Ondanks de vele voorlichting en publiciteit rondom veilig vrijen krijgen nog steeds mensen een Soa (seksueel overdraagbare aandoening). In dit artikel wordt samengevat wat de tien stappen zijn die je kunt ondernemen. Een Soa is vervelend, maar kan goed aangepakt worden, mits je in actie komt.
Soa top 5
In Nederland komen de volgende Soa’s het meest voor:
- Chlamydia,
- Genitale Wratten,
- Herpes genitalis,
- Gonorroe (‘druiper’) en
- Hepatitis B.
Niet elke Soa geeft meteen zichtbare en voelbare klachten. Hierdoor geven mensen vaak ongemerkt de Soa door. Niet voor niets staat Chlamydia – dat vaak pas na lange tijd klachten geeft – op de eerste plaats, terwijl een druiper de man vrij vlug na het contact een branderig gevoel bij het urineren geeft.
Stap 1: bekennen
Het is niet leuk om te ontdekken dat je een Soa hebt. Veel mensen weten weinig van Soa’s en denken daardoor meteen aan het ergste. Onnodig, want de meeste Soa’s zijn goed te behandelen. Omdat het dan wel zaak is tijdig medische hulp te zoeken, moet je dus snel uit de ontkenningfase.
Stap 2: kin omhoog
Heb je geen last van je Soa, maar speelt schaamte een rol om voor jouw ziekte uit te komen? Dan nog is het advies in actie te komen. De Soa gaat echt niet vanzelf weg. Sterker nog, de weerstand van het lichaam neemt af. Hierdoor ben je zelfs meer vatbaar voor andere Soa’s en ziekten (als je al zo dom en slecht bent om vrolijk onveilig verder te vrijen).
Stap 3: accepteer
Aanvaarden dus, die Soa. Maak ze prioriteit nummer 1 in je agenda, dan ben je er het snelste van af. Actie creëert ook weer perspectief op onbezorgd vrijen. Misschien is dat een extra stimulans.
Stap 4: negeer onzin
Onder zowel jongeren als volwassen circuleren nog steeds misverstanden over Soa’s (zie ook op Todio: Fabeltjes over Soa). Hoewel goed bedoeld, is het verstandig om niet aan de verleiding van die tips toe te geven. Alleen met professionele hulp raak je van een Soa af.
Stap 5: neem het serieus
Een aantal Soa’s kan bij het uitblijven van tijdige en goede behandeling grote schade aan het lichaam toebrengen. Wanneer die zich openbaart, kan het te laat zijn om volledige genezing te brengen. Je blijft dan voor de rest van je leven met een aantal vervelende klachten en beperkingen zitten. Opnieuw: de Soa wordt prioriteit nummer 1 in je agenda.
Stap 6: benader je sekspartner(s)
Het ligt voor de hand, maar is moeilijk en pijnlijk: je sekspartner vertellen dat jij haar (hem) met een Soa opgezadeld hebt. Je bent bang voor de reactie, bijvoorbeeld het beëindigen van het contact of de relatie. Maar achter houden is geen optie, daarvoor kan een Soa te veel schade aanrichten. Uiteindelijk zal openheid je overigens verder brengen dan zwijgen.
Stap 7: surf op internet
In de 21e eeuw kun je niet met droge ogen beweren dat er geen informatie over Soa’s is. Het internet staat vol. Via de zoektermen ‘ggd’ (gemeenschappelijke gezondheidsdienst) en ‘Soa’ kom je snel op sites die goede informatie geven.
Stap 8: laat je testen
Hier gaat het natuurlijk om: dat je ontdekt of je besmet bent (meestal wel) en wat je opgelopen hebt, zodat gericht behandeld kan worden. Bij nagenoeg alle ggd’s is het mogelijk om anoniem op een spreekuur te komen en je te laten testen. Je praat meestal eerst met een sociaal verpleegkundige. Dit zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die je op de juiste manier benaderen. Het is tenslotte voor jou en eventueel de partner die met je meekomt een beladen gesprek.
Stap 9: vraag advies over vrijen met een Soa
Aan de verpleegkundige kan je veel vragen. Minder voor de hand ligt om te informeren naar de do’s and don’ts bij het vrijen als je een Soa hebt. Je zult even geen zin in seks hebben bijvoorbeeld. Of je voelt je opgelaten. Besef dat de behandeling van sommige Soa’s lang duurt, dus het is helemaal geen rare vraag.
Stap 10: discipline
Bij keelontsteking moet je de antibioticakuur afmaken. Doe dat dan ook bij een Soa (als die met antibiotica behandeld wordt). De meeste Soa’s zijn te genezen zonder drastische ingrepen of medicatie met vervelende bijwerkingen. Het tijdperk van kwikvergiftiging van mannen met syfilis is echt voorbij. Houd je aan de bijsluiter. En: vrij voortaan alleen veilig of niet.
Samenvatting
Een Soa ontdekken geeft mensen vaak een gevoel van schaamte of juist boosheid. Hoe dan ook, stilzitten is geen optie. In het eigen belang en dat van anderen is het zaak om aan te pakken.
geslachtsziekten.startpagina.nl/