Bij PDS (prikkelbare dikke darm) of een spastische dikke darm is het belangrijk te zorgen voor een zo regelmatig mogelijk eetgedrag. Regelmatig en gematigd eten met aandacht voor wát U eet. Probeer stress te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning. Regelmatig bewegen is nodig voor de spijsvertering. Vermijdt veel en vet eten, specerijen, gasvormend voedsel en maak geen overmatig gebruik van koffie, thee, tabak en andere stimuli. Drink voldoende. Met geduld en zelfdiscipline zult U PDS op den duur overwinnen.

Hoe U omgaat met een prikkelbare snel geïrriteerde darm

Als U veel last heeft van buikpijnklachten, heeft U misschien een spastische dikke darm. De laatste tijd wordt deze kwaal ook prikkelbare darmsyndroom (PDS) genoemd. Symptomen zijn het regelmatig last hebben van verstopping en.of van diarree. Daarbij komt nog buikpijn en de vorming van gassen. Er zit soms slijm in de ontlasting. Uw dikke darm reageert heftig op alles wat wordt toegediend en ook op emoties en spanningen. U kunt zélf veel doen om deze lastige, maar niet zo ernstige kwaal (waarbij geen afwijkingen in de darm worden gevonden) te verbeteren.

Regelmatig eten

Bij een prikkelbare of spastische darm reageert uw spijsverteringskanaal te heftig op stimuli. Het is belangrijk uw darm dan goed en vooral ook rustig te behandelen. Probeer uw darm een goede spijsvertering aan te wennen. Dat is makkelijker als er alle dagen hetzelfde gebeurt, dan wanneer die darm steeds met sterk wisselende omstandigheden wordt geconfronteerd. 

Breng dus allereerst regelmaat aan in uw eetgedrag. Eet elke dag drie keer. Houdt een uur of vijf aan tussen de maaltijden. Probeer steeds op dezelfde tijden te eten. Eet vergelijkbare en matige hoeveelheden. Dus niet ´s ochtends denken: "ik heb geen honger, dus ik sla over" en vervolgens bij de volgende maaltijd de dubbele hoeveelheid eten. Dit helpt niet mee voor een goede spijsvertering. U kunt beter weinig eten, dan een maaltijd helemaal overslaan. Na de maaltijd rust U even om uw maag en darmen de kans te geven hun werk te doen. Laat de maaltijd even "zakken", voor U weer aan de slag gaat. Drink voldoende, maar liefst niet vóór en tijdens de maaltijd. 

 • eet elke dag 3 x

 • op gelijke tijden

 • gematigde hoeveelheden

 • rust tijdens en na de maaltijd

Let op wát U eet 

Uw prikkelbare darm kunt U ontzien door aandacht te besteden aan wát U eet. Stel gezonde maaltijden samen en ga U niet te buiten aan kant-en-klaar maaltijden of alhaalmaaltijden. Eet niet teveel uit blik. Doe het vooral rustig aan met junk food. Neem niet teveel tussendoortjes. Een stukje fruit mag wel natuurlijk. Zorg voor voldoende groente, fruit en volle granen. Volle granen zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Veel wit meel en produkten zonder vezels kunnen verstopping veroorzaken. Soms zijn uw darmen (bij diarree) zó geprikkeld dat het nodig is tijdelijk de vezels weg te laten. 

Eet geen grote hoeveelheden vlees. U kunt beter makkelijk te verteren voedingsmiddelen kiezen, die geen grote inspanning vergen van uw spijsverteringskanaal. Let er op niet te veel produkten te gebruiken die een stimulerende werking hebben, zoals koffie, tabak, alcohol en suiker. Een overdadig specerijgebruik kan ook negatief uitwerken op uw spijsvertering, net als een te ruimhartig gebruik van vetten en olieën. Vermijdt ook gasvormend voedsel zoals kool, uien en peulvruchten. Vergeet niet om altijd voldoende te drinken. Ook (vooral) als U last heeft van diarree. Kortom:

 • eet gezond, groente, fruit, granen

 • makkelijk verteerbare voedingsmiddelen

 • rustig aan met koffie, thee, tabak, alcohol, suiker, specerijen

 • wees matig met olieën en vetten

 • geen voedsel dat gasvorming veroorzaakt

 • drink voldoende

Stress

Ook emoties en gevoelens van spanning hebben invloed op uw prikkelbare darm. Heeft U last van stress? Probeer dan de oorzaak aan te pakken. U kunt het makkelijker maken voor uw kwetsbare darm door gezond en regelmatig eten en vooral door U regelmatig te ontspannen. Eet rustig en kauw goed. Neem er de tijd voor. Haastig eten is niet goed voor de spijsvertering. Probeer tijdens en direkt na het eten uw gedachten los te maken van de dagelijkse rompslomp. Zorg voor een goede nachtrust.

Stoelgang

Heeft U een slechte spijsvertering, dan zal dit al snel uw eetlust beïnvloeden. Lijdt U aan verstopping, dan kunt U een opgeblazen, vol gevoel hebben, waardoor U geen zin heeft om te eten. Lijdt U aan diarree, dan heeft U waarschijnlijk last van krampen en wilt U steeds een toilet in de buurt hebben. Regelmatig door blijven eten is niet altijd makkelijk in deze omstandigheden. Toch is de enige remedie voor een spastische dikke darm die van uw zelfdiscipline, waarmee U op termijn zeker resultaten zult boeken. 

Door regelmatig gemiddeld tot kleine hoeveelheden te eten, veel en vet eten te vermijden, rustig te eten, voldoende te rusten en te drinken en regelmatig te bewegen, kunt U uw spijsvertering tot rust brengen. Het lijkt zo eenvoudig en eigenlijk is het dat ook. Natuurlijk blijft het zo dat sommige mensen eerder last hebben van spijsverteringsstoornissen dan anderen. U zult uw prikkelbare darm waarschijnlijk langere tijd moeten blijven ontzien, wat niet betekent dat U er steeds veel last van moet hebben.

Een goede, regelmatige stoelgang krijgt U dus door: 

 • gematigd en regelmatig eten

 • gezond eten

 • rustig eten

 • makkelijk verteerbaar voedsel

 • voldoende rust en beweging

 • voldoende drinken

 • veel geduld hebben


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in