Bij het zien van de nu nog kleine prinses Amalia denkt iedereen al aan de grote taak die zij met haar geboorte heeft meegekregen. Bij haar doop werd dit genoemd en dit werd met de begrijpende blikken van haar oma koningin Beatrix beaamd. De vraag is alleen of de Nederlandse monarchie nog wel zo lang mee gaat. Het is niet vaak maar de rol van het koningshuis staat wel al behoorlijk op de tocht. Is de Nederlandse monarchie sterk genoeg om te blijven staan tijdens alle moderne, politieke en sociale stormen van de samenleving?

De parlementaire constitutionele monarchie

In Nederland hebben wij een parlementaire constitutionele monarchie. Dat wil zeggen dat de macht verdeeld is onder de monarch (koning of koningin, in dit geval Koningin Beatrix) en de ministers en het parlement. De macht van de monarch is in deze machtsvorm beperkt. Volgens het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden art. 2 is de monarch onschendbaar en de ministers verantwoordelijk voor het doen en laten van de monarch. Dit valt onder de zogeheten ministeriële verantwoordelijkheid.

Het gebruik van de rechten

De journalist Walter Bagehot beschreef in 1867 de drie rechten van een monarch in een constitutionele monarchie: het recht te worden geïnformeerd, het recht aan te moedigen en het recht te waarschuwen. Onze koningin maakt gebruik van deze rechten door een samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende rol aan te nemen.

Samenzijn

Koningin Beatrix verbindt de mensen en groepen binnen de Nederlandse samenleving. Dit wordt gedaan door werkorganisaties te steunen die een samenbindende rol hebben. De koningin is hierin onpartijdig en zorgt daarom voor stabiliteit, continuïteit en de vooruitgang van het land. Met name bij bijzondere gebeurtenissen waarderen we het gezicht van de koningin van het land. Hierbij toont de koningin de nationale gevoelens die leven bij vreugde en verdriet. Voorbeelden hiervan zijn de aanwezigheid en de reactie van koningin Beatrix bij de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede. Bij nationale aangelegenheden verwachten we een woord van de koningin. Niet dat het de vreugde of verdriet kleiner of groter maakt, het wordt zeker wel gewaardeerd.

Stem en gezicht van Nederland

De koningin is ook de stem en het gezicht van ons land naar andere landen. Koningin Beatrix gaat regelmatig op staatsbezoek in het buitenland. Dit doet zij om het contact van Nederland met andere landen te onderhouden. Op deze manier wordt Nederland niet vergeten, maar ook niet de Nederlandse burgers die in het buitenland verblijven. Het gebeurt ook dat staatshoofden of regeringsleiders naar Nederland komen. In dit geval worden deze mensen ontvangen door de koningin. Ook tijdens deze gesprekken wordt de rol van Nederland en de samenwerking met Nederland besproken.

Steun en vertrouwen

De koningin is er ook om het land aan te moedigen in de ontwikkelingen. Goede initiatieven, ontwikkelingen en activiteiten worden onder de aandacht gebracht door de koningin. Dit wordt gedaan door eens in het jaar deel te nemen aan de activiteiten. Zo zien we dat de koningin instanties meehelpt bij vrijwilligerswerk. De koningin is ook beschermvrouwe en erelid van verschillende organisaties. Op deze manier blijven de werkzaamheden van de organisaties gewaarborgd en gaan goede initiatieven niet verloren.

Verdeeldheid in Nederland

Nederland maakt met name sinds de inhuldiging van koningin Beatrix stormachtige ontwikkelingen door. Van een gepolariseerde samenleving zijn we nu op een punt gekomen dat de Nederlandse samenleving qua politiek zo verdeeld is, dat een fatsoenlijke meerderheidsregering niet meer te formeren valt. Juist in deze omstandigheden geeft de aanwezigheid van de koningin een stabiel en vertrouwd gevoel.

De wil van het volk

Door de huidige verdeelde samenleving is het des te onduidelijker of het Nederlandse volk achter zijn koningshuis staat. Meer politieke partijen hebben hun entree in het parlement gemaakt die de rol van het koningshuis ter sprake stellen. Op dit moment is dit enkel ter sprake gekomen. Veel actie is nog niet ondernomen als het gaat om de verandering van de Nederlandse monarchie. De vraag is wat er gebeurt als de verandering werkelijk in praktijk wordt gebracht.

Volgens Cees Fasseur zal de Nederlandse monarchie zeker nog wel twee eeuwen blijven voortbestaan. De koningin staat boven de politieke partijen. Wanneer er sprake is van een gekozen leider, zal deze leider altijd een politieke partij representeren. De koningin is niet gebonden aan een politieke partij en is daarom een samenbindend figuur voor Nederland.

Onverwachte waardering

De tijd zal het leren. Gezien de politieke verdeeldheid van Nederland is het te hopen dat de Nederlandse monarchie voorlopig nog blijft voortbestaan. Deze tijden van rampen, verdeeldheid en recessie geeft de aanwezigheid van de koningin een stabiel en vertrouwd gevoel. Het is een rol waar geen mens om zal vragen, maar het is wel een speciale rol. Gewaardeerd door de samenleving wanneer het niet verwacht wordt.

http://www.koninklijkhuis.nl/
http://vorstenvroegerennu.nl/
ttp://nl.wikipedia.org/wiki/Monarchie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in