Geen tijd voor uzelf? Spelen stress en spanning een belangrijke rol in uw leven? Als u last heeft van gespannen spieren en hoofdpijnen kunnen onderstaande tips u helpen uw lichaam te ontspannen en ontstressen. Met relatief weinig moeite en wat makkelijke oefeningen kunt u uw lichaam en geest helemaal bij laten komen. 

Opgebouwde spanningen

Of het nu door tijdsdruk op uw werk, een crisis in uw relatie of de hoeveelheid werkzaamheden die u moet verzetten op een dag, is, veel mensen zijn aan het einde van de dag vermoeid. De energie is op. Vaak nemen we de incidenten of irritaties die we overdag beleven mee naar huis. "Thuis", de plek die wij creëren voor onszelf om ons te kunnen ontspannen en te relaxen. We doen er goed aan om deze opgebouwde spanningen weg te nemen en zodoende ons lichaam en geest weer te laten ontspannen. Een ontspannen lichaam en geest helpen u om in een diepe, rustgevende slaap te vallen waardoor ons lichaam weer kan opladen voor de volgende dag.

Maar hoe zorgt u er nu voor dat u ontspannen genoeg bent? Onderstaande tips helpen u hierbij.

Tip 1

Een warm bad is een verademing voor uw lichaam. Door de warmte van het water komen uw spieren los, de ademhaling wordt intensiever. Uw huid krijgt door de warmte een betere doorbloeding, het kan zelfs gaan tintelen. De beste tijd om in bad te gaan is tegen negen uur 's avonds. Als u erg moe bent kunt u zelfs in een roes wegzakken. 

Om uw bad beleving nog te intensiveren kunt u ervoor kiezen om een etherische olie toe te voegen aan het badwater. Citroen zorgt voor een vrolijke stemming en verzacht de vermoeidheidssymptomen. Lavendel draagt bij aan rust en ontspanning. Eucalyptus is een kruidige, frisse geur. Het verbeterd de zuurstofvoorziening van de cellen en zorgt bij verkoudheid dat uw hoofd weer helder wordt.

Tip 2

Als u last heeft van vermoeide benen kunt u deze ijzige tip proberen – vul een kom met koud water en twee handen vol ijsklontjes. Maak een gastendoekje hierin nat, wring het uit en wikkel het om uw kuit. Na twee minuten haalt u het doekje eraf en laat uw benen enkele minuten acclimatiseren. Dit herhaalt u zes keer.

Pak dan de enkels vast met vlakke handen en wrijf langzaam uit naar de knieën. Behandel elk been 20 maal.

Tip 3

Loop de stress eruit!! Zelfs als u ongetraind bent kunt u de stress uit uw lichaam rennen. Wandel eerst twee minuten stevig door om spierpijn te voorkomen. Rek en strek uw spieren voordat u aan het joggen begint. Wissel viermaal vijf minuten joggen af met steeds twee minuten wandelen. Let hierbij op uw hartslag: 220 minus uw leeftijd is de maximale hartslag tijdens het lopen. 65-80 procent daarvan is optimaal. Tijdens het joggen maakt uw lichaam endorfine aan. Dit is een stofje waardoor uw lichaam zich prettig en opgewekt gaat voelen.

Tip 4

Ontspannen door spanning! Het losmaken van afzonderlijke spiergroepen helpt uw lichaam om volledig te ontspannen – fysiek en psychisch. Het vergt misschien enige oefening om het optimaal te laten werken, maar na een tijdje wordt het steeds eenvoudiger. Elke spier wordt vier seconden lang met alle kracht aangespannen en dan abrupt weer losgelaten. Rust steeds enkele minuten uit voordat u naar de volgende spiergroep gaat. Begin bij uw voeten, krom uw tenen en houdt de spanning vier seconden vast. Laat daarna los en pauzeer even. Trek daarna uw tenen naar u toe en span uw enkelspieren en kuiten. Pauzeer.

Duw uw knieën naar de grond, span de benen stevig aan en til ze op, pauzeer. Knijp daarna de billen tegen elkaar, houdt de spanning vier seconden vast en pauzeer. Duw de buik zover mogelijk omhoog, houdt even vast en pauzeer. Trek daarna de schouders zover mogelijk naar de borst, zonder ze echter omhoog te brengen. Span aan, ontspan en pauzeer. Duw vervolgens de schouderbladen naar elkaar toe. Het bovenlichaam komt hierbij iets los van de grond.

Maak twee vuisten en trek de handen naar uw bovenarmen toe. Houdt dit vier seconden vast en ontspan. Span tot slot alle spieren tegelijk aan en laat los. Voel nu hoe uw lichaam zwaar en rustig ligt, alle spieren hebben zich ontspannen en uw lichaam is klaar om te gaan slapen.

Tip 5

Onze voeten reizen wat af. Vermoeide voeten aan het einde van de dag is niet vreemd. Wil je ze wat opfrissen? Mix in een kom met warm water drie druppels lavendelolie en een theelepel honing. Na 1 tot 20 minuten in dit relaxbad zijn uw voeten allebei weer lekker fris. Na het afdrogen kunt u ze insmeren met een voetenbalsem voor vermoeide voeten. Masseer hierbij uw voeten met een lichte druk. Hiermee bevordert u de doorbloeding en zullen uw voeten verkwikt voelen.

Tip 6

Met een lichte massage van uw hoofd kunt u de stressrimpeltjes laten verdwijnen. Leg beide handen op uw hoofd en masseer uw hoofdhuid alsof u shampoo in uw haar masseert. Bijzonder gevoelige plaatsen hierbij zijn: vooraan op uw voorhoofd, aan de zijkant over uw orden en uw hele achterhoofd.

Uw gezicht kunt u masseren door met uw vingers van beide handen van uw voorhoofd over uw neuswortel van links en rechts naar beneden te masseren over uw beide wangen. Vervolgens masseert u uw voorhoofd, slapen, wangen en kin met kleine cirkelachtige bewegingen. Knijp daarna voorzichtig uw wenkbrauw tussen duim en wijsvinger van binnen naar buiten. Wrijf daarna met lichte druk over uw wenkbrauwen van binnen naar buiten en eindigt u met een lichte druk op uw slapen.

Ten slotte strijkt u met een vlakke hand vanaf het midden van uw voorhoofd naar links en rechts richting slapen. Van de neus naar links en rechts over de wangen en van het midden van uw kin naar buiten richting uw oorlel.

Tip 7

Juist in stresssituaties heeft men een tekort aan lucht. Er wordt oppervlakkig geademd. En dat op het ogenblik waarop energie zo dringend nodig is! Wees bewust hoe u ademt! Leg een hand op uw buik en adem in – pauze – adem uit – pauze. Herhaal dat driemaal. Als laatste ademt u diep in en met een zucht uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in