PTSS staat voor post traumatisch stress stoornis en wordt veroorzaakt door een zeer traumatische ervaring die vervolgens niet verwerkt wordt en steeds weer herbeleefd wordt.
Wat is PTSS?
PTSS staat voor post traumatisch stress syndroom en wordt veroorzaakt door een ingrijpende traumatische ervaring die steeds herbeleefd wordt. De herbelevingen zijn realistisch en vaak net zo bedreigend als de ervaring zelf. Ze kunnen de vorm aannemen van beelden en gedachtes, maar ook geuren kunnen de oorzaak zijn. Zoals bijvoorbeeld een bepaalde aftershave. Een patient die bijvoorbeeld sexueel is misbruikt, kan heel erg misselijk worden als de patient die geur opnieuw ruikt . Angst in irreele situatie's komt vaak voor bij personen met PTSS. Denk aan afgesloten ruimte's zoals liften, vliegtuigen, overvolle supermarkten en restaurants. Dit heeft te maken met een trauma dat in in het verleden heeft plaats gevonden waarbij hij of zij langdurig in opgesloten is geweest. De meeste personen zijn langdurig sexueel misbruikt of hebben een oorlog situatie meegemaakt. zoals de tweede wereld oorlog, de oorlog in Vietnam, de oorlog in Irak of de oorlog in Afganistan. Deze traumatische ervaringen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, zo blijkt uit een onderzoek.
Symptomen
- Depressies
- Langdurige en ernstige klachten van angst, prikkelbaarheid, herbelevingen, slaapstoornissen, concentratieproblemen, geheugenproblemen en agressi eregulatieproblemen
- Alcoholverslaving, drugsverslaving en andere verslavingen
- Langdurige relatieproblemen
- Sociaal isolement
- Ernstige problemen op het gebied van arbeid
Behandeling methode
Een persoon vind het vaak moeilijk om over een trauma te praten, omdat het vaak erg emotioneel geladen is. Toch is het doel om de persoon hier mee te leren omgaan. Het is wel belangrijk dat de persoon tijdens deze gesprekken niet onder druk wordt gezet om te gaan praten over zijn of haar trauma. Respect voor de gevoelens van de persoon is van groot belang. Daarbij komt dat een profesioneel hulpverlener de tijd neemt voor zijn patient. De klachten ontstaan meestal pas na jaren en zijn daarom moeilijk te achterhalen. Een van de behandelmethode is psychotherapie. Dit kan zowel in groepen als individueel. In groepen heeft als voordeel dat men erover kan praten met elkaar, omdat men klachten herkent en dit kan delen met lotgenoten. Dit geeft een soort van verbondenheid. Een nadeel kan zijn dat er minder tijd is om op bepaalde klachten wat dieper in te gaan, in tegenstelling tot een individueel programma. Ook EMDR is een veel gebruikte behandelings methode. Dit staat voor Eye Movement Desensitization Reprocesing, maar daar over hierondermeer.
Ook medicatie wordt gebruikt om angstklachten op de achtergrond te laten verdwijnen. De medicatie die wordt gebruikt zijn SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers) serotonine is een stof die je algeheel welbevinden stimuleert waardoor men dus minder angstig wordt., TCA (tricyclische antidepressiva) deze bestaat uit 3 stoffen tri betekent 3 en cyclische betekent stof. Anti depresiva vermindert het overbrengen van een boodschappenstof waaronder de angst en sombere gedachten minder worden of helemaal verdwijnen.
EMDR behandeling
EMDR is een methode die relatief nieuw is. Een eerste versie werd geschreven door Francine Sapiro in 1989. De procedure ontwikkelde zich verder en kreeg de vorm van een volwaardige therapeutische methode.
Voor wie is EMDR bedoeld?
EMDR is bedoeld voor mensen met PTSS en ander traumatisch gerelateerde angstklachten. De voorwaarde dat de klachten zijn ontstaan door een direct gevolg van een concrete akelige gebeurtenis.
Werkt EMDR
Er zijn veel wetenschapelijke onderzoeken gedaan naar de werking van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat het goed werkt. Na 3 of 4 zittingen is men al in staat om de normale dagelijkse zaken weer op te pakken. Hoe gaat dit dan in zijn werk? Er wordt gevraagd door een therapeut om aan de gebeurtenissen terug te denken en aan de gedachtes en gevoelens die daarbij horen. Dit gebeurt om meer informatie over de gebeurtenis te krijgen. Daarna volgt het verwerkingsproces. De therapeut zal vragen om opnieuw aan de gedachten te denken met een toegevoegde stimulus. Vaak is dit een hand. De therapeut zal vragen om de hand te volgen met de ogen op 30 cm afstand en 25 bewegingen. Na elke sessie volgd er een rustpauze. Er wordt gevraagd welke gedachten er naar boven komen. Door deze techniek in combinatie met een afleidende stimulus neemt de impact af van de traumatische gebeurtenis en kan de persoon weer een normaal leven krijgen.
http://www.puzzle-head.com/angststoornissen/ptss