Een zonnebrand is niet alleen pijnlijk, de huidveroudering neemt 80 tot 90% toe. Dit wordt veroorzaakt door externe factoren, met name door ultraviolette zonnestralen. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat je twee keer zoveel kans hebt op een kwaadaardige melanoom als je één of meerdere keren in je leven ernstig verbrand door de zon bent geweest.

 

Zodra de zon zich weer laat zien na een koude en lange winter, kunnen we ons niet beheersen. Lekker met je gezicht in het voorjaarszonnetje. De voorbode van de zomer. Maar ook in het voorjaar zijn de UV-stralen aanwezig, wees dus voorzichtig!

Bouw het zonnebaden op

De kans op huidbeschadiging is kleiner als je geleidelijk aan opbouwt met zonnen. Begin met ongeveer één uur zon op de eerste dagen en breid dit geleidelijk uit zodat je lichaam aan kan passen. Je zult dan minder snel verbranden en je bruine kleurtje blijft dan ook langer zitten. Volgens deskundigen is vier uur zon per dag echt het maximale waaraan we onszelf bloot kunnen stellen.

Zonnebrandcrème

Iedereen weet het, als je gaat zonnen moet je smeren. Maar hoe zit het nu met die factoren? Heb je genoeg aan factor 10 of moet je factor 30. Als je normaal gesproken met tien minuten zonder bescherming in de zon zou gaan verbranden, en je smeert nu factor 15, kan je 15×10 minuten = 150 minuten in de zon voor je gaat verbranden. Factor 30 is dus 30×10 minuten = 300 minuten voordat je gaat verbranden. Factor 30 betekend dus niet dan je maar één keer hoeft te smeren voor de hele dag! Vergeet niet dat je zowel UVA- als UVB-bescherming nodig hebt om goed beschermd te zijn, dus kijk goed op de etiketten.
 
Tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags is de zon op haar sterkst. Een hoed dragen en in de schaduw blijven is dan het beste. Overigens wordt je in de schaduw ook bruin, zij het minder snel.

Waterproof of water-resistant

Sommige zonnebrandcrèmes zijn 'waterproof', dit houdt in dat het product zijn beschermende werking blijft behouden gedurende 80 minuten in het water. 'Water-resistant' geeft een bescherming van ongeveer 40 minuten in het water. Smeer je dus altijd opnieuw in als je het water uitkomt.

Smeer op tijd in

Het duurt ongeveer dertig minuten voordat zonnebrandcrème goed ingetrokken is en zijn werk kan doen. Het is dan ook aan te raden om je van tevoren alvast ruim in te smeren. Ga uit van twee volle theelepels zonnebrandcrème per lichaamsdeel, dus per been, arm of schouder.

Toch verbrand, en dan…

De schade kan niet ongedaan gemaakt worden, alleen de symptomen kan je bestrijden. Drink veel en smeer je in met een verzachtende en hydraterende crème om je huid te verkoelen, bij voorkeur met ingrediënten zoals aloë, kamfer of kamille. Neem koele baden of koude kompressen om je huid te kalmeren. Verbranding in je gezicht is goed te koelen met een masker van koude yoghurt met citroensap. Ga indien de verbranding te ernstig is naar de huisarts.

52 Briljante ideeën van Linda Bird, ISBN: 9789027416711;
huidinfo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in