Wanneer de bikini weer uit de kast komt, willen veel mensen afvallen. Op welke manieren kan dat wat is de beste manier?

Over bewust eten.

 Aan het begin van het strandseizoen moeten de pondjes weer verdwijnen. Velen
hebben met hun gewicht een zwaarwegend probleem, in ieder geval waar het
diëtenbetreft. Niet alleen overgewicht kan tot ziekte leiden, een verkeerde
manier van afvallen brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Een overzicht
van de strijd tegen de kilo’s:

De Body Mass Index:

Het BMI is de verhouding tussen het gewicht en de lengte. Daarvoor wordt het gewicht (in kilo’s) door het kwadraat van de lengte (in meter) gedeeld. Met een gewicht van 75 kg bij een lengte van 1,80 is het BMI rond de 23. Bij volwassenen spreekt men bij een BMI van 25 tot 30 van overgewicht, bij een BMI van boven de 30 van zwaarlijvigheid (obesitas).

Zwaarlijvigheid:

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt obesitas, ziekelijk overgewicht, als een wereldwijde epidemie. 1,4 miljard van de volwassenen heeft overgewicht en een derde daarvan heeft obesitas. Deze mensen lijden vaak aan diabetes, hoge bloeddruk en gewrichtsproblemen.

Slankheidsproducten:

Aangelengde poedertjes als vervanging van de maaltijd leiden niet automatisch tot een blijvend lager gewicht. Deze dieetformules kunnen weliswaar onder begeleiding van een arts voor mensen met een groot overgewicht een goede start zijn om af te vallen, blijvend gewichtsverlies hangt echter van veel factoren af. Naast eetgewoonten hoort daar ook lichaamsbeweging bij.

Gescheiden voedingsmiddelen:

Alles is toegestaan op het bord, maar niet tegelijkertijd. Het idee daarachter is dat eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kaas, voor de vertering zure spijsverteringssappen nodig hebben en aardappelen, pasta en brood, basische . Neutrale voedingsmiddelen kunnen samengaan met beide groepen. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij een biefstuk (eiwit) geen pasta of aardappelen (koolhydraten) gegeten kunnen worden, maar wel groenten (neutraal). Een alternatief is pasta met groenten te eten en vlees over te slaan.

Low Carb dieet:

Een andere manier in de strijd tegen de kilo’s is het verminderen van koolhydraten en het verhogen van de eiwitten in de voeding. Deze andere manier van eten kan leiden tot een sneller gevoel van verzadiging en kan de afbraak van spiermassa tegengaan. Bei zulke diëten schommelt de bloedsuikerspiegel ook minder. Tegelijkertijd wordt de vetafbraak bevorderd wat er eveneens voor zorgt dat de kilo’s verdwijnen.

Crash diëten:

Hierbij wordt de calorie-inname teruggeschroefd naar ongeveer 500 tot 800 calorieën. Crash-diëten zijn niet geschikt voor langdurige gewichtsvermindering. Men valt weliswaar snel af, maar zodra men weer vervalt in de oude eetgewoonten komt het bekende jojo-effect om de hoek kijken en komt men even snel weer aan.

Wat is dan wel een goede manier om af te vallen?

De meningen hierover zijn verdeeld, maar deskundigen zijn het er over het algemeen wel over eens dat gezonde voeding voorop staat. Het is belangrijk om vezelrijk en gevarieerd voedsel te eten. 3 lichtere maaltijden per dag en af en toe een tussendoortje zouden voldoende moeten zijn. Met lichtere maaltijden wordt bedoeld dat er bijvoorbeeld bij de broodmaaltijd geen dikke lagen broodbeleg worden genuttigd en dat men ’s avonds geen gefrituurde voedingsmiddelen neemt. Een manier om het hongergevoel tegen te gaan is het eten van veel groenten. Niet alleen zitten groenten boordevol vitaminen en bevatten ze weinig calorieën, ook zorgen ze voor een langer verzadigd gevoel. Dit neemt de neiging tot het eten van ongezonde snacks weg.  Ook mag af en toe best gesnoept worden, zolang het maar met mate is. Uiteraard zal men op deze wijze minder snel afvallen, maar wel blijvend, aangezien met deze manier van afvallen de eetgewoonten op den duur veranderen.

CBZ

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in