Het heeft vele voeten in de aarde gekost, maar tientallen onderzoeken later zijn wetenschappers het er eindelijk over eens: acupunctuur werkt niet! Of toch op z'n minst niet op de manier waarop deze alternatieve geneeswijze gepromoot wordt.

Wat is acupunctuur?

 De grondslag van acupunctuur werd al meer dan 2000 jaar geleden gelegd, in opdracht van de Chinese keizers FU SHI, PA KUA en HUANG TI. Het is een soort alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe dat mensen in evenwicht moeten leven tussen hemel en aarde. Dit gebeurt door middel van energiebanen die in het lichaam zouden lopen. Wanneer de energie uit balans is, circuleert deze niet goed meer, waardoor pijn of ziekte ontstaat. Door het prikken van naalden op bepaalde punten op de energiebanen, kan men de circulatie stimuleren, met een vlotte genezing tot gevolg. Of dat dacht men tenminste…

Het onderzoek

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) probeerde de overheid een beeld te geven over de werking van acupunctuur. Wetenschappelijk gezien is acupunctuur nog steeds niet bewezen, en heeft de behandeling dus geen meetbaar effect op het ziekteproces. Toch kan acupunctuur voor sommige zieken een bepaald effect hebben. De verklaring hiervoor ligt bij het placebo-effect. Mensen geloven in de behandeling, en met hun geestelijke kracht kunnen ze de genezing stimuleren, waar men de naalden ook prikt. Dat is geen verrassing, want zelfs in de klassieke geneeskunde doen artsen beroep op het placebo-effect. Een spuit maakt meer indruk dan een pilletje, en door die geestelijke impuls kan de patiënt zichzelf voorhouden dat hij sneller geneest, waardoor hij ook effectief minder last om te genezen ondervindt. Het placebo-effect schuilt dus zeer bewust in zowel de klassieke geneeskunde als in de alternatieve

Ethische vraagstelling

Maar mag dit placebo-effect nu bewust gebruikt worden? Een groot ethisch probleem hiervan is de transparantie, een patiëntenrecht dat inhoudt dat een arts altijd moet kunnen verantwoorden waarom hij een bepaalde techniek gebruikt en hoe die juist werkt. Als acupuncturisten echter toegeven dat het slechts een placebo is, verdwijnt meteen het beoogde effect en is de behandeling waardeloos. Men moet dus liegen tegen de patiënt als men wil dat die zich beter gaat voelen.

Gevaren

Het echte gevaar schuilt erin dat er nog steeds zeer veel mensen geloven in acupunctuur, en dit zelfs verkiezen boven de traditionele geneeswijzen. Bij ernstige ziektes als kanker of infecties, wordt de situatie enkel erger door een klassieke behandeling uit te stellen. Daarom is het belangrijk dat men eerst een diagnose laat doen door een arts (2/3 van de acupuncturisten is géén arts!) en van daaruit verder beslist over de behandeling. KCE staat er ook op dat vanuit de overheid meer controle komt op de hygiëne van de naalden. Onder die voorwaarden is acupunctuur volgens hen te tolereren.

Alternatieven

Mensen willen liefst zo weinig mogelijk moeite doen om te genezen. Ze willen genezen wòrden door iemand, koste wat het kost. De vijf meest voorkomende aandoeningen die acupuncturisten behandelen, zijn lage rugpijn nekpijn, hoofdpijn, slapeloosheid en depressie. Dat zijn stuk voor stuk stressgebonden aandoeningen. En daar zit de magie van de acupuncturist. Iemand die tijd neemt voor de patiënt, vaak met een vleugje relaxende muziek op de achtergrond en wat wierook. Al kunnen de mensen die een acupuncturist raadplegen, misschien beter hun geld spenderen aan stevige wandelschoenen en af en toe een rustige wandeling in de natuur maken. Dat werkt minstens even goed én je verbetert je conditie ermee.

http://www.kce.fgov.be/index_nl.aspx?SGREF=5260&CREF=19751
http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1256567/2011/04/28/Acupunctuur-werkt-en-werkt-niet.dhtml
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in