Pijn bij het plassen! U heeft de neiging om te plassen, maar de plas komt traag in mindere mate met kleine stoten eruit. Plassen doet gewoon pijn. De noodzaak is hoog, maar er komt weinig uit. Wat is dat toch en hoe kunt u daar iets aan doen. Vervelend is het in ieder geval wel! Veelal is de medische nood wel hoog omdat de klachten gaan verslechteren. Schakel altijd medische hulp in. Wat u heeft, hier kunt u verder lezen over verschillende aandoeningen aangaande pijn bij het plassen.

Pijn bij het plassen, wat nu

Het hebben van pijn tijdens het plassen kan een indicatie van verschillende aandoeningen zijn. Het is altijd noodzaak dat u medische assistentie inschakelt om ernstige schade op een later moment te voorkomen. Snel reageren maakt dat het herstel van de aandoening versnelt gaat. Uitstel zorgt veelal voor aanvullende pijnen, niet slechts bij het plassen alleen. U heeft last van pijn bij het plassen, waar ligt dit nu aan. Let wel, dit is slechts een indicatie en geen medisch oordeel. Voor een medische analyse dient u met klem naar uw huisarts te gaan, danwel de hulp biedende dienst. Snelle ingreep maakt dat uw klachten mogelijk snel minder worden. Pijn bij het plassen?

Blaas ontsteking

Veelal krijgen vrouwen een blaasontsteking maar het kan bij mannen ook voorkomen. Veelal heeft een blaasontsteking bij vrouwen te maken met hoe de vrouw na de ontlasting een en ander droog en schoon maakt. Wat kunnen de oorzaken zijn:

 • een beweging van het rectum naar de schede kan betekenen dat bacteriën vanuit het rectum in de schede terecht komen;
 • de schede kan verkeerde bacteriën zijn opgelopen tijdens onbeschermde geslachtsgemeenschap;
 • of de weerstand van de vrouw is laag en bij het slechte weer is als het ware ‘een koudje opgelopen’.

Blaasontsteking bij de man is minder gewoonlijk. Veelal is de oorzaak bacterie indringing via de plasbuis. Zowel bij de vrouw maar ook de man kan het plassen dan een zeer onaangenaam gevoel geven. Behandeling is een antibiotica kuur in combinatie met veel water drinken om blaasproblemen te voorkomen.

Niersteen of blaasgruis

De nieren zuiveren het lichaam van ongewenste mineralen dat wordt uitgescheiden via de plas. Hoge concentraties mineralen zorgen er voor dat de plas geel kleurt. Relatief weinig water drinken betekent dat u hoge concentraties mineralen heeft. Dit kan resulteren in aankoeking van die mineralen. Dit kan gebeuren nabij de nieren maar ook in de blaas zelf. Het aankoeken van mineralen vertaalt zich geleidelijk aan naar een steentje. Is dit steentje klein genoeg dan merkt u weinig van dit blaasgruis. Echter kleine steentjes kunnen groter worden, en dan merkt u dat door ernstige pijn tijdens het plassen.

 • Is het steentje te groot dan dient deze operatief verwijderd te worden;
 • Bij kleine steentjes kan ervoor gekozen worden dat het via de natuurlijke weg het lichaam verlaat. Zorg er altijd voor dat u voldoende water in neemt gedurende de dag om mineraal aankoeking te voorkomen.

Blaaskanker

Heeft u naast pijn bij plassen eveneens last van het weinig kunnen plassen echter toch een hoge druk voelend dan kunt u weleens blaaskanker hebben. Vaak kan het dan zijn dat de blaaskanker in een beginnend stadium zit. Het kankergezwel – goed of kwaadwaardig – neemt de ruimte in de blaas in danwel drukt de blaas van buiten af dicht en dus heeft u snel het plasgevoel. In meer gevorderd stadium kunnen de volgende klachten voorkomen:

 • niet of weinig kunnen plassen bij de neiging tot moeten plassen;
 • het voorkomen van bloed in het plas;
 • het voelen van vervormingen in het lichaam nabij het scrotum of schede.

Naarmate de klachten ernstiger worden neemt de pijn tijdens het plassen toe. Het is altijd noodzaak dat u medische assistentie inschakelt om het juiste oordeel aangaande de klachten te krijgen.

SOA: Chlamydia

Pijnklachten tijdens het plassen maar ook in combinatie met andere klachten kan betekenen dat u een SOA geheten Chlamydia bent opgelopen. Heeft u onlangs onveilige geslachtsgemeenschap gehad, waarna u mogelijk de volgende klachten heeft als vrouw:

 • het hebben van pijn bij geslachtsgemeenschap;
 • onderbuik pijnen;
 • een overmatige afscheiding van melkachtige slijm of vochten;
 • niet aan menstruatie gerelateerde bloedingen.

Voor mannen kan het betekenen dat er:

 • ernstige pijnen ontstaan tijdens het plassen met;
 • een grote hoeveelheid afscheiding van balvloeistof ontstaat;
 • en een toenemende mate van pijn in de balzak en bijbal.

Chlamydia dient te worden behandeld om erger te voorkomen. Schakel uw huisarts altijd in. U kunt van Chlamydia genezen – en dus plas pijnvrij zijn – door snelle toediening van Zithromax. Is er sprake van een zwangerschap dan kan op aandringen van de huisarts Erthromycine tabletten uitkomst bieden.

Altijd huisarts inschakelen

Omdat pijn bij het plassen indicatie kan zijn van verschillende zwaar ingrijpende aandoeningen, is het altijd van belang uit oogpunt van uw eigen gezondheid om snel medisch onderzoek in te stellen. De huisarts kan snel uitslag bieden, om zo erger te voorkomen. Heeft u ook (ernstige) pijn tijdens het plassen en komt er weinig plas uit, dan wordt het tijd om de huisarts per direct in te schakelen. Medische assistentie kan veelal ernstige schade later voorkomen.

Lees verder:

Knobbeltje onder de huid: kanker of wat anders!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in