Decubitus is een vervelende aandoening. Dit artikel geeft meer informatie over decubitus met daarbij adviezen om decubitus te verminderen of zelfs te voorkomen.
Adviezen bij decubitus
Decubitus zorgt voor veel ongemak en vooral veel pijn. Decubitus vergt veel verzorging en zo mogelijk nog meer aandacht. Heb je eenmaal last van decubitus, dan kan het herstel soms heel lang duren. In bepaalde gevallen kom je er zelfs helemaal nooit meer vanaf. Daarom is het ook zo extreem belangrijk dat je er alles aan doet om doorligplekken en doorzitplekken te voorkomen. Dat geldt niet alleen voor de patiënt, maar ook zeker voor diegene die de patiënt verzorgt.
Decubitus voorkomen
Heel belangrijk bij het voorkomen van decubitus is het regelmatig veranderen van de zit- of lighouding. Blijf niet te lang op één plek zitten of op één manier liggen. Kun je zelf niet gemakkelijk verzitten of in een andere houding gaan liggen, vraag dan iemand om te helpen.
Zorg er ook voor dat je niet onderuit zakt en leg, als je op je zij ligt, kussens tussen je knieën en je enkels, zodat er geen drukplekken ontstaan.
Gebruik bij het wassen altijd lauwwarm water en gebruik daarbij geen zeep. Droog je daarna goed af en houd de huid ook droog. Ga bij het wassen niet schuren of wrijven. Smeer na het wassen de droge huid in met een ongeparfumeerde zalf om de huid soepel te houden.
Controleer de huid
Controleer, het liefst elke dag, je huid op eventuele rode plekken die kunnen duiden op decubitus.
Draag altijd soepele, gemakkelijk zittende en niet knellende kleding, het liefst katoenen kleding. Ook je kleding kan er namelijk voor zorgen dat bloedvaatjes worden afgekneld.
Houding
Als je, bijvoorbeeld door een ziekte, lang moet liggen, probeer dan minimaal om de 2 tot 3 uur in een andere houding te gaan liggen. Vraag eventueel hulp daarbij. Ook voor lang zitten geldt hetzelfde, verander elke 1 tot 2 uur op een andere manier zitten. Als je van houding verandert, doe dat dan altijd door je lichaam op te tillen. Duw of trek jezelf op en gaat nooit schuiven.
Geef je lichaam altijd zoveel mogelijk steun, zodat het gehele gewicht over een zo groot mogelijk oppervlakte wordt verdeeld. Ga nooit op de rand zitten, zeker niet voor langere tijd, en gebruik zoveel mogelijk de armsteunen. Zet je voeten plat op de grond. Je kunt eventueel met behulp van kussens zorgen voor extra steun van je lichaam en tevens voorkomen dat je onderuit zakt.
Blijf zoveel mogelijk bewegen, bijvoorbeeld door (kleine) oefeningen te doen. Op die manier wordt de doorbloeding van je huid bevorderd.
Conclusie
Het is van belang om te blijven wegen om geen langdurige druk te hebben. Zorg ervoor dat het matras zo weinig mogelijk druk geeft, er zijn hiervoor speciale decubitus matrassen op de markt. Verder kan voeding en/of supplementen een grote rol betekenen, en dan met name voeding of supplementen die de doorbloeding bevorderen. Het bevorderen van de doorbloeding zorgt ervoor dat decubitus vermindert en bij sommige zelfs decubitus voorkomen.
Houdingstherapie kan ook helpen, neem hiervoor contact op met een fysiotherapeut.
Hopelijk heeft bovenstaande artikel u meer informatie gegeven over decubitus met de daarbijhorende adviezen!