Antidepressiva zijn medicijnen die men kan gebruiken wanneer men een depressie heeft. De depressieve klachten komen voort uit een verstoorde communicatie in de hersenen. Antidepressiva helpen de zenuwcellen in de hersenen om weer goed met elkaar te communiceren, waardoor de depressieve klachten afnemen en op den duur verdwijnen. Er zijn diverse soorten antidepressiva. De klassieke antidepressiva zijn de oudste soort antidepressiva.

Wat zijn antidepressiva?

Depressieve klachten kan men op verschillende manieren behandelen. Men kan bijvoorbeeld meer gaan sporten, gesprekken met een psycholoog voeren of voedingssupplementen gebruiken. Ernstige depressies worden echter dikwijls behandeld met antidepressiva. Dit zijn medicijnen die de chemische disbalans in de hersenen aanpakken waardoor de klachten verminderen. Antidepressiva worden soms ook voorgeschreven bij angststoornissen.

Men begint doorgaans op een vrij lage dosering antidepressiva welke men geleidelijk aan opbouwt tot een zogenaamde therapeutische dosis. De optimale dosis van een antidepressivum kan van persoon tot persoon verschillen. Antidepressiva beginnen pas na enkele weken hun effect te tonen. De bijwerkingen kunnen echter al direct op de eerste dag van het gebruik beginnen. De bijwerkingen zijn doorgaans van tijdelijke aard.

Wanneer je weer wilt stoppen met antidepressiva is het verstandig dit in overleg met de arts of psychiater te doen. Je dient de antidepressiva langzaam af te bouwen, zodat je lichaam er weer aan kan wennen dat het op eigen kracht verder moet.

Er zijn diverse soorten antidepressiva met elk een eigen werkingsmechanisme.

Klassieke antidepressiva

Klassieke antidepressiva zijn halverwege de vorige eeuw ontwikkeld. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de klassieke antidepressiva effectiever zijn dan de meeste moderne antidepressiva soorten. Toch geeft men dikwijls de voorkeur aan moderne antidepressiva, omdat klassieke antidepressiva enkele vervelende bijwerkingen kunnen hebben.

Soorten klassieke antidepressiva en hun merknamen

Werkzame stof Merknaam
Amitriptyline Tryptizol ®
Sarotex®
Clomipramine Anafranil®
Dosulepine Prothiaden®
Doxepine Sinequan®
Imipramine Tofranil®
Maprotiline Ludiomil®
Nortriptyline Nortrilen®
Trimipramine Surmontil®
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Werking klassieke antidepressiva

Wanneer men last heeft van een depressie gaat er iets mis in de hersenen. De verschillende zenuwcellen in de hersenen kunnen dan niet meer goed met elkaar communiceren. Dit veroorzaakt diverse problemen. In het geval van een depressie werken de zogenaamde boodschappers van de prikkeloverdracht niet goed meer. Dit zijn de neurotransmitters serotonine en noradrenaline. Wanneer de zenuwcellen met elkaar communiceren komen deze stofjes vrij. Wanneer men een depressie heeft zijn deze stofjes te kort beschikbaar om hun werk te doen, bijvoorbeeld omdat zij afgebroken worden. Antidepressiva onderbreken dit afbraakproces waardoor de neurotransmitters langer beschikbaar zijn en hun werk goed kunnen doen.

Bijwerkingen

Klassieke antidepressiva kunnen, net als vrijwel elk ander medicijn, gepaard gaan met bijwerkingen. Veelvoorkomende bijwerkingen van klassieke antidepressiva zijn:

  • Wazig zien
  • Een droge mond
  • Seksuele problemen
  • Een verandering in het slaappatroon
  • Moeilijke stoelgang
  • Overmatig transpireren


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in