Met dit artikel wil ik andere ouders die te maken hebben met de problematiek  rondom PDD- NOS – ADHD of hier aan denken, laten weten dat ze niet alleen staan en dat ze als ze willen en ervoor openstaan hulp kunnen krijgen. Ik heb lang getwijfeld en heb tot op heden geen spijt van deze beslissing.   Deze kinderen zijn normaal ze vereisen alleen een speciale aanpak.

Peuterpuberteit 

En dan komt je kind in de peuterpuberteit denk je. Het kind is koppig, word boos als hij zijn zin niet krijgt en zijn favoriete woordje is nee. In eerste instantie maak je je daar niet druk om. Je denkt het is een fase, het gaat wel over. Maar een jaar later is hij nog steeds niet uit deze fase en inmiddels gaat het kind drie dagdelen per week naar de peuterspeelzaal  in de wijk.

 De peuterspeelzaal

Opvallend is dat het kind in de kring niet meedoet met de liedjes en of dansjes, als het al danst begint het rondjes te draaien om daar vervolgens ook niet meer mee op te houden. Daarnaast lukt het dit kind niet om stil te blijven zitten en zit het constant te friemelen, het stopt zijn handen in de mond, bijt nagels en zit voortdurend met z'n handen aan z'n billen. Daarbij kan het zich slecht concentreren, houdt het erg vast aan de structuur op school en maakt het nauwelijks tot geen contact met andere kinderen.

 Moeizaam contact

Intussen kom je thuis met het kind regelmatig in hoogoplopende situaties terecht, het kind luistert niet tot zeer slecht en kijkt je eigenlijk nooit aan als je met hem praat. Het kind is heel bepalend in zijn gedrag als het niet gaat zoals het in gedachten had dan word het erg boos en in het ergste geval krijgt het kind een driftbui die wel drie kwartier kan duren.

 Gastouderproblematiek

Tot overmaat van ramp krijg je een telefoontje van je gastouder dat die het kind niet meer op wil vangen omdat het voor haar onhandelbaar is geworden.

Ten einde raad ga je een gesprek aan met de peuterleidster die je vertelt tegen veelal dezelfde dingen aan te lopen als ik hierboven heb beschreven, daarnaast maakt ze zich zorgen om z'n fijne motoriek deze is voor kinderen van deze leeftijd  – het kind is dan 3,5 – onder de maat.

De peuterleidster stelt ons voor  om het kind te laten observeren door Yorneo,  hiermee ga je akkoord en laatstgenoemde komt tot dezelfde conclusie: er is iets aan de hand met het kind – maar wat?

 Toch een uitgebreid diagnostisch onderzoek

Toch twijfel je nog en besluit het nog een periode aan te kijken, er volgt echter een tijd waarin het gedrag grote problemen geeft en je besluit daarom om een verwijzing te vragen voor de GGZ afdeling kind en jeugd. Dit doe je omdat het kind binnenkort vier jaar wordt en dan naar de basisschool gaat. Het lijkt  verstandig om zo vroeg mogelijk onderzoek te laten doen zodat ook school het kind op de juiste wijze kan begeleiden.

Inmiddels is het kind geobserveerd , heeft het een psychologisch onderzoek gehad en een IQ test gemaakt.

 De diagnose

Dit kind heeft de diagnose ASS- ADHD gekregen , waar het voor nu is ingedeeld in de restgroep PDD-NOS . Het kind heeft dus een autismespectrum stoornis met kenmerken van ADHD.

 De behandeling

Je bent de behandelfase ingegaan en inmiddels werk je met hulpmiddelen als picto's en een tijdklok, je leert de signalen te herkennen en weet nu wanneer zijn gedrag bij de leeftijd hoort en wanneer het voortkomt uit zijn beperking. In eerste instantie krijgt een kind geen medicatie. eerst wordt hulp geboden door middel van oudercursussen waarin je leert op een goede manier met deze beperking om te gaan. 

De juiste keus

Als je echt ten einde raad bent is het doen van verder onderzoek de juiste keus; daarna kun je de juiste tips en ondersteuning krijgen die ervoor zorgen dat de rust in huis terugkeert. Dit kind is inmiddels vier jaar jong en gaat met veel plezier naar de reguliere basisschool, het vertoont op school geen grote uitval en daar waar nodig krijgt het goede ondersteuning van de juf.

Met dit artikel wil ik  ouders die tegen soortgelijke problemen aanlopen laten weten dat ze niet alleen staan en dat ze als ze willen en ervoor openstaan hulp kunnen krijgen.

Kinderen met PDD- NOS -ADHD zijn hele normale kinderen; ze zijn alleen een beetje anders en vereisen daarom een speciale aanpak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in