Na een (bedrijfs)ongeval blijf je last houden van je rug en dagelijks vecht je tegen de bijbehorende pijn. De huisarts ziet in dat je zo niet echt lang door kunt gaan en geeft je een verwijsbrief voor het ziekenhuis. Je wordt onderzocht maar er wordt niets (medisch) afwijkends gevonden. Natuurlijk neem je hier geen genoegen mee en eist dat er verder gezocht wordt maar jaren later weet je nog steeds niet wat er aan de hand is, je weet alleen dat je nog steeds pijn hebt….Ben ik een aansteller? Ik zocht én vocht verder…

Er zijn veel mensen met chronische rugpijn die in de reguliere gezondheidszorg niet geholpen kunnen worden. Gelukkig is er tegenwoordig erkenning voor het alternatieve circuit. We zijn geen aanstellers, we worden alleen niet erkend als chronisch pijnpatient.

De geschiedenis van mijn rugpijn

Door een (bedrijfs)ongeval kom je in de ziektewet terecht en gelukkig zien de artsen in dat het voorval toch wat ernstiger gevolgen heeft dan in eerste instantie gedacht werd, de stroomstoot die je gehad hebt en de daaropvolgende landing op je voeten hebben tot gevolg dat je rug 2 centimeter is ingezakt en dus compleet stijf is en er moet dus maar eens in het ziekenhuis gekeken worden wat er precies aan de hand is. Ondertussen krijg je pijnstillers en fysiotherapie om het leven draaglijk te houden en een beetje in beweging te kunnen blijven.

Onderzoeken bij rugpijn

Je komt dus terecht bij een orthopeed en die besluit om eerst maar eens röntgenfoto's te laten maken. Uit deze foto's blijkt, wat jij al lang weet, dat alle ruggewervels en tussenwervelschijven op elkaar gedrukt zitten, maar er is niets te zien wat de pijn kan verklaren; "Neem nog maar wat pijnstillers en ga maar terug naar je huisarts", is het commentaar van de orthopeed.

De volgende arts die je onderzoekt is een neuroloog, je wordt "gemarteld" met stroomstoten ( laagspanning natuurlijk, maar wel erg pijnlijk door de naalden in je spieren!) en er wordt vloeistof in je ruggemerg gespoten zodat ze kunnen zien of er een zenuw bekneld zit en uiteindelijk krijg je te horen dat er medisch gezien geen oorzaak voor de pijn is, je moet er maar mee leren leven.

Inmiddels ben je 3 jaar verder en is de mogelijkheid om bij de fysiotherapeut behandeld te worden ook al flink minder geworden maar dáár heb je tenminste nog een beetje baat bij gehad en je kunt weer een beetje lopen.

Uitgedokterd; Alternatieve geneeswijzen?

Je vrienden en kennissen hebben ja al die jaren zien tobben en horen klagen en om je te helpen hebben ze al vaak goede, of in ieder geval goed bedoelde, adviezen gegeven. Al vaker heb je te horen gekregen dat "Willem" baat heeft gehad bij voetzoolreflexmassage; "Sjaan" doet al een poosje magneettherapie en; "De chinezen hebben 5000 jaar geleden de acupunctuur uitgevonden, is dat niks voor je?"

Na veel twijfelen verdiep je je in dit soort geneeswijzen en je besluit, omdat je toch een keer van die pijn af wilt om maar eens bij een acupuncturist te gaan kijken onder het mom van "baat het niet dan schaadt het niet".

Verlichting bij rugpijn

Met lood in je schoenen leg je de behandeling in handen van een vreemde die niets anders doet dan stelselmatig naalden in je lijf prikken, bij elke naald die gezet wordt gaat er een klein schokje door je lijf. 3 Kwartier later zit je tegenover de acupuncturiste en die verklaart dat zij een energieblokkade in je onderrug gevonden heeft, met een aantal behandelingen is die blokkade dusdanig te verminderen dat het leven weer leefbaar is. In mijn geval waren er 6 behandelingen nodig om de blokkade zover te verwijderen dat ik voor mezelf het gevoel had dat ik er weer tegen kon en weliswaar slik ik na ruim 20 jaar nog steeds af en toe pijnstillers maar ik heb nog maar sporadisch echte pijnklachten!

 Mijn leven, mijn beslissing

Als je geen genoegen kunt nemen met het feit dat er geen oplossing is voor je pijnprobleem en je alles geprobeerd hebt om erkenning te krijgen voor het feit dat je pijn hebt en om te bewijzen dat het niet "tussen de oren zit". Denk dan eens aan het alternatieve circuit, tegenwoordig wordt er meer vergoed door de zorgverzekeraars dan 20 jaar geleden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in