Hoe vaak hoor je niet dat iemand in je omgeving is getroffen door een burn-out? Het lijkt steeds vaker voor te komen. Lees hier wat een burn-out inhoudt en hoe het te voorkomen en te behandelen is.
De accu is leeg
Spanning die niet meer verdwijnt, steeds hevigere stress en een uitgeput gevoel. Het zijn allemaal symptomen van dat wat uiteindelijk tot een burn-out kan leiden. Je hebt je grenzen te vaak overschreden, je bent helemaal op. Bij dit werkgerelateerde probleem ontstaan de klachten door een combinatie van factoren die je uit balans brengen. Het leidt tot een verstoord evenwicht tussen draagkracht en draaglast en dat heeft vaak weer een verminderd vertrouwen in het eigen kunnen tot gevolg.
In 2009 was het aantal mensen dat last had van een burn-out bijna met 25% toegenomen ten opzichte van een jaar daarvoor. Naar aanleiding van langdurige, emotionele overbelasting ontstaan gevoelens van lichamelijke en geestelijke uitputting. De houding naar de omgeving wordt afstandelijker en onpersoonlijker. Voor alle bezigheden is meer energie nodig dan voorheen, waardoor werk, relatie en sociale contacten eronder lijden. Net als de prestatie en het zelfvertrouwen van de burn-out patiënt zelf.
Voorkom een burn-out
Mensen die de lat erg hoog leggen voor zichzelf lijken gevoeliger te zijn voor het oplopen van een burn-out. Denk hierbij aan perfectionisten met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Terwijl veel energie in het werk wordt gestoken, wordt de ‘zelf’ vergeten. In de fase voorafgaand aan een burn-out is het mogelijk aan te voelen dat de reservekrachten sterk afnemen. Werken is nog mogelijk, maar de druk ligt duidelijk te hoog.
Met de juiste maatregelen is een burn-out te voorkomen. Het is hierbij belangrijk jezelf te behoeden voor stress binnen een bedrijf, afdeling of team. Het doel van de organisatie, leiderschap en samenstelling van de organisatie spelen in dit geval essentiële rollen.
De verschillen tussen burn-out en depressie
Een burn-out wordt vaak verward met een depressie. Alhoewel het qua symptomen nogal wel eens op elkaar lijkt, verschillen een burn-out en depressie toch wel degelijk van elkaar. Ten eerste is een depressie een stemmingsstoornis, terwijl het bij burn-out om een energiestoornis gaat. Bij een burn-out vindt de vermoeiende menselijke interactie voornamelijk op het werk plaats, maar bij een depressie is dat op alle levensgebieden. Tot slot is depressie te verhelpen met antidepressiva en is het deels een erfelijk, terwijl dat bij een burn-out niet het geval is.
Het nieuwe werken
Het nieuwe werken wordt steeds populairder. Werknemers moeten steeds flexibeler worden, maar daarbij is het des te belangrijker om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Heb je die niet, dan is de kans op het krijgen van een burn-out groot. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Pascale Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen. Meer over haar onderzoek vertelt zij in dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=QaBEUDmIgQw
Luxe behandeling in het Limburgse heuvelland
Naast de zorg die tal van psychologen binnen verschillende praktijken aanbieden, is het ook mogelijk om te kiezen voor een luxe behandeling. Zo levert de privékliniek U-center in Epen intensieve behandeling in een comfortabel resort, met uitzicht op het Limburgse heuvelland. Behandelprogramma’s worden specifiek op de patiënten aangepast, waarbij een verblijf tussen de vier en zes weken standaard is. Er wordt zowel aandacht besteed aan relatie, gezin en werkkring. Daarnaast is er ruimte voor lichamelijke oefening en ontspanning. Na de intensieve behandeling is nazorg essentieel. Dat kan in de vorm van dagbehandeling, nazorg door doorverwijzers in de eigen woonplaats of middels groepsbijeenkomsten. Hier vind je een compilatiefilmpje over het resort: http://www.u-center.nl/over-u-center/het-resort/film-impressie
Houd je bloed en spuug in de gaten!
Uit Canadees onderzoek blijkt dat bloed en de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol in je spuug kunnen voorspellen of je op het punt staat om een burn-out te krijgen. Zowel te veel als te weinig cortisol kan de psychische en lichamelijke gezondheid negatief beïnvloeden. Als er in de toekomst meer onderzoek naar de voorspellende waarde van bloed en spuug wordt gedaan, kan dat wellicht bijdragen tot de ontwikkeling van speciale medicatie zodat burn-out mogelijks zelfs te voorkomen is.
Bronnen
www.u-center.nl
http://www.beroepsziekten.nl/
http://www.arbo-advies.nl