draagt allemaal bij aan de feestvreugde. En jij bent het middelpunt en iedereen moet meedoen. Continu voel je de adrenaline door je aderen razen, alsof het zeggen wil dat alles sneller moet en dat je vooral niet moet stoppen. Ga door, ga door. En het lukt je allemaal, want je zelfvertrouwen is enorm en je overredingskracht van een niet te evenaren niveau. Bovendien straal je uit dat alles met jou heel leuk is. Alles wat je doet doe je met een mega overtuigingskracht en zo lijkt het of het leven met jou altijd een feestje is.

Sterker nog, jij bent het feestje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in