Je hebt vast wel eens van de term transvetten gehoord. Transvetten staan erom bekend dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Ze stimuleren het ontstaan van hart en vaat ziekten, en werken cholesterol verhogend. Wat veel mensen niet weten, is dat transvetten niet alleen via een industriële bewerking kunnen ontstaan, maar dat transvetten ook in natuurlijke producten voorkomen. Hebben deze natuurlijke transvetten dezelfde effecten op onze gezondheid als de onnatuurlijke transvetten?

Wat zijn onnatuurlijke transvetten

Transvetten zijn vetzuren die ontstaan bij het harden van plantaardige oliën. Deze geharde vetten zijn veel goedkoper als bijvoorbeeld roomboter, en de producten waarin deze vetten verwerkt worden zijn langer houdbaar. Transvetten staan erom bekend dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Ze stimuleren onder andere het ontstaan van hart en vaatziekten. ze verlagen het goede cholesterol, en verhogen het slechte cholesterol.

In welke producten zitten onnatuurlijke transvetten?

Transvetten kom je tegen in koek, snoep, margarine, halvarine, snacks, kant en klaar maaltijden, bapao broodjes, melkpoeder, pizza's en alles waarin margarine of geharde plantaardige olie verwerkt zit. Het is echter moeilijk vast te stellen of er transvetten in een bepaald product zitten, omdat het voor de producent niet verplicht is om te vermelden of er transvetten inzitten.

Wat zijn natuurlijke transvetten?

In de magen van koeien speelt zich ook een hardingsproces af. De bacteriën in de pens helpen de koe het gras te verteren, maar ze zetten ook oliën uit gras of veevoer om in transvet. Natuurlijke transvetten komen voor in melk, kaas, boter en vlees. De vraag is natuurlijk welke effecten deze soort vetten hebben op onze gezondheid.

Het verschil tussen natuurlijke en onnatuurlijke transvetten

In het volgende onderzoek worden de effecten van zowel natuurlijke transvetten als niet natuurlijke transvetten op mensen getest.

Natuurlijke transvetten bij mannen:

 • Geen verhoging in LDL (slechte) cholesterol.
 • Geen verhoging in HDL (goede) cholesterol.
 • Op mannen blijken natuurlijke transvetten dus geen effect te hebben.

Onnatuurlijke transvetten bij mannen:

 • Verhoging van het LDL (slechte) cholesterol.
 • Verlaging van het HDL (goede) cholesterol.
 • Natuurlijk transvet heeft dus een dubbel negatief effect.

Natuurlijke transvetten bij vrouwen:

 • Verhoging van het LDL (slechte) cholesterol
 • Verhoging van het HDL (goede) cholesterol.
 • Bij vrouwen blijken deze transvetten dus zowel het HDL als het LDL cholesterol te verhogen.

Onnatuurlijke transvetten bij vrouwen:

 • Verhoging van het LDL (slechte) cholesterol
 • Verlaging van het HDL (goede) cholesterol
 • Onnatuurlijk transvet heeft dus een dubbel negatief effect voor zowel mannen als vrouwen.

Een verhoging van het LDL cholesterol is echter niet veelzeggend. LDL-cholesterol wordt ook wel 'slecht' cholesterol genoemd, omdat een hoge concentratie LDL een marker is voor het risico op een hartinfarct (er zijn echter nog veel meer markers voor hart en vaatziekten buiten een hoog LDL).

LDL gescheiden in twee categorieën

LDL wordt op grond van het type vaak in twee categorieën gescheiden: het "small dense LDL" (patroon B) en het "large buoyant LDL" (patroon A). Van small dense LDL (sdLDL) is bekend dat het geassocieerd is met een verhoogde kans op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Wanneer loop je een risico op hart en vaatziekten

Small dense LDL is dus slecht. Wanneer we dan kijken naar de gegevens van het onderzoek, dan zien we dat de natuurlijke transvetten alleen effect hadden op de large buoyant LDL. Van de large buoyant LDL zijn geen negatieve effecten bekend met betrekking tot hart en vaatziekten.

De combinatie van "small dense LDL", lage HDL-waarden en verhoogde triglyceriden concentraties.
Dit is exact wat de onnatuurlijke transvetten doen: ze verhogen triglyceriden (dat doen alle vetten), ze verhogen small dense LDL, en ze verlagen het HDL. De natuurlijke transvetten doen dit niet.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18326592
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in