Meestal zijn moedervlekken een concentratie van pigmentcellen op dezelfde plek op of in de huid. Gemiddeld heeft ieder mens een stuk of twintig moedervlekken. Ze kunnen aangeboren zijn, maar ze kunnen ook ontstaan in de loop van iemands leven. In de loop der tijd kan een moedervlek veranderen van vorm, grootte of kleur. Ook kunnen er haren uit gaan groeien. De verandering van een moedervlek kan een voorteken zijn van een melanoom. Een melanoom is een vorm van huidkanker.
Per jaar worden er circa vierduizend mensen gediagnosticeerd met een melanoom. De naam melanoom is afgeleid van het woord melanocyten. Melanocyten zijn cellen die pigment kunnen vormen. Hoe meer pigment een cel kan vormen, des te donkerder de kleur van de moedervlek is.
Het ontstaan van moedervlekken
Sommige moedervlekken zijn er al tijdens de geboorte, deze moedervlekken noemt men congenitale moedervlekken. Moedervlekken kunnen ook ontstaan door erfelijkheid. Bovendien kunnen moedervlekken ontstaan door te veel blootstelling aan de zon tijdens kinderjaren en op volwassen leeftijd. Het zonnen op zich hoeft geen probleem te zijn omdat de huid zon nodig heeft om vitamine-D aan te maken. Vitamine-D hebben we nodig om ons te wapenen tegen borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Indien je een dag gaat zonnen, vermijd dan de hete zon tussen 11.00 uur en 14.00 uur. Smeer je tijdens het zonnen continu in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tegen ultraviolette stralingen.
Moedervlekken met een vergrote kans tot het vormen van een melanoom
Aangeboren moedervlekken die kleiner zijn dan vier centimeter, hebben een hele kleine kans om een melanoom te worden. Als de aangeboren moedervlek groter is dan 8 centimeter, is er een grote kans tot vorming van een melanoom. Een moedervlek die in de loop der jaren is ontstaan en in de huid ligt, heeft een kleine kans tot vorming van een melanoom. Moedervlekken die in de loop der jaren zijn ontstaan en regelmatig veranderen van vorm en kleur hebben een zeer grote kans tot het vormen van een melanoom.
Veranderingen waar je op moet letten zijn:
- Groter worden
- Geheel of gedeeltelijk van kleur veranderen
- Steken, jeuken en/of pijn
- Bloeden
Er zijn ook donkerblauwe moedervlekken die veel op melanomen lijken. Deze moedervlekken zijn goedaardig. Laat door een dermatoloog naar je donkerblauwe moedervlek kijken, voordat het een melanoom is.
Een halo moedervlek ziet er totaal anders uit dan andere moedervlekken. Een halo is een pigmentloos rondje op de huid met in het midden een klein bruin moedervlekje. Een halo zal bijna nooit huidkanker tot gevolg hebben.
Het verwijderen van een moedervlek
Op de huid gelegen moedervlekken worden vaak afgeschaafd of weggebrand. Moedervlekken die zich tot een melanoom hebben gevormd, worden door een chirurg uitgesneden, dit heet excisie.
Op 21 mei 2011 kunt je van 10.00 uur tot 15.00 uur terecht op de afdeling dermatologie van het Medisch Centrum Alkmaar. De moedervlekken waar je je zorgen om maakt, worden dan vrijblijvend onder de loep genomen.