Het is al weer vele jaren geleden. Tijdens een cursus over fytotherapie die ik gaf tijdens een opleiding in natuurgeneeskunde vroeg een student mij of ik het edelkruid kende. Helaas was dat niet het geval. Tot dat in de volgende les die man ook de Latijnse naam van dat edelkruid wist, Tribulus terrestris.
Haha! Een plant uit de Ajurvedische geneeskunde, die nu in het westen enige opgang maakt als anabool sportmiddel en als afrodisiacum. Voor deze ‘kwalen’ gaat men het meestal ver zoeken. Tribulus behoort tot de familie van de Pedaliceae of Zygophyllaceae. In India word hij Burra Gookero of Gokshura (Voetangel) genoemd. De zaden hebben een diuretische, verzachtende en stimulerende werking en worden door Grieve bij impotentie, urineincontinentie en zelfs bij geslachtziekten geadviseerd.
Volgens de Ayurvedische geneeskunde (Dr. Vasant Lad) is het een verjongingstonicum voor de nieren, en verbetert het de mannelijke zaadproductie. De zaden van de plant gekookt in melk zouden een seksueel stimulerende werking hebben en de olie zou goed zijn tegen haaruitval. Halleluja! Zo’n plant, als hij echt werkt, zou zonder meer een groot commercieel succes moeten zijn. We zoeken immers al honderden jaren naar een middel tegen kaalhoofdigheid en impotentie. Hebben die twee kwalen wat met mekaar te maken?
Bij Abraham Munting ‘Nauwkeurige beschrijving der Aardgewassen’ wordt de plant onder de naam Aardangel al beschreven. Van een potentieverhogende werking is daar nog geen sprake, al adviseert hij wel om met een aftreksel de ‘bedsteede of het leedikant’ te besprenkelen om de ‘daar in zijnde vlooyen te doden‘. En nog eerder in de zestiende eeuw beschrijft Dodoens het als een onkruid in de duinen en zegt ‘dat is voetangel of aardangel……groeit in sommighe duynen soo overvloedig dat de ghene die daar te voet gaan, kwalijk konden voort geraken omdat het de voeten so seer kwetst met zijn stekende hauwtjes‘. Een onkruid in de duinen is het nu zeker niet meer, in de Belgische flora wordt de eenjarige plant met het scherpe zaad wel als een mogelijk adventief beschreven.
Tribulus wetenschappelijk onderzocht
Ondertussen is er wel degelijk heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van Tribulus. Vervelend is wel dat de wetenschappers in dit geval elkaar nogal tegen spreken en er heel wat commerciële sponsering van die onderzoeken is.
Een plant met een spierversterkende en een potentieverhogende werking is logischerwijs ook een hype op internet. En die informatie moeten we dus helaas met enige achterdocht bekijken. Zoals het er nu naar uitziet zou de plant wel degelijk een potentieverhogende en lustopwekkende werking bezitten maar zonder het testosterongehalte te verhogen. De werking zou eerder doorbloedingbevorderend, vaatverwijdend en spierontspannend zijn. Dit verklaart mogelijk het gebruik van de plant in Turkije bij een te hoge bloeddruk en ook de ervaringen van anabole gebruikers dat ze grotere testikels krijgen door het gebruik van Tribulus.
Tribulus alatus testosteronverhogend?
Maar het blijft spannend met het geslacht Tribulus. Recent is door Egyptische onderzoekers wel degelijke serieuze testosteronverhogingen in het bloed gevonden bij mannelijke ratten na het gebruik van Tribulus alatus. En samen met de ervaringen van vele mensen is het niet uitgesloten dat op de juiste wijze gebruikt het edelkruid of aardangel ook een spierversterkende werking heeft. Of het dan altijd wel veilig is moet toch wel goed onderzocht worden.
Referenties
Gauthaman K, Adaikan PG, Prasad RN. Aphrodisiac properties of Tribulus Terrestris extract (Protodioscin) in normal and castrated rats. Life Sci 2002 Aug 9;71(12):1385-96. [PubMed]
Tribulus alatus. Int Braz J Urol. 2007 Jul-Aug;33(4):554-8.
Een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek vind je op sites.google.com/site/kruidwis