Antidepressiva zijn medicijnen die ingezet kunnen worden wanneer men depressieve klachten heeft. Antidepressiva komen in diverse soorten en vormen voor. MAO-remmers vormen een aparte klasse van antidepressiva.

Wat zijn antidepressiva?

Depressieve klachten kan men op verschillende manieren behandelen. Men kan bijvoorbeeld meer gaan sporten, gesprekken met een psycholoog voeren of voedingssupplementen gebruiken. Ernstige depressies worden echter dikwijls behandeld met antidepressiva. Dit zijn medicijnen die de chemische disbalans in de hersenen aanpakken waardoor de klachten verminderen. Antidepressiva worden soms ook voorgeschreven bij angststoornissen.

Men begint doorgaans op een vrij lage dosering antidepressiva welke men geleidelijk aan opbouwt tot een zogenaamde therapeutische dosis. De optimale dosis van een antidepressivum kan van persoon tot persoon verschillen. Antidepressiva beginnen pas na enkele weken hun effect te tonen. De bijwerkingen kunnen echter al direct op de eerste dag van het gebruik beginnen. De bijwerkingen zijn doorgaans van tijdelijke aard.

Wanneer je weer wilt stoppen met antidepressiva is het verstandig dit in overleg met de arts of psychiater te doen. Je dient de antidepressiva langzaam af te bouwen, zodat je lichaam er weer aan kan wennen dat het op eigen kracht verder moet.

Er zijn diverse soorten antidepressiva met elk een eigen werkingsmechanisme.

MAO-remmers

Niet iedereen reageert even goed op klassieke en moderne antidepressiva. Wanneer men niet goed op deze soort antidepressivum reageert kan men een MAO-remmer overwegen. MAO is de afkorting van Mono Amine Oxidase. MAO-remmers zijn geen officieel geregistreerd antidepressivum meer in Nederland, maar kunnen en mogen nog wel voorgeschreven worden door de arts.

Het lastige aan het gebruik van een MAO-remmer is dat men een bepaald dieet aan moet houden. Tyramine, een stof die in bepaalde voedingsmiddelen zit, wordt namelijk door MAO afgebroken. Wanneer er veel tyramine afgebroken wordt door het lichaam kan deze stof in grote hoeveelheden in het bloed terechtkomen, wat een sterke en snelle stijging van de bloeddruk kan veroorzaak. Tyramine bevindt zich onder andere in oude kaas.

Soorten MAO-remmers en hun merknamen

Werkzame stof Merknaam
Fenelzine Nardil®
Tranylcypromine Parnate®
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Werking MAO-remmers

MAO-remmers remmen, de naam zegt het al, de afbraak van MAO. MAO is een enzym dat verantwoordelijk is voor het afbreken van mono-amines in de hersenen. De neurotransmitters serotonine en noradrenaline, twee belangrijke boodschappers in de hersenen, zijn mona-amines. Wanneer de afbraak van deze stoffen voorkomen wordt blijven de stoffen langer beschikbaar in de hersenen, waardoor zij voor een goede communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen kunnen zorgen.

Bijwerkingen

MAO-remmers kunnen, net als vrijwel elk ander medicijn, gepaard gaan met bijwerkingen. Veelvoorkomende bijwerkingen van MAO-remmers zijn:

  • Duizeligheid
  • Moeilijke stoelgang
  • Rusteloosheid
  • Slapeloosheid
  • Verminderde eetlust


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in