Vanaf mijn geboorte ben ik al allergisch voor een heleboel. Ik kan niet tegen melk, ei, soja, kiwi, pinda's en noten. Pinda's en noten zijn het ergst, daar heeft de dokter zelfs een EpiPen voor mee gegeven.

Astma én allergieën!

Wat is astma?

Mijn allergieën waren erger dan die van mijn zusje, ook zij had een allergie voor de zelfde dingen.
De rede dat de dokter een EpiPen heeft meegegeven, is dat ik ook nog is astma in mijn lichaam heb.
Astma is een blijvende ontsteking in je longen, dit kan dus niet over gaan. Je kunt wel medicatie gebruiken om minder last te hebben van benauwdheid, maar over gaat het dus nooit. Het medicijn dat ik zelf gebruik is een soort inhalator. 

Astma én allergieën! Wat nu?

Als je astma in je longen hebt – zoals ik – én je hebt een hoog percentage gescoord bij een bepaalde voeding. Dan is de kans groot dat je, als je dat ene product binnen krijgt, een astma-aanval krijgt. 
Dit is dus dat je longen dicht worden geknepen totdat je geen adem meer kan halen, op dit moment (of eigenlijk voor het echte stikken) moet jij zelf, of een ander de EpiPen toedienen. Hij moet dat toen seconden in je dijbeen gedrukt worden, er komt dan adrenaline je lichaam binnen zodat je toch iets lucht binnen krijgt. Hierna moet 112 gebeld worden.

Mijn ervaring

Mij is dit gelukkig nog nooit gebeurd, ik keek wel uit.
Mijn moeder heeft me mijn hele leven beschermt tegen alles wat te maken had met pinda's en noten. We hebben zelfs jaren geen pindakaas in huis gehad. Als een kind op de leeftijd zit dat ze overal aan zit, is het inderdaad beter om alles waar ook maar een beetje sporen van noten en/of pinda in kan zitten, gewoon niet in huis te halen.
Mijn hele leven ben ik als de dood voor pinda's en noten.
Er komen veel problemen bij kijken, bij zo'n EpiPen. Docenten moeten oefenen met een oefenpen op een sinaasappel. Klasgenoten moeten woorden ingelicht en moeten weten wat ze moeten doen als het gebeurd in de klas.
Dit was op de basisschool, toen was alles nog best makkelijk.
De kinderen mochten geen pindakaas op brood, en eigenlijk mochten snoeprepen met notenstukjes ook niet. Tijdens overblijven was deze regel niet, ik blijf namelijk nauwelijks over. Dus als ik dan een keer moest overblijven, dan ging óf het kind dat pindakaas mee had samen met een vriend op de gang eten. Of ik zelf ging samen met iemand op de gang eten.
Als je allergieën hebt, brengt dit nou eenmaal veel problemen met zich mee.
Op de middelbare school is alles nog lastiger.
Je kunt je klasgenoten inlichten, maar niemand die er ook maar iets van snapt.
Je kunt ook niet al je docenten laten oefenen op een sinaasappel, en je moet altijd zélf een EpiPen met je mee dragen.
Wel is het handig om je echte close vriend(inn)en te laten oefenen om te gaan met de EpiPen.

Mijn mening

Iedereen heeft er wel een mening over, maar ik dus ook.
Ik haat het als mensen zeggen dat ik zielig ben, maar het probleem is, dat veel mensen dit vinden.
Iedereen heeft medelijden met je als je allergieën hebt, maar daar leer je mee leven…
Ik vind dat iedereen zijn eigen mening er over moet hebben. 
Ook wil ik zeggen tegen andere mensen met allergieën, en eventueel ook een EpiPen hebben: je overleeft het wel. Sla, schop en schreeuw, maar ga niet afreageren op anderen, als je toevallig boos bent op je allergieën.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in